38 éves Melo, Kobe és Gasol Lakersének emlékezetes napjai

Anthony mellett Richie Guerin is ünnepel - 2008-ban, 2009-ben és 2010-ben is május 29-én jutott nagydöntőbe a Lakers - 27 éves Rik Smits buzzer tempója - 25 éves Stockton karrierje legnagyobb dobása. 

Carmelo Anthonyról, Richie Guerinről, John Stockton 1997-es, nagydöntőt érő buzzer triplájáról, illetve Rik Smits győzelmet érő középtávolijáról már korábban megemlékeztünk - Stockton és Smits kosarainak felelevenítése mellett mindenképp érdemes kiemelni, hogy Anthony az idei szezonban a Lakers színeiben 13.3 pontot átlagolt és elérte a 28 ezres határt, jelenleg 9. az örökranglistán, a 8. helyen álló Shaq alig több, mint 300 pontra van tőle. 

Érdekesség, hogy az idei évadban a Lakersben Anthony együtt játszott Austin Reaves-zel és Stanley Johnsonnal is, akik szintén ma töltik a 24-et, illetve a 26-ot. 

2008. május 29-én jött el Kobe Bryant nagy napja, mivel ekkor jutott be először a nagydöntőbe úgy, hogy Shaq már nem volt a csapattársa. 2004 és 2007 között, egyénileg talán a legjobb éveiben nem nagyon jutott be a Lakersszel a playoffba, vagy ha igen, a csapat nem volt mellette túl jó. A 2007-08-as szezonban, a Lakers 60. évadában viszont jól szerepelt a csapat, Andrew Bynum szintet lépett, és úgy tűnt, hogy végre eljön Kobe ideje. 2008 januárjában azonban Bynum súlyos térdsérülést szenvedett, miután Lamar Odom lábára esett rá, ám január végén sikerült megszerezniük a Grizzliestől elvágyódó Pau Gasolt, a liga történetének egyik legnagyobb játékintelligenciával megáldott magasembere pedig azonnal beilleszkedett a triangle-be. Megszerezték az első kiemelést nyugaton, Bryant pedig karrierje első és egyben utolsó alapszakasz MVP Díját is begyűjtötte. A playoffban villámgyorsan kisöpörték a Carmelo és Iverson vezette Denver Nuggetsot, a második körben 4-2-re intézték el az előző évi főcsoportdöntős, Deron-Boozer féle Jazzt, majd következett a régi ellenfél, a San Antonio Spurs, akik akkor címvédők voltak. A Lakers behúzta az első két hazait, majd a Spurs szépített, de a negyedik meccset elcsente idegenből a Los Angeles, majd 13 évvel ezelőtt hazai pályán 100-92-es győzelmével lezárta a szériát és bejutott a nagydöntőbe - Bryant az utolsó negyedben 17 pontot szórt. 

A Lakers aztán a nagydöntőben kikapott a Celticstől, de a 2008-09-es szezonban már Bynummal kiegészülve egyértelmű esélyesként léptek fel, 65 győzelmükkel simán hozták a nyugati első kiemelést. Bár a center megint megsérült, de a playoffra már visszatért, a teljes fegyverzetben játszó LA pedig simán, 4-1-gyel búcsúztatta az első körben a Jazzt. A másodikban viszont hétmeccses drámába torkollott a párharcuk a Ron Artest vezette Houston Rocketsszal, ahol a szerencse is melléjük szegődött, mivel Yao Ming a széria közepén lesérült - végül a hetedik meccset már elég simán húzták be. Következett a főcsoportdöntő az ezúttal már az Anthony és Chauncey Billups vezette Denver Nuggets ellen, ahol az első meccset behúzták otthon, a másodikat viszont elcsente a Denver. A harmadikon visszavette a pályaelőnyt a Lakers, de a Nuggets megint kiegyenlített. Az ötödik meccset aztán a Staplesben hozta a Lakers, majd idegenben 119-92-re tarolva ment be a nagydöntőbe 2009. május 29-én - Carmelo Anthonynak ekkor nem volt jó szülinapja. Bryant 35 pontja mellett 10 gólpasszt adott, Gasol és Odom 20-20, Ariza 17 pontot szórt. 

Az Orlando elleni nagydöntőben 4-1-re diadalmaskodó Lakers címvédőként vágott neki a 2009-10-es évadnak, Trevor Ariza helyett immár a Houstonból érkező Ron Artesttel, azaz Metta World Peace-szel. Bár csak 57 győzelmet szereztek, így is első kiemeltek voltak nyugaton. Az első kör izgalmasan alakult a fiatal Thunder ellen, Duranték 2-0 után kiegyenlítettek hazai pályán, sőt a negyedik meccsen szétfutották ellenfelüket. Az ötödiken aztán előlépett Gasol és Bynum, szétszedték az OKC-t, majd a hatodikon Pau Gasol utolsó másodperces pöcijével le is zárták a szériát. A második körben régi ismerős, a Jazz érkezett, javarészt Andrej Kirilenko nélkül, és bár 4-0-ra söpört a Los Angeles, nem volt egy könnyű párharc. A főcsoportdöntőben a Nash-Stoudemire vezette Suns következett, a fiatal Goran Dragic is ebben a rájátszásban villant először. Az első két hazai meccset simán hozta a Lakers, de a Suns STAT remeklésével szépített, majd az 54 pontos kispad segítségével ki is egyenlített. Az ötödik meccsre visszatértek LA-be, ahol 101-101-nél Bryanté volt az utolsó dobás, de homályt dobott - Artest viszont visszatette a labdát és ezzel nyert a Lakers. A hatodik összecspáson már végig a Lakers vezetett, nagy előnnyel kezdték a negyedik negyedet, ahol a Suns ugyan még rohamozott, de fordítani már nem tudott - Artest 25, Bryant 37 pontot dobott, a LAL pedig 2010. május 29-én zsinórban harmadik nagydöntőjébe jutott be. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus