40 éves lett Paul Pierce

40. születésnapját ünnepelte tegnap a Boston Celtics ikonja, Paul Pierce, egykori vezetőedzője, Doc Rivers pedig 56 esztendős lett.

A 40 éves Paul Pierce a Boston Celtics ikonja, pályafutása a szemünk előtt zajlott - az 1998-as draft 1/10-es választottja 2013 nyarán, az újjáépítés keretein belül, egy cserével került át a Brooklyn Netshez (Kevin Garnett-tel együtt), két éve a Washington Wizardshoz igazolt, tavaly júliusban pedig újfent csapatot váltott, hiszen a Los Angeles Clippers játékosa lett. Pierce a Celtics-franchise ikonja és korszakos egyénisége a Bostonban lehúzott 15 évével, valamint a 2008-as bajnoki címmel, amiben vezérszerepet vállalt - abban a szezonban ő lett a döntő MVP is.

10 All-Star gálája (2002-2006, 2008-2012), egy All-NBA második (2008/09) és három harmadik (2001/02, 2002/03, 2007/08) csapattagsága van emellett - ő a Larry Bird utáni korszak legmeghatározóbb Celtics-játékosa, aki sok jót és rosszat is megélt az együttessel. 34-es mezszámát egészen biztosan visszavonultatja a bostoni franchise, ha abbahagyja Pierce a profi játékot (már azt is bejelentette, hogy egy napra visszaigazol a csapathoz, hogy innen vonulhasson vissza jövő nyáron), és szinte borítékolható számára a Hall of Fame tagság is, utolsó évében azonban még szeretne egy bajnoki címet szerezni volt edzője, Doc Rivers irányítása alatt a Clippersnél.


Nála mindössze egy évvel fiatalabb a ligába Pierce-nél két évvel korábban kerülő Jermaine O'Neal, aki tehát 39 esztendős lett tegnap. Legemlékezetesebb időszaka az Indana Pacershez köthető 2000 és 2008 között, amikor a csapat franchise-playerének számított, és ezekben az években hatszor az All-Star gálára is meghívták (2002-2007), a ligaelithez tartozott. Második indianai évében, 2001/02-ben a legtöbbet fejlődött játékosnak választották, egyszer ő is ott volt az All-NBA második csapatában (2003/04), kétszer pedig a harmadikban.

Benne volt a híres detroiti verekedésben is - ő kapta a legkisebb, 25 meccses büntetést -, a sérülések pedig tönkretették annak a lehetőségét, hogy ezt követően komoly, meghatározó játékos lehessen csapataiban. Több helyen is megfordult ezt követően, Torontóban, Miamiben, a Bostonnál és a Phoenixnél is játszott, három éve viszont meglepően hasznos tagja volt a Golden State Warriorsnek, főleg védekezésben. Már két éve nem játszik sehol sem, így bár hivatalosan még nem vonult vissza, őt valószínűleg nem látjuk már többet a pályán az NBA-ben.


A már említett Doc Rivers is tegnap ünnepelte születésnapját, immáron az 56-at. Rivers anno az Atlanta Hawks játékosaként hagyott nyomot először a ligán, a 80-as évek Dominique Wilkins fémjelezte Atlantájának volt ő a kezdő irányítója. 1986/87-ben 12.8 pont mellett kereken 10 gólpasszt átlagolt, egy évvel később pedig az All-Star gálára is meghívták. 3866 gólpasszal a mai napig ő a csúcstartó a Hawksnál ebben a kategóriában.

Vezetőedzőként Orlandóban kezdett, de a Magicnél nagyon sok sérülés hátráltatta általában csapatait, így csak részsikereket érhetett el. 2004-ben ment át Bostonba, és a kezdeti nehézségeket követően 2008-ban Pierce-szel együtt felért a csúcsra. A folyamatos sérülések miatt a Celtics nem tudott több végső sikert elérni, sőt, döntőbe is csak egyszer jutottak (2010-ben a Los Angeles Lakers visszavágott nekik a 2008-as fináléért), három éve pedig a Los Angeles Clippershez "cserélték", ahol tavaly nyáron csatlakozott hozzá Pierce, hogy meglegyen az újabb gyűrű mindkettejüknek.


Legutolsó kiemelt ünnepeltünk a tegnap a 60. életévét betöltő Reggie Theus. Az egykori kitűnő hátvéd öt és fél évig játszott a Chicago Bullsban, majd négy és fél esztendőt húzott le a Kingsnél (előbb Kansas City-ben, aztán Sacramentóban). Egy-egy évet eltöltött még Atlantában, Orlandóban és New Jersey-ben, 1991-ben otthagyta az NBA-t, 1992-ben pedig befejezte a profi kosárlabdázást.

Érdekesség, hogy azon kevesek közé tartozott, akik tudták, mikor kell abbahagyni - utolsó két szezonjában is 18.9 és 18.6 pontot rakott a közösbe meccsenként, karrierátlaga 18.5 volt, úgyhogy gyakorlatilag akkor fejezte be, mikor még tudta hozni azt a szintet, amit tőle egész pályafutása során megszoktak a ligában. Edző lett, egy évig a Sacramento Kingst is irányította 2007/08-ban, most pedig a Cal State Northridge Egyetemen trénere. Isten éltesse mindannyiukat!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus