37 éves Peja

37 esztendős lett a mai napon a szerb kosárlabdázás egyik legnagyobb alakja, minden idők egyik legjobb triplázója, Peja Stojakovic. Isten éltesse sokáig!

A vajkezű kiscsatár a Crvena Zvezdában kezdett el kosarazni, majd 17 éves korában Görögországba, a PAOK-hoz igazolt, és ott is letette a névjegyét. Az 1998-as görög PO-ban az ő triplájával nyert csapata az Olympiakosz ellen, ezzel kiejtve az akkor öt éve uralkodó címvédőt - az sem csökkentette az érdemeket, hogy a döntőben a Panathinaikosz megverte őket 3-2-re.

1996-ban az első kör 14. helyén kelt el, de csak az 1998/99-es, lockouttal tarkított idény előtt igazolta le az őt kiválasztó Sacramento Kings. Az első két évében még csak csere volt nagyrészt, utána viszont a liga egyik leglátványosabban játszó csapatának átlag 35-40 perces, 20 pontos kezdője lett - 2000/01-ben második lett a Legtöbbet Fejlődött Játékos díjért kiírt szavazáson. A 2001/02-es szezontól kezdve zsinórban háromszor ott volt az All-Star gálákon, az első két alkalommal megnyerte a tripladobóversenyt - az első európai volt, aki bármilyen versenyszámban diadalmaskodni tudott az All-Star hétvégén.

Háromszor volt ott a második körben csapatával, egyszer pedig a nyugati döntőbe is sikerült bejutniuk, ahol a Los Angeles Lakers minden idők egyik leghirhedtebb sorozatában verte őket, majd lett bajnok (2002). Ebből a négy idényből háromszor ő volt a csapat legjobb játékosa WS alapján, 2003/04-ben 24.2 pontos átlagával a második lett a pontlistán, az MVP szavazáson pedig negyedik helyen végzett.

2006. januárjában cserélte el a Kings Ron Artestért az Indiana Pacershez, de mindössze fél évet töltött itt. Eddig a pontig sem volt egy vasember, de ezt követően nagyon sokat volt sérült, a hátával nagyon sok problémája volt. 2006 nyarán egy sign-and-trade csere keretein belül került a New Orleans Hornetshez, ahol Chris Paul és David West mellett a csapat harmadik számú embere volt. Első szezonjában mindössze 13 meccsen játszott, viszont 2006. november 14-én karriercsúcsot dobott a Charlotte Bobcatsnek (42 pont), és máig fennálló NBA-rekordot ért el azzal, hogy ő dobta csapata első 20 pontját a találkozón.

Ezt követően még volt egy jó szezonja, a Hornetsnél töltött négy idényének második felében azonban erősen kezdett visszaesni teljesítménye. 2010 novemberében cserélték el a Toronto Raptorshöz, akik januárban ki is tették keretükből, ezzel azonban megteremtették az esélyét annak, hogy szabadügynökké válását követően négy nappal a Dallas Mavericks leigazolhatta. A texasi együttessel bajnoki címet szerzett, ezzel megkoronázva pályafutását, ráadásul a Lakers elleni söprés negyedik meccsén 6/6-os triplamutatóval 21 pontot szórt, ezzel visszavágva a 9 évvel ezelőtti kudarcért. Pályafutását a 2011-es lockoutkor fejezte be. Isten éltesse sokáig!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus