Álljunk meg egy szóra Luka Doncic teljesítménye mellett

A szlovén klasszis vezette Dallas egyelőre ligatörténelmet ír támadásban, Doncic pedig lassan tripla-duplát átlagol...

Ma hajnalban a Houston ellen Doncic zsinórban negyedik alkalommal ért el legalább 30 pontot és 10 gólpasszt, a meccs érdekessége, hogy az összes olyan aktív játékos a pályán volt, aki ezt valaha megcsinálta - a merítés ezt leszámítva is szűk, hiszen Doncic, James Harden és Russell Westbrook mellett mindössze Michael Jordan volt képes ilyen teljesítményre az 1983-84-es szezon óta. Pár napja már szó volt róla, hogy Doncic a második olyan játékos LeBron James után, aki a 21. születésnapja előtt 40-10-es meccset volt képes lehozni - a Mavs ifjonca gyorsan ráduplázott ma erre... Jelen pillanatban 30.6 pontot, 10.1 lepattanót és 9.8 gólpasszt szállít, az összesített PER-értéke pedig 33.35, amivel vezeti az NBA-t.

Már ezek önmagában elképesztő statisztikák, ehhez pedig tegyük hozzá, hogy mindez nem öncélú, a csapata eredményességében is masszívan megjelenik. A Dallas offensive ratingje 117.4 pont, vagyis 100 támadásra vetítve ennyi pontot szereznek - ez a liga idei legjobbja, sőt jobb, mint a tavalyi Golden State Warriors (115.9). Ehhez tegyük hozzá, hogy ha Luka Doncic pályán van, ez az érték még ennél is magasabb, 118.7 pont, egészen elképesztő adat.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy (NBA-szinten) egy másodéves európai játékosról beszélünk. 

A gárda net ratingje 8.9 pont (100 támadásra vetítve ennyivel dobják túl ellenfeleiket), ami a Bucksszal holtversenyben a liga legjobbja idén - most öt meccset nyertek zsinórban, és bár itt akadtak könnyű ellenfelek is, a net rating ebben az időszakban 23.3 pont volt. Ehhez tegyük hozzá, hogy mindössze egy hónapja játszik együtt Kristaps Porzingisszel, és az első hetek összecsiszolódása után a lett magasember net ratingje az előző 5 összecsapáson 33.4 pontig kúszott fel, ami bődületes szám. 

A Dallas jelen pillanatban a vesztett meccsek tekintetében a nyugati 3-5. helyen áll a Clippersszel és a Jazzel - Doncic annyit mondott a mai, Houston elleni meccs után, hogy az ő céljuk a playoff, mert nagyon hosszú a szezon, bármi megtörténhet. Az biztos, hogy ha ezt a ritmust képes tartani Doncic és a Dallas, akkor a szlovén klasszisnál nem hogy az All-Star szereplés evidens, de majdhogynem az All-NBA első-második csapat is, de akár egy Legtöbbet Fejlődött Játékos Díja is leeshet - ami azért döbbenetes, mert tavaly 21.2 pontot, 7.8 lepattanót és 6.0 gólpasszt átlagolt, ami már eleve All-Star "határeset". 

Doncic a jól bejáratott panelek mellett azért humoránál volt a meccs után, néha ez is számít egy-egy egyéni elismerésnél...

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus