Eltékozolt 1/1-ek és a Celtics újabb nagy rablása

Négy draftot rendeztek június 27-én, ebből háromnak az 1/1-e kifejezetten nagy mellényúlás volt - Dennis Johnson 38 éve került Bostonba.

Négy játékosbörze kötődik június 27-hez, de egyiket sem az 1/1-ről ismerjük. 1989-ben Pervis Ellisont vitték el elsőként, aki hidegvérű, idegek nélküli játéka miatt a "Never Nervous Pervis" becenevet kapta a Louisville Egyetemen, amelyet bajnoki címig is vezetett 1986-ban. A Sacramento Kings választotta ki, de annyit volt sérült, hogy csapattársa, a későbbi Celtics-elnök Danny Ainge az "Out of Service Pervis" becenevet aggatta rá. Szinte soha nem tudta magából kihozni, amit egyetemi pályafutása alapján beleláttak: egy kiemelkedő, 20 pontos, 11.2 pattanós, 2.7 blokkos szezonja volt, de abban is csak 66 mérkőzésen szerepelt. Mögötte a később GM-ként karriert befutó Danny Ferry (Clippers) és Sean Elliott (Spurs) keltek még el az első háromban, de azért olyan neveket is tartogatott ez a draft, mint Glen Rice (1/4, Heat), Nick Anderson (1/11, Magic), Mookie Blaylock (1/12, Nets), Tim Hardaway (1/14, Warriors), Dana Barros (1/16, SuperSonics), Shawn Kemp (1/17, SuperSonics), BJ Armstrong (1/18, Bulls), Vlade Divac (1/26, Lakers) vagy Clifford Robinson (2/36, Blazers). Ez a draft arról is emlékezetes marad, hogy ez volt az első játékosbörze, amelyet élőben, főműsoridőben közvetített a TV.

Egy évre rá az a Derrick Coleman volt az első kiválasztott (New Jersey Nets), akit óriási tehetségnek tartottak. Volt is 6-7 db 20/10 környéki szezonja, egyénileg nagyszerű éveket produkált, de Ellisonhoz hasonlóan ő is rengeteget volt sérült, igazán sikeres csapatnak pedig soha nem volt tagja, még ha járt is a PO-ban többször is. Mögötte azért Gary Payton (SuperSonics) és Mahmoud Abdul-Rauf (Nuggets) voltak a második és harmadik választottak, de a legnagyobb név Paytonon kívül Toni Kukoc volt (2/29, Bulls), mögötte már olyanok sorolhatóak, mint Tyrone Hill (1/11, Warriors), Elden Campbell (1/27, Lakers), Antonio Davis (2/45, Pacers) vagy Cedric Ceballos (2/48, Suns).

2001-ben került sor újra draftra június 27-én, és az itt 1/1-es Kwame Brownnak még annyi mentsége sem volt, mint Ellisonnak vagy Colemannek - őt nem a sérülések akadályozták a jó játékban, egyszerűen gyenge játékos volt. Mögötte azért a rögtön a Chicago Bullshoz cserélt Tyson Chandler, a Vancoucer Grizzlieshez postázott Pau Gasol és a Bulls által kiválasztott Eddy Curry keltek el. Ehhez a játékosbörzéhez kapcsolható Jason Richardson (1/5, Warriors), Shane Battier (1/6, Grizzlies), Joe Johnson (1/10, Celtics), Richard Jefferson (1/13, Rockets), Zach Randolph (1/19, Blazers), Gerald Wallace (1/25, Kings), Tony Parker (1/28, Spurs) és Gilbert Arenas (2/31, Warriors) ligába érkezése is.

2013-ban pedig még talán Kwame Brownt is sikerült alulmúlni: a liga történetének első kanadai 1/1-ese Anthony Bennett lett, miután őt vitte el a Cleveland Cavaliers az első pickkel. Mögötte Victor Oladipo (Magic) és Otto Porter (Wizards) keltek el a második és a harmadik helyeken. Óriási volt a szórás, de ezen a drafton került az NBA-be CJ McCollum (1/10, Blazers), Steven Adams (1/12, Thunder), Giannis Antetokounmpo (1/15, Bucks), és a 2/46-os pickért és pénzért rögtön Utah-ba cserélt Rudy Gobert (1/27, Nuggets).

 

Egy cserére is ki kell térnünk: 38 évvel ezelőtt, 1983. június 27-én a Boston Celtics megint "cápázott" egyet. A Celtics nevéhez nem egy, nem két teljesen egyoldalú csere fűződik a liga történetében, ebbe a sorba illik bele az is, amelyben a 15 perces cserecentert, Rick Robey-t és két 1983-as második körös picket adott Red Auerbach Dennis Johnsonért, egy 1983-as első körösért és egy 1983-as harmadik körösért cserébe.

A pickből Greg Kite lett, azon nem sokat nyert a Boston, Johnson viszont addigra már 4-szeres All-Star és a Seattle-lel bajnok is volt - messze sokkal jobb játékos volt Robey-nál, és még hozzá adtak egy első köröst... DJ 1984-ben és 1986-ban is felért a csúcsra a Celticcszel, és a 80-as évek végéig kifejezetten hasznos tagja maradt a csapatnak - 13-14 pontja mellé közel 8 gólpasszt is tudott 3-4 pattanó mellett, miközben Robey-nak összesen 3 éve volt még az NBA-ben.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus