A Lakers legsimább bajnoki címe

A Los Angeles Lakers 16 évvel ezelőtt nyerte meg a 2001-es rájátszást, amely során 15-1-es mérleget hoztak - ez egészen pár nappal ezelőttig minden idők legdominánsabb PO-teljesítménye volt

A 2000/01-es szezonnak címvédőként vágott neki a Los Angeles Lakers, miután az ezt megelőző idényben egy 11 éves gyengébb sorozatot megszakítva újra bajnokok lettek. A címvédő nem indította ellenállhatatlanul a szezont, hiszen 56-26-tal csak nyugat második helyén végeztek az 1999-es bajnok San Antonio Spurs mögött.

A rájátszásban aztán tükörsimán mentek át a mezőnyön. Előbb a Portland TrailBlazerst söpörték ki az első körben (3-0) - egy évvel korábban minden idők egyik legemlékezetesebb hetedik meccsét játszották egymással a nyugati döntőben, de az a Blazers elfogyott -, majd a Sacramento Kingst intézték el meccsveszteség nélkül (4-0) - velük pedig pont egy évvel később, 2002-ben szenvedtek meg a nyugati fináléban. A következő megmérettetés a San Antonio Spurs volt előttük - nagyon itt sem izzadtak meg, kisöpörték őket is, ráadásul Los Angelesben egy 39, illetve egy 29 pontos győzelmet arattak Duncanék felett.

A döntő másik résztvevője az Allen Iverson vezette Philadelphia Sixers volt. A Philly az alapszakaszban megnyerte keletet, ugyanolyan mérleget értek el, mint a Lakers a túloldalon (56-26) - az utolsó alapszakaszmeccsüket a ligautolsó Chicago Bulls ellen elvesztették, így pályahátrányból kellett nekifutniuk a döntőnek. A Sixers legendás PO-ot futott így is, hiszen az első körben az őket egy évvel korábban búcsúztató Indiana Pacerst verték ki (3-1), majd jött a Toronto Raptors elleni hétmeccses derbi (4-3) az Iverson és Vince Carter közötti felejthetetlen ütközetekkel, a keleti döntőben pedig a Sam Cassell, Ray Allen, Glenn Robinson trió fémjelezte Milwaukee Bucksot is hét mérkőzésen búcsúztatták (4-3).

A nagydöntő első ütközete örökké emlékezetes marad Iverson 48 pontja, Tyronn Lue átlépése és a Sixers 107-101-es, hosszabbításban aratott győzelme miatt, ezt követően viszont kijött a két gárda játékosállománya közötti különbség. A Lakers megnyerte hazai pályán a második meccset, majd háromszor diadalmaskodott Philadelphiában, hogy idegenben védje meg bajnoki címét.

Az első meccs azért is lett történelmi többek között, mivel ez volt az aranysárga-lilák egyetlen vesztes találkozója ebben a rájátszásban, 15-1-es mérlegük és 93.7%-os győzelmi mutatójuk is a legjobb, amit valaha bármelyik csapat elért a PO-ban eddig az idényig - a Golden State Warriors idén 16-1-gyel gázolt át a mezőnyön, ezzel megdöntötték mindkét csúcsot. Shaquille O'Neal lett a döntő legértékesebb játékosa, ő is megvédte címét, ezzel csatlakozott Michael Jordanhez és Hakeem Olajuwonhoz - később Kobe Bryantnek és LeBron Jamesnek sikerült még ez a bravúr.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus