26 éves OG Anunoby, Connie Hawkins 81 lenne

26 esztendős a Raptors kiscsatára - 81 éve született a Suns történetének egyik legjobb játékosa - 91 éves lenne a Bulls egykori szakkommentátora, Red Kerr, ugyanezen a napon született a Pacers háromszoros ABA-bajnok, Hall of Famer edzője, Slick Leonard - 56. születésnapját ünnepli az Indiana elnöke, Kevin Pritchard.

Több híres játékos is született július 17-én, nem egy közülük nem is kosaras múltjáról híres igazán. Ez utóbbi megállapítás egészen biztosan nem igaz a Phoenix Suns egykori kiválóságára, a gárda első nagy sztárjára, Connie Hawkinsra, aki 81 esztendővel ezelőtt látta meg a napvilágot.

Hawkins hatalmas Rucker Park legenda volt, pazar középiskolai karriert tudhatott magáénak, de első egyetemi éve közben belekeveredett az 1961-es fogadási csalás botrányba. Hiába nem akarták még az elkövetők sem besározni, és hiába nem tudta rábizonyítani soha senki, hogy részt vett ezekben a csalásokban (de még azt sem, hogy egyáltalán bármi köze lett volna hozzájuk), a liga akkori commisha, J. Walter Kennedy kijelentette, hogy nem engedi, hogy bárki szerződést kössön Hawkinsszal - így aztán sem 1964-ben, sem 1965-ben nem kelt el a drafton, 1966-ban pedig ki is tiltották az NBA-ből.

Hawkins 1961-ben profinak állt, az ABL-ben szereplő Pittsburgh Renst vezette bajnoki címre MVP-ként. Az ABL a következő idény közben megszűnt, ő pedig a Harlem Globetrottershez szerződött, ahol egészen 1967-ig játszott. Közben beperelte az NBA-t, amiért az unfair módon tiltotta ki őt, miközben semmivel nem tudták a fogadási csalásokhoz kötni. 1967-ben az újonnan megalakuló ABA-be igazolt, hogy megmutassa, az NBA-ben is megállná a helyét, és a Pittsburgh Piperst is azonnal végső győzelemhez segítette.

Alapszakasz és PO-MVP is lett mindamellett, hogy 26.8 pontos átlaggal a pontkirályi címet is bezsebelte, 13.5 pattanós és 4.6 gólpasszos átlagaival pedig az All-Star gálára is meghívták természetesen. Még egy idényt játszott az ABA-ben, a Minnesotába költöző Pipers sztárjátékosai azonban rengeteg sérüléssel bajlódtak. Hawkins sem volt kivétel, és bár a rájátszás első körére visszatért, kiesett csapatával. Mindkét évben az All-ABA első ötösébe került, és mindössze két év is elég volt ahhoz, hogy az ABA All-Time csapatába válasszák.

Az NBA közben felismerte, hogy el fogja veszíteni a Hawkins elleni ügyet, ezért inkább peren kívüli megegyezett vele - 1.3 millió dollárt kapott fájdalomdíjként, és a Phoenix Sunshoz került, amely az előző évben alakult. Hawkins itt is 24.6 ponttal, 10.4 pattanóval és 4.8 gólpasszal nyitott, rögtön All-Star és All-NBA első csapattag lett. A korabeli híradások szerint az alapszakasz utolsó meccsén 44 pontot, 20 lepattanót, 8 gólpasszt, 5 blokkot és 5 szerzett labdát jegyzett, viszont mivel ekkor még nem vezették az utóbbi két statisztikát, így a 5-by-5 klubnak nem tagja.

A következő idénynek már 28 évesen futott neki, koránál nagyobb probléma volt azonban, hogy állandó gondja volt a térdével, ezért átlagai elkezdtek esni - két 21 pontos szezon után már csak 16.1 pont jött tőle, de így is meghívták mindháromszor az All-Star gálára. PO-ban egyszer járt a Sunsszal, még az első idényében, ahol a Jerry West, Elgin Baylor és Wilt Chamberlain-féle Los Angeles Lakers csak 4-3-mal búcsúztatta az arizonaiakat - 1-3-ról buktak Hawkinsék a sokoldalú kosaras 25.4 pontos, 13.9 pattanós és 5.9 gólpasszos átlagai ellenére is.

Az 1973/74-es idény közben pont a Lakershez cserélték el, ahol már csak árnyéka volt korábbi önmagának. 1975-ben egy harmadik körös pickért továbbították az Atlanta Hawkshoz, és mire első NBA-s csapata, a Suns döntőbe jutott 1976-ban, ő már visszavonult. 42-es mezszámát a Phoenix visszavonultatta, 1992-ben pedig bekerült a Hírességek Csarnokába. 2017 októberében, rákban hunyt el.

Hawkins mellett még egy All-Star játékos született ezen a napon, ő már szintén nincs közöttünk: 91 éves lenne a Syracuse Nationals egykori kiváló magasembere, Johnny "Red" Kerr. Az 1954-es draft 1/6-osa minden idők egyik legjobb erőcsatára, Dolph Schayes párjaként játszotta pályafutása nagy részét, és rögtön első idényében bajnoki címet nyert a Syracuse-zal. Borzasztóan stabil produkciót nyújtott teljes karrierje alatt - volt egy 8 éves periódusa, amikor folyamatosan 15-18 pont és 12-14 pattanó környékén átlagolt, ennek ellenére csak háromszor hívták meg az All-Star gálára. 1963-ban Philadelphia Sixers néven futott tovább a franchise, 1965-ben a Baltimore Bulletshez került, egy évre rá pedig abbahagyta.

Nem sokáig pihent: még 1966-ban trénernek állt, az újonnan alakuló Chicago Bulls vezetőedzője lett. A csapat 33-48-cal az első új "beszálló" lett, amely rögtön az első évében bekerült a PO-ba, Kerr meg is kapta az Év Edzője díjat. 1968-ban távozott a gárdától, majd a Sunst irányította. Az 1969/70-es szezon közben kellett felállnia a kispadról, ám a szezon végéig maradt az arizonaiaknál szakkommentátorként. Dolgozott az ABA-s Virginia Squiresnél, majd visszatért a Bullshoz: 1975-től egészen a 2007/08-as idény végéig a csapat color kommentátora volt. 2009 februárjában, prosztatarákban hunyt el - a sors fintora, hogy mindössze pár órával később, mint az a Norm Van Lier, aki 1992-től kezdve kommentátortársa volt. Isten nyugosztalja őt és Hawkinst is!

Az Indiana Pacers számára is fontos dátum július 17-e. Egyrészt ezen a napon született a franchise elnöke, Kevin Pritchard, aki 56 éves lett a mai napon. Pritchard 1988-ban NCAA bajnok volt a Kansas Egyetemmel, el is kelt az 1990-es drafton, de nem volt túl nagy karrierje - 5 NBA csapatnál összesen 4 szezont töltött el a ligában, megfordult egy-egy évre Spanyolországban, Olaszországban és Németországban is, de már 1997-ben befejezte aktív játékospályafutását. Előbb edzőnek állt (2002-ben ABA bajnoki címre vezette a Kansas City Knights együttesét), majd dolgozott a Spursnél scoutként.

2004-ben került a Portland TrailBlazershez, ahol 2005 után segéd GM-ként, 2007-től pedig GM-ként tevékenykedett, és itt ismerte meg a nevét sok mindenki. A Brandon Roy, LaMarcus Aldridge, Greg Oden-féle gárda végül a sérülések miatt sosem tudta magából kihozni azt, amit a tehetségük alapján kellett volna, Pritchard pedig bele is bukott ebbe - 2010-ben, egy órával a draft előtt menesztették. 2011-től kezdve dolgozik az Indiana Pacersnél, amelynél 2012 után lett GM, Larry Bird távozását követően pedig elnökké léptették elő - most Indianában is minden fontos döntést ő hoz, ahogy anno Portlandben.

Nála sokkal fontosabb szereplő azonban a Pacers történetében Bobby "Slick" Leonard. Neki is volt játékosmúltja: 1956-tól kezdve 7 évet játszott a ligában, és négy 10 pont környéki szezonja mellett volt egy 16.1 pontos idénye is az akkor alakuló Chicago Packersben. Utolsó szezonjában, 1962/63-ban játékosedzőként irányította a már Zephyrs névre hallgató klubot, majd miután az együttes Baltimore Bulletsre váltott, ő pedig visszavonult, még 1963/64-ben is ő ült a kispadon. 1968-ban az Indiana vezetőedzőjének szerződtették, ő pedig első évében ABA-döntőbe vezette az együttest.

A java csak ezután következett: a Pacers az 1969/70-es és az 1972/73-as idény között négyből három bajnoki címet bezsebelt. 1975-ben még egy döntőt játszott az együttessel, az 1976-os NBA-ABA összeolvadás után azonban nem került már PO-ba csapatával, 1980-ban fejezte be edzőként. 1985-ben visszatért Indianába, akkor már szakkommentátorként, ahol 2011-ig folyamatosan dolgozott. 2014-ben edzőként bekerült a Hírességek Csarnokába. Egy napon született Red Kerr-rel, de a 89. születésnapját már sajnos ő sem érhette meg, 2021 áprilisában hunyt el, Isten nyugosztalja őt is!

Utolsó mai ünnepeltünk pedig az egyetlen játékos, aki ma is az NBA-ben kosarazik, és július 17-én látta meg a napvilágot: a Toronto Raptors swingmanje, OG Anunoby 26 esztendős lett a mai napon. Anunoby a 2021-22-es évadban karrierje messze legjobb játékát nyújtotta (17 pont felett átlagolt az alapszakaszban és a playoffban is), az NBA 75. évfordulós meccsén 2021. november 1-én 36 pontot szerzett va Knicks ellen. A 2022-23-as évadban bekerült az Év Második Védőötösébe és a ligában a legtöbb labdát szerezte, nem rajta múlt a Raptors rossz szereplése. Isten éltesse sokáig őt és Pritchardot is!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus