78 éves lenne minden idők egyik legjobb Pacers játékosa

Az egy-egyben szinte tarthatatlan Roger Brown úgy is bekerült a Hírességek Csarnokába, hogy soha életében nem játszott az NBA-ben - 32 éves Dominique Wilkins és Larry Bird nagy párharca.

1942. május 22-én született az Indiana Pacers történetének egyik kiemelkedő alakja, Roger Brown. A középiskolás sztárnak a Dayton Egyetemre kellett volna járnia 1960-tól kezdve, de az NCAA örökre kitiltotta az egyetemi ligából, miután kiderült, hogy őt és Connie Hawkinst is bemutatták a fogadási csalásairól ismert Jack Molinasnak - Molinas volt az, aki többször is megbukott a megbundázott meccskülönbségek miatt, először még játékosként, aztán már ő volt az, aki beszervezte a fiatalokat. Brownra soha nem bizonyították rá, hogy bármikor csalt volna (ahogy egyébként Hawkinsra sem), de emiatt nem járt egyetemre.

Amatőr daytoni ligákban kosarazott 25 esztendős koráig. Az 1967-ben megalakuló Indiana Pacers első igazolása ő volt, és nem is csinált rossz vásárt vele az indianai klub: 8 éves profi karrierjéből kicsivel több mint hetet Indianában töltött - utolsó szezonjában megfordult még a Memphis Soundsnál és a Utah Starsnál is. Első öt évében 19-23 pontos, 7-8 pattanós és 4-5 gólpasszos játékos volt a kiscsatár, akit ebben az időszakban négyszer meghívtak az All-Star gálára, kétszer az All-ABA második, egyszer az első ötösének lett a tagja, 1997-ben pedig egyike volt annak a hét játékosnak, akit egyhangúan szavaztak be minden idők legjobb All-ABA csapatába.

Az NBA ugyan feloldotta az eltiltását, miután soha nem bizonyították, hogy bármi köze lett volna bármilyen csaláshoz, de 1975-ben abbahagyta a játékot - a Pacers az NBA-ABA összeolvadáskor, 1976-ban került a ligába. Reggie Miller minden idők legjobb játékosának tartotta Brownt azok közül, akik soha nem léptek pályára az NBA-ben, 2013-ban pedig beválasztották a Hírességek Csarnokába, amit sajnos már nem érhetett meg. Egyike annak a négy Indiana-kosarasnak, akiknek a mezét visszavonultatta a klub (Miller, George McGinnis és Mel Daniels a másik három érintett) - a 35-öst miatta nem viselheti senki a franchise-nál.

Az egykori híradások szerint 1-1-ben szinte foghatatlan, a "The Man of a Thousand Moves" becenévre hallgató, elképesztően széles repertoárral rendelkező Brownnál 1996-ban vastagbélrákot diagnosztizáltak, egy évvel később pedig elhunyt. Isten nyugosztalja!

 

32 esztendővel ezelőtt, 1988. május 22-én játszották a Boston Celtics és az Atlanta Hawks párharcának hetedik mérkőzését a második körben. A Boston 118-116-ra győzött, így 4-3-mal továbbjutott, de a találkozó nem is erről marad emlékezetes, hanem a Hawks sztárja, Dominique Wilkins, valamint a Celtics ikonja, Larry Bird csatájáról - Wilkins 47 pontot szórt, Bird pedig a 34 egységéből 20-at a negyedik negyedben, óriási adok-kapokat rendeztek ketten a végjátékban. A két csapat együtt 58.8%-kal dobott a mezőnyből - ez a PO történetének második legmagasabb mutatója.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus