Playoff-percek: történelmi Warriors

Történelmi csapat a Golden State - Curry parádésan védekezett - Durant a legfelső polcon - még a lehetőségekkel sem élt a Cavs - LeBron James újabb vesztes döntője. 

Történelmi csapat

A Warriors az elmúlt négy évében olyan százalékban nyerte meg a meccseit, amire még nem volt példa az NBA történetében - igaz, a második helyen is ez a csapat áll... Egyébként az sem kis dolog, hogy négy év alatt három bajnokságot nyert a gárda, erre korábban csak a Bulls, a Lakers és a Celtics volt képes.

 

Curry védekezése szenzációs volt

Az utolsó meccsen már a box score is megmutatta (3 labdaszerzés, 3 blokk), hogy mennyire hatékony volt hátul Steph Curry, de a "szemteszt" még ennél is többet mutatott a párharc folyamán - gyakorlatilag azt radírozta le a pályáról, aki szembejött vele. Mondhatnánk, hogy jó, de George Hill, JR Smith és társaik ellen könnyű dolga volt, azonban emellett tulajdonképpen ő volt a legjobb opció LeBron Jamesre is: 54 olyan játék volt a négy meccs során, amikor a végén Curry védekezett Jamesen, utóbbi ezekből 12 pontot tudott szerezni, alig 33%-kal dobott és a Cavs csapatszinten is csak 36%-kal...

Egyébként így Currynek is van már legalább három bajnoki címe és legalább két alapszakasz MVP-díja, így ahhoz az elit társasághoz csatlakozott, amelyet eddig Kareem Abdul-Jabbar, Bill Russell, Michael Jordan, Magic Johnson, LeBron James, Larry Bird és Tim Duncan alkotott. 

Kevin Durant nagy nevek mellett

A Warriors sztárja sorozatban másodszor lett a nagydöntő MVP-je, ezzel pedig olyanok mellé lépett fel, mint Michael Jordan (2x), Hakeem Olajuwon, Shaquille O'Neal, Kobe Bryant és LeBron James - eddig ők voltak erre képesek. 

Még a lehetőségekkel sem élt a Cavs

A sorozat előtt az tűnt papírformának, ami végül történt, vagyis hogy a Warriors különösebb nehézség nélkül, 4-0-ra kisöpörte ellenfelét - reálisan nézve nem volt annyi ebben a Clevelandben, hogy meccset tudjon fogni. Mégis megvolt azonban az esély, az első összecsapást konkrétan el kellett volna vinnie a Cavsnek, ha Hill bedobja a büntetőt, vagy ha JR Smith tudja, hogy milyen rendezvényen van, akkor rögtön egy meglepetéssel indult volna a széria. Egy elvett pályaelőnnyel, azzal az érzéssel, hogy "képesek vagyunk nyerni", ki tudja, hogy mire lehetett volna még képes a keleti bajnok, pláne úgy, hogy győzelmi mámorban aligha töri össze a kezét mérgében LeBron James - köszönjük JR, duplán tetted tönkre a döntőt...

2-0 után is volt még esély arra, hogy elkerülje a söprést a társaság, mert a harmadik meccset szintén hozhatta volna, hiszen sokáig vezetett, de nem bírta 48 percig ezt a tempót és Curry extrája eldöntötte a dolgokat - még azokba az apróságokba sem tudott belekapaszkodni a gárda, amik adódtak, pedig túl sok esélyt nem is adott az egyébként kellően éles GSW.

De az, hogy 8/27 (29,6%), 9/31 (29%), 9/27 (33,3%) és 10/37 (27%) a clevelandi triplamutató a négy meccsen, az nem férhet bele a Warriors ellen - azt senki sem várhatta, hogy a mutatottnál sokkal jobban védekezzen az a csapat, amely az egész szezonban szenvedett hátul, de hogy egyszer se szakadjon ki a zsák elöl, az még a playoff addigi részét tekintve is csalódás. 

LeBron James újabb vesztes döntője

34 pont 52,7%-os mezőnymutatóval, 8,5 lepattanó, 10 gólpassz - ezek James átlagai a döntő négy meccsén 45 perc alatt, ez nem volt elég egyetlen győzelemre sem. Nála több döntőt eddig csak Jerry West (8) és Elgin Baylor (7) vesztett - hiába döntötte meg kis híján Michael Jordan NBA-rekordját az egy rájátszás alatt szerzett legtöbb pontokat (759, James 748-at dobott) tekintve, ez is csak arra volt elég, hogy sokan a vesztett döntőivel példálózzanak...

Ez a statisztika világít rá a Cavs-védekezés gondjaira

Voltak dolgok, amiket kiválóan csináltak hátul Tristan Thompsonék, készültek Steph Curryre és egy meccsen jól meg is fogták, csak egyszer hagyták "megőrülni" Kevin Durantet, de egyszerűen mindig volt egy ember, aki nem tudta, hogy mikor hova kell váltani, hogy csapdázni kell-e, vagy visszalépni és ebből leginkább a gyűrű alatt profitált a GSW onnantól, hogy Javale McGee-nek komolyabb szerepet adott Steve Kerr. Több ilyen statisztikát is felhozhatnánk, de a legbeszédesebb talán a negyedik meccs első félidejére vonatkozik: 8/8 olyan kosara volt ebben a 24 percben a Golden State-nek, amely teljesen tisztán, védő nélkül érkezett a gyűrűtől egy méteren belüli körből... Ehhez kapcsolódik a talán még beszédesebb: a gyűrű alól (az említett egy méteren belülről) a GSW dobásainak 64%-a (!) tiszta, zavartalan helyzet volt a széria folyamán, ugyanez a szám a Cavs esetében 38%.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus