Playoff-percek: Scott Brookson és Roy Hibberten a világ szeme

Drew Gooden volt a Wizards egyik meglepetése, de a többiek is odatették magukat. Gilbert Arenas talán nem jókor rúgott nagyot Roy Hibbertbe. A hazai pálya előnye, vagy a hazai pálya előny-e? A Washington ellen nem. Scott Brooks nemezise lesz a Clippers?

 

Drew Goodent előhúzták, mint nyulat a kalapból…
 
Elcsépelt közhelyként tartja magát a mondás, hogy "Jó az öreg a háznál”, mely igaz a Washington magasemberére, Drew Goodenre is. A tizenkettedik szezonját taposó, félig finn játékos masszív dupla duplával (12 pont, 13 lepattanó, ebből 6 támadó) nyitott a ma hajnali első mérkőzésen a Pacers ellen. A Bulls elleni párharcban egy kivételtől eltekintve csak perceket kapott, most azonban aktívan töltötte ki játékidejét. Nagy fegyver lehet a Wizards számára a középtávolról hatékonyan tüzelő magasember. Ebben a szezonban az öt méternél távolabbi két pontos dobásokat 52%-os pontossággal váltja kosárra, mely messze felülmúlja eddigi karriercsúcsát. A triplákat 37%-os precizitással váltja be, mely azért említésre méltó, mivel korábbi években csak elvétve kísérletezett hárompontosokkal.  Ám nem kell olyan nagy csodaként aposztrofálni a magasember teljesítményét, mivel a korábbi években már bizonyította, hogy ő középtávolról is veszélyes. Elég a 2005/06-os, valamint a 2006/07-es szezonokat említeni, amikor a Clevelanddel meneteltek a rájátszásban. Igaz, akkor csak 45-47%-kal értékesítette a tempóit, jobbára még a festék közeléből dolgozott. Ha a Pacers nem talál ki valamit sürgősen a Wizards magasembereire, nem kapja össze magát villámgyorsan Hibbert, akkor a Gortat – Gooden – Nené hármas nevetve szedi ízekre őket a palánkok alatt – s azoktól távol is -, melyek következményeként könnyebben tudjuk elképzelni, hogy a fővárosiak döntőzni tudnak keleten.

A hazai pálya előny-e?

Mindkét vendégcsapat bekezdett az elején, a Wizards 28-15-re, a Clippers pedig 39-25-re hozta az első játékrészt, korán állva hagyva ellenfelüket. Bár a Pacers Turner büntetőjével 31-30-nál egyszer vezetett, ez volt az egyetlen ilyen eset az est folyamán.Az idei őrült rájátszásban egyébként 52 mérkőzés ért véget máig, ám mindössze a találkozók felén, 26-szor győzött a hazai pályán játszó csapat. Az alapszakaszban kifejezetten a pályaelőnyre hajtó Pacers zsinórban a második párharcában rögtön az első meccsen elveszítette azt... 

Wall számai csalókák

Az irányító mindössze 36%-kal átlagol 19 pontot az idei rájátszásban, ma csak 13-ig jutott 4/14-es mezőnymutatóval – ám így is fő letéteményese a Washington sikereinek. Az ellenfelek nem engedhetik el a gyűrűig, márpedig sebességből bárkit megver egy az egyben – a besegítések után viszont mindig lesz egy üres dobógép. Ennek tudható be Ariza szűk 20 pontja 49%-kal (46% tripla) és Beal is 20-at átlagol 45%-os kinti mutatóval. Ma is erre láthattunk remek példát – Wall számai nem kiemelkedőek, a két ágyú viszont 20 fölé jutott, ketten együtt 9/11-es triplázással.

Nem csak a matchup volt a gond

Sokan gondolták úgy, hogy az Atlanta gyors és jól dobó magasai ellen szenvedett csak az Indiana rendszere, nem lehetett pályán tartani Hibbertet, de West és Scola sem tudott két jó meccset összerakni. A Wizards belső párosa papíron feküdne nekik – ennek ellenére szétszedték őket a festékben, Hibbert az utóbbi négy meccséből harmadszor nem szerzett pontot, sőt, ezúttal lepattanót sem. Ellenben begyűjtött öt faultot 18 perc alatt és bár West dupla-duplázott, ő is csak szenvedett a pontszerzéssel.

Idegenben vannak otthon?

A Washington nem mindennapi dolgot művel, zsinórban negyedik idegenbeli rájátszás-mérkőzését nyerte meg – idén még nem kaptak ki otthonuktól távol. Egyszer sem kaptak száz pont felett, igaz sem a Chicago sem az Indiana nem a támadójátékáról híres. Otthon viszont még csak kétszer játszottak, amiből egyet el is veszítettek. Ezek fényében értékeljük, hogy azonnal elvették az Indiana hazai pályáját (akik kettőt nyertek idegenben és otthon is) – ha folytatódik ez a sorozat szerdán, alighanem b csúzhatnak Vogelék a playofftól.

Arenas az új Oklahoman, vagy Hibbertnek még önbecsülése sincs?

Agent Zero ex-Wizards játékosként természetesen a fővárosiaknak szurkol, de ennél nagyobb butaságot nem csinálhatott volna, mint amit ma hajnalban művelt - gyakorlatilag szénné égette Hibbertet instagramon. Alapvetően probléma a PO-ban, ha nincs elég motivációd, főleg ha nem voltál még soha bajnok, de óriási hiba lehet újabb és újabb lehetőséget biztosítani Hibbertnek arra, hogy valamibe belekapaszkodjon és felébredjen. Egészen szánalmas volt a ma hajnali produkciója, és ezt most már egy klasszikus center ellen volt képes a pályára tenni, de szerintem sokkal jobb taktika, ha ilyenkor hagyják a saját sz... levében megfőni, mint ha az ellenfél drukkerei, akik nem mellesleg eléggé ismert ex-játékosok, elkezdik a neten ekézni. A Wizardsnál senki nem akarja, hogy Hibbert a tudásához mérten játsszon, és még ha ez nem is fog bekövetkezni, súlyos taktikai hiba lelki kapaszkodókat adni neki. Ha ez sem motiválja a centert, akkor viszont nyáron vagy tőle, vagy a csapat összes többi tagjától el lehet búcsúzni Frank Vogellel egyetemben.

A Clippers kíméletlenül feltárta a Thunder hibáit

Évek óta probléma a labda elosztása és a kiegyensúlyozott támadójáték a Thundernél, mi is leírtuk már az idei playoffban számtalanszor, hogy nem szabadna ennyire két emberre támaszkodnia Scott Brooksnak. A vezetőedző azonban hajthatatlannak tűnik, és hisz a rendszerben - ha azonban simán kizúgnak a második körben, akkor vajon a rendszer (vagyis a GM Sam Presti) is hisz-e majd benne? Mindenesetre a Clippers mindenkinél jobban rávilágított a gondra - és a nem hirtelen változtatásairól híres Brooksnak húznia kell valamit, különben 0-2-vel mehetnek LA-be, ami az álmoskönyvek szerint nem sok jót jelent. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus