A Wiggins-Russell csere mindkét főszereplője ünnepel, Jamal Murray 25

Andrew Wiggins 27, D’Angelo Russell 26, Jamal Murray 25 éves - a Nets 11 éve szerezte meg azt az All-Star irányítóját, akivel végül nem lettek bajnokesélyesek - két éve vonultatták vissza Dwyane Wade mezét.

Kezdjük a legidősebb ünnepelttel, a 2014-es draft első választottja, Andrew Wiggins 27 éves lett a mai napon. Bár Wiggins Torontóban született és kanadai állampolgár, édesanyja Barbadoson látta meg a napvilágot, és csak 1970-ben, szüleivel költözött Kanadába - Marita Payne-Wiggins egyébként ismert sportszemélyiség Kanadában, a válogatott színeiben az 1984-es olimpián síkfutásban két ezüstérmet szerzett a 4x100-as és a 4x400-as váltó tagjaként. Édesapja szintén nem kanadai származású, Mitchell Wiggins Észak-Karolinában született, és 1982-ben az amerikai kosárlabda-válogatott színeiben nyert világbajnoki ezüstérmet, majd 1983 és 1992 között 389 NBA-meccsen lépett pályára, az 1986-os nagydöntőben is járt a Houston Rockets-szal. A papa egyébként benne volt az élet sűrűjében, a nagydöntő alatt tesztelték és kokainnal bukott le, két és fél évre el is tiltották az NBA-ben, pályafutása talán legjobb éveit kellett kihagynia... Wiggins szülei a Florida State Egyetemen találkoztak, és összesen hat gyerekük született. 

Legtehetségesebb csemetéjük már a középiskolában is Amerikában játszott (ugyanabban az “elitképzőben”, mint Gorgui Dieng, Thomas Bryant és Miles Bridges), 2013-ban pedig a Kansas Jayhawksnál töltötte el egyetlen NCAA-szezonját - a középiskolában és a 2013-14-es szezonban is az 1-2. helyen rangsorolta minden mérvadó szakértő, így nem csoda, hogy 2014 nyarán a Cleveland Cavaliers első helyen választotta ki. Ohióban viszont meg sem tudott melegedni, augusztusban a Kevin Love-ért küldött csomag legjelentősebb elemeként elpostázták Minnesotába. Profi karrierje jól indult, hiszen rögtön az Év Újonca lett, második évében pedig már 20 pont felett átlagolt, harmadik szezonjában, 2016-17-ben pedig 23.6 pontot hozott össze, ami karrierje eddigi legjobbja. 

2017 őszén meg is kapta az idő előtti szerződéshosszabbítását, ráadásul egy ötéves szupermaxot, innentől kezdve viszont teljesítménye meredeken zuhant, és bár Minnesotában nem kezdték ki (kivéve Jimmy Butlert...), összességében komoly csalódás volt a teljesítménye. Tavaly már voltak fejlődésre utaló jelek, de ez arra volt elég, hogy értéket jelentsen a Golden State Warriorsnak - 2020 elején cserélték oda D’Angelo Russell ellenértékeként.

A csonkaszezonban igazán nem mutathatta meg magát, a 2020-21-es évadban viszont ugyan csak 18.6 pontot átlagolt, de tette mindezt 72-ből 71 meccsen pályára lépve 38%-os triplázással karriercsúcsnak számító 56.8 TS% mellett, mindez azonnal más minőségűvé tette a játékát, hiszen innentől sokkal jobban széthúzta a pályát társainak.

Az idei szezonban aztán újabb szintet lépett, jelenleg 41% felett triplázik 57.9 TS% mellett, és bár pályafutása második legalacsonyabb pontátlagát (17.7 pont) hozza, életében először bekerült az All-Star Gálára, ráadásul kezdőként. Úgy tűnik, hogy a Warriors terve bevált, Wiggins kiváló fit lett Curry, Thompson és Green mellé, és lassan kezdi megszolgálni megaszerződését, ami 2023 nyarán jár majd le. 

A csere másik oldalán szereplő, ma 26 éves D'Angelo Russell karrierje is érdekesen alakult eddig: a Louisville-ből, Kentuckyból származó irányító Floridában villantotta meg először oroszlánkörmeit, a Philadelphia 76ers All-Starjával, Ben Simmonsszal egy csapatban nyert középiskolás bajnokságot. Egyetlen egyetemi évét az Ohio State Buckeyesban töltötte, ahol több év végi díjat besepert és az öt legjobb egyetemi játékos közé választották, nem volt kérdés, hogy 2015-ben jelentkezik a draftra. A börzén a 2. helyen választó Los Angeles Lakers vitte el, de nem volt sikersztori az együttműködés - egyrészt Kobe Bryant búcsúszezonjára érkezett, nagyon nem tudott kibontakozni, másrészt csapattársai személyes dolgait tette közzé a közösségi médiában, amivel nyilvánvalóan nem lett az öltöző kedvence. Második szezonjában már jobban játszott, de több lábsérüléssel bajlódott, a menedzsment pedig inkább kicsit áron alul elcserélte Brooklynba. 

Itt vett fordulatot az addig jobbára önzőnek és nem igazán hatékonynak tartott Russell karrierje - első évében ugyan megint sok egészségügyi gondja akadt, több, mint 30 meccset kellett kihagynia artroszkópos térdműtétje miatt, de bíztak benne, így a 2018-19-es évadban már vezérként vitte be a csapatot a playoffba. Kiugró szezonjában 21.1 pontot és 7 gólpasszt átlagolt, és Victor Oladipo sérülése miatt az All-Star Gálára is meghívták - a playoffban ugyan hamar kiesett a Nets, de a lejáró szerződésű Russell válogathatott az ajánlatok között. Végül aztán nem válogatott, a Brooklyn adott neki egy négyéves, 117 milliós kontraktust és sign-and-trade keretében elpostázta a Warriorshoz Kevin Durantért cserébe. A sérülések miatt teljesen diszfunkciós Warriorsnál ő is sokat volt sérült, folyamatosan ott tornyosultak a kérdőjelek, hogy milyen jövője lehet a GSW-nél, végül aztán hamar kiderült, hogy semmilyen - elcserélték Minnesotába országos cimborája, Karl-Anthony Towns mellé, akiknek amúgy 2019 novemberében, még GSW-mezben 52 pontos karriercsúcsot hintett. 

A 2020-21-es szezon nem alakult jól sem a csapat, sem az ő számára, KAT vírus miatt esett ki, Russellen pedig artroszkópos térdműtétet hajtottak végre, mindössze 42 meccsen léphetett pályára. 2021 őszén kirúgták az őt nagyon akaró vezetőt, Gersson Rosast, így kissé bizonytalanná vált a sorsa. Szerencsére idén eddig kevesebbet kellett kihagynia, komolyabb sérülése sem volt és Anthony Edwards szintlépésével jelenleg hetedik helyen állnak a Wolves-szal, talán odaérnek a rájátszásba - jelenleg 18.8 pontot és 7 lepattanót átlagol, viszont a triplázása 35%-ra esett vissza, ami érdekes párhuzamot mutat Wiggins triplázásának feljavulásával...

Mai harmadik szülinaposunk, Jamal Murray 25. életévét töltötte be, és Wigginshez hasonlóan kanadai állampolgár - az ő édesapja Jamaicából vándorolt be, és szintén atletizált, mellette pedig kosarazott és edzői diplomát is szerzett. Fiát tudatosan készítette fel a profi létre és a kosárlabdára, már 13 évesen játszhatott egyetemi játékosok ellen is, illetve kung-fu és meditációs órákra járatta. Murray a legtöbb kanadai NBA-játékossal ellentétben a középiskolát is otthon végezte, innen vitte el a Kentucky Wildcats, ahol John Calipari programjában elsőként hozott össze 20 pontos átlagot, nem volt kérdés, hogy azonnal menni fog a draftra. 

A Denver Nuggets vitte el a 2016-os draft 7. helyén, és bár csak a második újoncötösbe választották be, ő lett a Rising Stars meccs MVP-je. Második évében már szintet lépett, 16.7 pontot átlagolt, mellette 90% felett büntetőzött, majdnem 38%-kal triplázott, majd a 2018-19-es évadban már egyértelműen a csapat második opciójaként villogott Nikola Jokics mögött. A Denver hat év után jutott be ismét a rájátszásba, ahol kört is mentek, majd a 2020-as buborékos playoffban már szinte rutinos veteránként csinált nagyobbnál nagyobb meccseket, a Nuggets pedig kétszer is 1-3-ról fordtott a segítségével a Jazz és a Clippers ellen, csak a Lakers ellen kapituláltak a főcsoportdöntőben - kerek tíz év után jutott el ide a Denver.

A 2020-21-es szezonban 48 meccsen 21.2 pontot hozott majdnem 41%-os triplázással, 59.2 TS% mellett (mindegyik karriercsúcs), azonban 2021 áprilisában beütött a krach, a GSW ellen elszakította bal térdében a keresztszalagot. Azóta sajnos nem láthattuk a pályán, csak reménykedni lehet, hogy ebben a szezonban még esetleg visszatér. Csapata 2019 nyarán idő előtt egy ötéves, majdnem 170 millió dolláros szerződéssel láncolta magához, amely majd csak 2025 nyarán pörög le, emiatt lehet, hogy nem fognak vele kockáztatni. 

Több csere is történt ezen a napon az NBA történetében, a legismertebb ezek közül kétségkívül Deron Williams tranzakciója. A Utah Jazz kiváló, de igencsak elvágyódó irányítója 2007-ben másodévesként főcsoportdöntőig vezette a Jazzt, 2008-ban ott volt az olimpiát nyert Redeem Teamben, 2010-ben és 2011-ben pedig meghívták az All-Star Gálára is, így Williams többre vágyott. Előbb annyira összebalhézott Jerry Sloannal, hogy a Jazzt több, mint húsz éve irányító mester inkább lemondott, összességében pedig Williams olyan hangulatot teremtett, hogy a Utah inkább elcserélte New Jersey-be napra pontosan 11 évvel ezelőtt Devin Harrisért, Derrick Favorsért, két elsőkörösért (Enes Kantert és Gorgui Dienget választották ki velük később) és 3 millió dollárért. 

A cseréből igazán egyik fél sem jött ki jól, a Jazz nem lett jobb a következő években, Williams pedig ugyan 2012-ben a csonkaszezonban még All-Star lett és Londonban megnyerte második olimpiai bajnoki címét is, de utoljára a 2012-13-as évadban nyújtott a nagy fizetésének valamennyire megfelelő játékot. Folyamatosan sérülésekkel küszködött, a Nets pedig nem is várta meg szerződése utolsó két (!) évét, inkább 2015 nyarán stretch provisionnel elengedte. Utána még Dallasban és Clevelandben próbálkozott, de két év alatt összesen 21 meccsen lépett pályára, 32 évesen, borzasztó fiatalon kopott ki végleg a ligából - érdekesség, hogy a 2015-ös stretch provisionje 2021 nyarán ketyegett le, még akkor is 5.5 millió dollárral nyomta a “fizetése” a Brooklyn sapka alatti helyét...

Több érdekes játékosmozgás is történt ezen a napon: 

2017-ben a Houston Rockets “szabadította ki” Lou Williamst a borzasztó szezont futó Los Angeles Lakerstől (a liga egyik legjobb hatodik embere pár hónap múlva visszatért LA-be, amikor a Clippershez postázták a Chris Paul-csere keretein belül). 

1999-ben a Lakersnél úgy gondolták, hogy Dennis Rodman lehet a gyógyír a problémáikra, hamar kiderült, hogy tévesen. 

1995-ben a bajnokcsapat Houston Rockets elcserélte csereirányítóját, Scott Brooksot Dallasba - a Thunder későbbi, a Wizards jelenlegi szakvezetője egy második körös pick és a 3.7 pontos karriert felmutató Morlon Wiley miatt nem mondhatja magát kétszeres NBA-bajnoknak. 

1994-ben a Bulls megszerezte a Wolves 6.6 pontos átlaggal bíró centerét, az ausztrál Luc Longley bő négy évvel később már három bajnoki címet ünnepelhetett a triplázó Chicago kezdőcentereként. 

1989-ben a Boston Celtics későbbi teljhatalmú szakmai vezetője, Danny Ainge első kézből megtapasztalhatta, milyen az NBA üzleti oldala, hiszen két bajnoki címmel és egy All-Star szerepléssel a tarsolyában postázták el a szakmailag akkor nem (akkor sem...) jó helynek számító Sacramentóba. 

Még egy emlékezetes esemény történt két évvel ezelőtt: a Miami Heat visszavonultatta a klubtörténet legjobb játékosa, Dwyane Wade 3-as számú mezét.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus