55 éves Hakeem Olajuwon

55 esztendős lett a mai napon minden idők (egyik) legjobb centere, Hakeem Olajuwon, Kobe Bryant pedig 8 éve érte el a 25.000 pontot.

 

Már ligába érkezése előtt is letette a névjegyét - a Houston egyetemen többek között Clyde Drexlerrel együtt a Phi Slama Jamma becenévre hallgató együttest formálták meg. Négy évig járt egyetemre, de első évében még nem játszhatott. 1981/82-ben a Final Fourig, az azt követő két idényben pedig a döntőig jutott csapatával, de egyik alkalommal sem tudott nyerni. 1983-ban ettől függetlenül az NCAA torna legkiemelkedőbb játékosának választották - a mai napig az utolsó kosaras, aki úgy kapta meg ezt a díjat, hogy nem a győztes csapat tagja volt.

Ezt követően jelentkezett az 1984-es draftra, innentől kezdve pedig karrierje már jól ismert. Minden idők egyik, ha nem a legjobb játékosbörzéjén őt vitte el a Houston Rockets az 1/1-gyel, és az 1983-as draft első választottjával, Ralph Sampsonnal megalkották a houstoni ikertornyokat. Az egyik legnagyobb "mi lett volna, ha..." kérdés a liga történetében is ide kapcsolódik. Olajuwon életrajzi könyvében, a Living the Dreamben azt írta, hogy a Portland TrailBlazers a draft előtt felajánlotta a Houstonnak az 1/2-es draftjogot és egyetemi csapattársát, Drexlert Sampsonért cserébe. Ezzel összeállhatott volna a Rocketsnél a Drexler-Olajuwon-Michael Jordan trió... A texasiak nemet mondtak, mert óriási lehetőségek voltak Sampsonban is, de alig pár év múlva kiderült, hogy nem "számoltak" jól.

Már második évében, 1986-ban bejutott a Houstonnal a nagydöntőbe, de a Boston Celtics útjukat állta a végső siker felé vezető úton. Sampson nagyon sokat volt sérült, így Olajuwon köré új keret épült. Egy ideig csapatsikerek nem jöttek, de 1992/93-ban már a liga legjobb védőjének választották. Aztán Jordan visszavonult 1993 nyarán, a lehetőséget pedig a Rockets tudta kihasználni. Olajuwon Otis Thorpe, Vernon Maxwell, a másodéves Robert Horry és az újonc Sam Cassell segítségével az 1994-es rájátszást megnyerte. Ebben az idényben is ő lett a legjobb védő, megnyerte az alapszakasz és a döntő MVP-jének járó díjat is - ezzel a liga történetének egyetlen játékosa lett, aki mindhárom trófeát bezsebelte egy idényben, és az első nem az Egyesült Államokban született MVP is.

1995-ben ismételni tudott a Houston úgy, hogy a deadline előtt Thorpe-ért és egy első körös draftjogért megszerezték Drexlert, így megint együtt játszhatott a két jó barát. 47-35-tel csak hatodikak lettek nyugaton, de így is sikerült a címvédés. A liga történetének egyetlen csapata ez a Rockets, amely úgy nyert, hogy egyetlen párharcban sem volt pályaelőnye, hogy négy olyan együttest vert, amely legalább 50 győzelmet ért el az alapszakasz során - Utah Jazz (60-22), Phoenix Suns (59-23), San Antonio Spurs (62-20), Orlando Magic (57-25) -, illetve a 6. hellyel a legalacsonyabban kiemelt bajnoknak vallhatják magukat. Olajuwon lett természetesen a döntő legértékesebb játékosa, miután Shaquille O'Nealt, egy körrel korábban pedig az alapszakasz MVP-jét, David Robinsont is lejátszotta a pályáról.

Összesen 12-szer volt ott az All-Star gálán (1985-90, 1992-97), hatszor volt az All-NBA első, három-három alkalommal a második és a harmadik csapatban, plusz ötször volt az év első, négyszer pedig a második védekezőcsapatának a tagja. Kétszer szedte ő a legtöbb pattanót (1988/89, 1989/90), háromszor pedig ő blokkolta a legtöbbet (1989/90, 1990/91, 1992/93) egy adott szezon folyamán. 18 éves profi pályafutásából 17-et töltött a Rocketsnél - 2001 augusztusában egy első és egy második körös draftjogért küldték a Toronto Raptorshoz, ahol 2002 nyarán fejezte be karrierjét.

Minden idők egyik játékosának pályafutását nemcsak egyéni elismerései és két bajnoki trófeája határozza meg, hanem legendás meccsei is, amelyek alapján minden idők egyik, ha nem a legsokoldalúbb játékosa. Egyike annak a négy kosarasnak a liga történetében, akinek sikerült a quadruple-dupla: 1990. március 29-én, a Milwaukee Bucks elleni találkozón 29 pontot, 18 pattanót, 11 blokkot és 10 gólpasszt jegyzett a legenda. A 5-by-5 kategóriában egyeduralkodó volt: az NBA-ben összesen 17 ilyen teljesítményt jegyeznek, ebből 5 fűződik a nevéhez, és rajta kívül csak Andrei Kirilenko tudott egynél többször elérni ilyet. Karriercsúcsa is 1990-hez köthető: április 19-én, a Denver Nuggets ellen volt egy 52 pontos, 18 pattanós mérkőzése.

34-es mezszámát természetesen visszavonultatta a Houston Rockets és a Houston egyetem is. 3830 blokkja mind a mai napig a legtöbb az NBA történetében. 2008-ban beválasztották a Hírességek Csarnokába. A magasembereket edzette ezután - igaz, nagyon kevesen tudtak átvenni bármit is játékából, annyival volt képzettebb, mint a mostaniak -, de megfordult nála párnapos, néhány hetes képzésekre Kobe Bryant, LeBron James és Carmelo Anthony is, hogy a palánk alatti mozdulatokat tanulják minden idők (talán) legképzettebb centerétől. Jelenleg a Rockets alkalmazásában áll, és most is a magasemberek edzésével foglalkozik. Isten éltesse sokáig!

 

Január 21-e a Los Angeles Lakers ikonjának, Kobe Bryantnek is fontos dátum, ugyanis pontosan nyolc évvel ezelőtt, 2010. január 21-én érte el a 25.000 pontot. A Lakers a Cleveland Cavaliers ellen játszott idegenben, és kikaptak ugyan 93-87-re, de Bryant a mérföldkővel elhomályosította valamelyest a vereséget. Kobe ezzel minden idők legfiatalabb játékosa lett, aki elérte a 25.000-es határt - 31 éves és 151 napos volt ekkor, 35 nappal előzte meg Wilt Chamberlaint. Az év végén is örülhettek a Lakersért szorítók, hiszen a bajnok megvédte címét, a döntőben 4-3-ra verték a Boston Celticst.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus