84 éves lenne a Bulls "igazi" Boozerje

Az olimpiai bajnok Bob Boozer 84, Harry Gallatin 94 lenne - 37 éve esett ki az első körben a címvédő 76ers - 57 éve hetedszer ünnepelhetett a Celtics.

A New York Knicks egyik első legendájáról, Harry Gallatinról, a 76ers történetének egyik legnagyobb égéséről és a Boston hetedik bajnoki címéről tavaly már írtunk.

84 éves lenne a mai napon Bob Boozer, aki olimpiai bajnok, NBA-bajnok, All-Star és Oscar Robertson egyik legjobb barátja is volt, és civilben is szép sikereket ért el - egyébként nem rokona Carlos Boozernek. A Nebraska állambeli Omahában nehéz körülmények közé született 1937-ben - már középiskolában szép sikereket ért el, majd a kisebb Kansas State Egyetemet 1958-ban NCAA Final Fourig vezette. Ekkor, illetve 1959-ben is beválasztották a szezon legjobb egyetemi játékosai közé. A nagyon mozgékony és atletikus kiscsatár-erőcsatárt 1959 tavaszán az első helyen draftolta le a Cincinnati Royals, azonban Boozer úgy döntött, hogy nem csatlakozik a csapathoz, hanem megpróbál bekerülni a Team USA csapatába. Ez végül sok szempontból jó döntésnek bizonyult: bekerült és olimpiai bajnoki címet szerzett, az 1960-as válogatott tagjaként 2010-ben beválasztották a Hall of Fame-be, de ami legfontosabb: a válogatottban barátkozott össze Oscar Robertsonnal. 

1960-ban csatlakozott a Royalshoz, akik ekkor éppen Robertsont húzták az első helyen, így a két fiatal spíler egymás mellett játszhatott  - 1962-63-ban Boozer dupla-duplát átlagolt, azonban a Hall of Famer Jerry Lucas érkezésével elfogytak a lehetőségei és elcserélték a Knickshez 1963-ban. A Knicks éppen újjáépülésben volt, 1965-ben továbbpasszolták a Lakershez, ahol együtt játszhatott Jerry Westtel és Elgin Baylorral, de csak egy évet - 1966 nyarán a frissen alakult Chicago Bulls lecsapott rá az expanziós drafton. Egyénileg három legjobb évét töltötte itt,  kétszer is 21 pont felett átlagolt, 1968-ban pedig még az All-Star Gálára is meghívták. A csapat utolsó éve viszont nem sikerült jól, és az ekkor már 32 éves Boozert elküldték a szintén elég fiatal Sonics-franchise-hoz. Itt is hozott még egy 15 pontos szezont, majd 1970 őszén egy szintén nemrég alakult franchise-hoz, a Milwaukee Buckshoz cserélték, szinte egyidőben Oscar Robertsonnal. 

Itt már csak átlagban 22 percet töltött a pályán, de a szezon végén a Kareem Abdul-Jabbar, Oscar Robertson és Bob Dandridge vezette gárda fontos mellékszereplőjeként megszerezte a bajnoki aranygyűrűt - a szezont követően vissza is vonult. Visszaköltözött Omahába, ahol a Bell telefontársaságnál dolgozott vezető beosztásban, illetve a fiatalkorúak bíróságán és bajba került fiatalokat segítő szolgálatnál végzett önkéntes munkát, majd több segítő programot ő maga indított el. A Kansas State visszavonultatta 30-as mezét, 2016-ban bekerült az egyetemi Hall of Fame-be is, de ezt már sajnos nem érhette meg, 2012-ben agyvérzés következtében hunyt el - Robertsonnal az utolsó pillanatig jó barátságot ápoltak, egy nappal váratlan halála előtt is beszéltek telefonon. A helyi közösség megbecsült tagjaként, vezetőjeként azóta utcát is neveztek el róla Omahában. Isten nyugosztalja!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus