52 éves lenne Manute Bol

52 esztendős lenne minden idők legmagasabb NBA játékosa, a liga történetének egyik legjobb blokkolója, Szudán büszkesége, a 2010-ben elhunyt Manute Bol. Az ő pályafutására tekintünk vissza.

Bol Szudánban született 1962. október 16-án - azt az afrikai viszonyokról elég tudni, hogy nem tudni pontosan, melyik faluban. Nagyon magas családból származott, hiszen édesanyja 208, édesapja és lánytestvére pedig 203 centi volt, de állítólag ükapja még rajta is túltett 239 centijével. Szudánban kezdett kosarazni, ahol a Fairleigh Dickinson egyetem akkori vezetőedzője látta meg és győzte meg őt arról, menjen Amerikába.

1983-ban az 5. kör 97. helyén ki is választotta őt a San Diego Clippers, de a liga szerint nem jelentkezhetett volna a draftra, így ezt a picket törölték. A Cleveland State egyetemre hívták, itt viszont nem tudott elég jó jegyeket szerezni ahhoz, hogy a csapatban játszhasson. Egy év után továbbállt, a Div II-es Bridgeportnál pedig 22.5 pontot, 13.5 pattanót és 7.1 blokkot átlagolt az 1984/85-ös idényben. Ezt követően a Washington Bullets az 1985-ös drafton a második körben, a 31. helyen vitte el.

Bol azonnal megmutatta, mire használható és mire nem. Újonc idényében 5.0-s blokkátlaggal rögtön meg is nyerte a kategóriát - az All-Defensive második ötösben helyet is kapott -, 26.1 perc alatt azonban csak 6.0 pattanót és 3.7 pontot tett a közösbe meccsenként. Kijött, hogy borzasztóan vékony volt - állítólag 82 kilósan érkezett Amerikába, és alig több mint 90 kiló volt, mikor elkezdte NBA karrierjét -, így támadásban alig-alig tudták használni. A Bulletsnél töltött három idényhez kapcsolódik, hogy 1987-ben a 160 centis Muggsy Boguest draftolták a fővárosiak, így a liga történetének legalacsonyabb és legmagasabb játékosa együtt játszhatott egy évig - Bol 231 centi volt profi karrierje alatt, Gheorghe Muresannal együtt tartják a rekordot.

Miután játéklehetősége egyre kevesebb lett - 1985/86-ban még 60 meccsen kezdett, aztán már csak 12-n és 4-n a következő két idényben, játékpercei pedig 26.1-ről előbb 18.1-re majd 14.8-ra csökkentek -, 1988 nyarán egy David Feitl nevű centerért és egy 1989-es második körösért elcserélték a Golden State Warriorshöz. Oaklandben töltött két idénye hasonló ívet mutatott, mint a washingtoni évek: első szezonjában 4.7-es átlaggal megnyerte a blokkkirályi címet - ráadásul elkezdett triplákat is dobni, amik élményszámba mentek akkoriban egy ilyen magas játékostól -, a második idényben viszont kevesebb időt töltött a parketten.

1990 nyarán jött az újabb váltás: egy 1991-es első körösért cserébe a Philadelphia Sixers csapatának tagja lett. Itt töltött három szezonjában volt még produktív és viszonylag egészséges, de nem volt olyan komoly tényező, mint első éveiben. 1993 nyarán tette ki keretből őt a Philly. Aláírt a Miami Heathez, de ők szabadlistára tették januárban, majd egy-egy 10 napost kapott volt csapataitól, a Bulletstől és a Sixerstől. 1994 nyarán aláírt a Warriorshöz, és nagyon jól is kezdte az idényt, de az alapszakasz ötödik meccsén térdsérülést szenvedett. Februárban kitette keretéből a Golden State, Bol pedig 32 esztendősen visszavonult - legalábbis az NBA-től.

A liga történetének egyik legjobb blokkolója volt úgy is, hogy mindössze 18.7 percet átlagolt karrierje során, 3.34-es prakkermutatójával ugyanis Mark Eaton mögött az örökranglista másodikja. Holtversenyben ő az első az egy félidő (11) és az egy negyed (8, kétszer is) alatt kiosztott sapkák számát illetően. A valaha volt egyetlen NBA játékosa, aki több blokkal fejezte be karrierjét (2086), mint ahány pontot szerzett (1599).

1995/95-ban a CBA-ben, egy alacsonyabb szintű ligában játszott, 1997-ben megfordult Olaszországban, majd egy évre rá Katarban, innen vonult vissza reumája miatt. Hazájában aktivistaként tevékenykedett, a rászorulóknak segített, ahogyan csak tudott. A 2000-es évek elején el kellett menekülnie Szudánból, mert megvádolták, hogy az egyik felkelő csoportot támogatja. Amerikában telepedett le, és 2010. június 19-én, veseelégtelenségben hunyt el. Isten nyugosztalja!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus