49 éves lenne Drazen Petrovic

Két Európában született, egykori NBA-játékos is ezen a napon, október 22-én látta meg a napvilágot - mindkettőt jól ismerjük, de sajnos már csak egyikük van életben. Az egyikük minden idők egyik, ha nem a legjobb európai játékosa, a másikuk pedig a mai napig az egyetlen magyar kosaras, aki megfordult a világ legjobb bajnokságában. A két személy Drazen Petrovic és David Kornél.

A horvátok legendás játékosáról korábban már megemlékeztünk, ennél a cikknél jobban most sem tudnánk bemutatni. Petrovic fájóan fiatalon, 28 éves korában hunyt el egy autóbalesetben, éppen akkor, amikor kezdett az NBA-ben is olyan pályát befutni, amelyre korábbi, szinte példa nélküli európai karrierje predesztinálta. Korai, jócskán idő előtti távozása nem csak a horvát kosárlabdát, de az egész európai sportágat visszavetette. Aki egyszer látta játszani, sosem feledi!

Dávid Kornél hét évvel később, 1971-ben született, így ő ma 42 esztendős. Az Alba Fehérvár szakosztály-igazgatója az első és eddigi egyetlen magyar, aki megfordult az NBA-ben. Három esztendőt töltött a világ legjobb kosárbajnokságában, ezalatt megfordult a Chicago Bullsnál, a Cleveland Cavaliersnél, a Toronto Raptorsnél és a Detroit Pistonsnál. Karrierje ezután, Spanyolországban, a Tau Ceramica együttesénél teljesedett ki, de játszott a Zalgris Kaunasnál is. 2008-ban vonult vissza, volt játékosmegfigyelő, és a scoutok főnöke is NBA-csapatoknál, most pedig Magyarországon, Székesfehérváron próbál meg valami nagyot alkotni, mint klubvezető. Isten éltesse!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus