40 éves Allen Iverson

40. születésnapját ünnepelte tegnap a 90-es évek végének, 2000-es évek elejének egyik legnagyobb sztárja, a Philly ikonja, Allen Iverson.

A korszak egyik legkarakteresebb játékosát nagyon nagy tehetségként kezelték, de úgy törthetett volna derékba karrierje, hogy igazán meg sem ismerhetjük, 17 éves korában, 1993 februárjában ugyanis egy bowling-pályán tömegverekedés tört ki, amelyben Iversonék "ellenfelei" húzták a rövidebbet. 15 évet kapott a feltörekvő sztár, amelyet 10 évre felfüggesztettek, majd később el is törölték a büntetést, nem sokon múlott azonban, hogy még az egyetem előtt vége is érjen pályafutása.

1994-ben végzett a középiskolában, két évet játszott ezt követően a Georgetown egyetemen, majd 1996-ban az 1/1-es pickkel őt választotta ki a Philadelphia Sixers. Azonnal letette névjegyét, hiszen már az első idényben 23.5 pontot és 7.5 gólpasszt átlagolt, természetesen ő lett az Év Újonca ezzel. 1998/99, tehát harmadik idénye volt egy újabb kitörési pont nála. Ekkor került be először az All-NBA csapatokba (2005/06-ig bezárólag, tehát philadelphiai karrierje alatt mindössze egyszer nem kapott helyet ezekben az ötösökben, háromszor az elsőben, háromszor a másodikban, egyszer a harmadikban találta magát), és először lett pontkirály 26.8-es átlaggal - a csapattal ráadásul először jutottak be a PO-ba, rögtön a második körbe.

Iverson a következő idényben, 1999/2000-ben már All-Star lett, és pályafutása végéig, 2010-ig bezárólag minden gálára meghívták. 2000/01 volt pályafutása messze legsikeresebb szezonja, hiszen minden idők egyik, ha nem a legjobb All-Star gáláján és az alapszakaszban is ő lett az MVP, másodjára lett pontkirály (31.1), megnyerte emellett a labdaszerzés kategóriát is (2.5), természetesen All-NBA első csapattag lett, a Sixersszel pedig végigmentek keleten. Legendás párharcot vívtak a Toronto Raptorsszel a második körben, szintén 4-3-as ütközetben múlták felül a Sam Cassell, Ray Allen, Glenn Robinson-féle Milwaukee Bucksot, majd az első meccset megnyerték Iverson vezetésével a Los Angeles Lakers ellen, mielőtt az aranysárga-lilák végül legyőzték volna őket.

Soha nem jutott már ilyen magasságokba csapataival, egyénileg azonban még szállította a jó eredményeket. 2001/02-ben is pontkirály lett, még jobb átlaggal, mint egy évvel korábban (31.4), és ebben az évben is megvédte stealkirályi címét - ez utóbbi kategóriában 2002/03-ban is is ő lett az első, zsinórban harmadjára. 2005 februárjában megdobta 60 pontos karriercsúcsát, ráadásul negyedik alkalommal is pontkirály lett (30.7) ebben az idényben és másodjára nyerte el az All-Star MVP címet, de egyre jobban látszódott, hogy a köré épített, eléggé egyszemélyes támadójátékkal nem megy sokra a Sixers. 2006 decemberében cserélték a crossoverek királyát a Denver Nuggetshez Andre Millerért, Joe Smith-ért és két 2007-es első körös draftjogért.

A coloradóiaknál összeállt az Iverson - Carmelo Anthony duó, de hiába volt két jó éve egyénileg a Nuggetsnél, a Denver sem jutott túl az első körön, hiába a két sztár. A Nuggets gyorsan lépésre szánta el magát, kevesebb mint két évvel odacserélését követően a Detroit Pistonshoz postázták Chauncey Billupsért és Antonio McDyessért.

Egyrészt a Nuggets azonnal főcsoportdöntőt játszott Billups vezetésével, másrészt a Detroit teljesen összeesett vezére elvesztése után, harmadrészt pedig Iverson pályafutása ha nem is egyik napról a másikra, de nagyon hirtelen került vakvágányra. A Pistonsnál sem találta a helyét, majd 2009 nyarán a Memphis Grizzlieshez írt alá, akik nagyon gyorsan ki is tették csapatukból, mert nem fogadta el, hogy már nem lehet kezdő. Visszament a Sixershez még ugyanebben az idényben, de 2010 után nem játszott már sehol a ligában. 2010/11-ben még játszott a török Besiktasnál, de alig 10 meccs után visszatért az Államokba, 2013-ban pedig bejelentette visszavonulását. Isten éltesse sokáig!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus