Gilbert Arenas ligarekordja és a Carter-csere

11 évvel ezelőtt dobta karriercsúcsát Arenas, 13 éve cserélték el Torontóból Cartert, a Cavs pedig 26 éve 68 ponttal nyert.

2006. december 17-én Gilbert Arenas karrierje legjobb egyéni teljesítményét nyújtotta. A Washington Wizards a Los Angeles Lakers vendége volt, és a vendégek irányítója nem fogta vissza magát: 60 pontot, 8 gólpassz és 8 lepattanót szerzett, volt 2 szerzett labdája is, ami mellé csak 3 eladott párosult. 17/32 volt mezőnyből, 5/12 volt a triplavonal mögül, büntetőkből pedig 21/27 volt a mutatója. Összesen 49 percet töltött a parketten a fővárosiak által hosszabbításban, 147-141-re megnyert összecsapáson.

A túloldalon Kobe Bryant 45 egységig jutott, de teljesen elhomályosította őt Arenas karriercsúcsa, amely franchise-rekord is a Wizardsnál, ráadásul a Washington hátvédje 16 pontot szórt csak a hosszabbításban, ez pedig máig fennálló ligarekord. Érdekesség, hogy ezzel a győzelemmel is csak 12-11-gyel állt a Wizards, míg a Lakers 16-8-cal. A Washington az alapszakasz végén 41-41-gyel zárt, keleti hetedikként pedig azonnal kisöpörte őket LeBron James és a Cleveland Cavaliers. A Lakers 42-40-nel lett nyugat hetedikje, de ők is azonnal kiestek, 4-1-gyel küldte őket haza a Phoenix Suns.

 

Két esztendővel korábban ért véget az akkori idők egyik legcsúnyabb "szakítása", Vince Cartert ugyanis 2004. december 17-én cserélte el a Toronto Raptors a New Jersey Netshez Alonzo Mourningért, Aaron Williamsért, Eric Williamsért, egy 2005-ös és egy 2006-os első körös pickért cserébe - előbbiből Joey Graham, utóbbiból Renaldo Balkman lett később.

A 2004-es nyáron kirúgták a Raptors teljes szakmai stábját és vezetőségét, a csapatot birtokló MLSE akkori vezetője, Richard Peddie pedig több ígéretet is tett a sztárnak - amiből aztán később semmit nem tartott be. A GM-i posztra Rob Babcockot nevezte ki, aki nyíltan kimondta: nem érdekli, hogy rövidtávon milyen eredményeket érnek el, hogy mennyi győzelmet szereznek a következő 1-2 évben. Ez Carternek nagyon nem tetszett - neki még sztárokat és PO-ot ígértek -, és bár a hírek szerint ő maga nem kért cserét, ügynöke igen. A sztárt sokat ültették a padon a negyedik negyedekben, amikor pályára került sem volt túl sok köszönet játékában - a rossz nyelvek szerint így próbálta kikényszeríteni elcserélését -, így jutottak el oda, hogy megválnak a franchise arcától, Air Canadától.

A Raptors a következő két évben gyenge produkciót nyújtott, majd két elsőkörös kiesés után újabb PO nélküli évek következtek, már Chris Bosh vezetésével. A 2002-ben és 2003-ban nagydöntőt játszó Nets nem tért vissza ilyen magasságokba Carterrel sem. Egy elsőkörös búcsú után két másodikkörös kiesés következett, majdnem napra pontosan négy évvel a Torontóval történt tranzakció után pedig Cartert elcserélték az Orlando Magichez.

 

26 esztendővel ezelőtt, 1991. december 17-én a Cleveland Cavaliers a Miami Heattel találkozott. Ez mindössze a negyedik szezonja volt a floridai gárdának, és a legrosszabb kezdés (0-17 1988-ban) után most egy újabb negatív csúccsal rukkoltak ki. A két együttes nem volt egy súlycsoportban ezen a mérkőzésen, a Cavsnél nyolcan is 10 pont fölött termeltek, míg ugyanezt a Heatnél csak Steve Smith és Kevin Edwards mondhatta el magáról. A végeredmény 148-80 lett, tehát 68 ponttal diadalmaskodott a Cavs, mindmáig ez a liga történetének legnagyobb arányú győzelme.

A Heat szépen összeszedte magát, hiszen az alapszakasz végén a keleti nyolcadik helyen végeztek (38-44) Smith, Glen Rice, Rony Seikaly és Grant Long vezetésével. Ott ugyan kikaptak 3-0-ra a Chicagótól, de ez papírforma volt a címvédő ellen. A Cleveland kelet harmadik helyén végezett (57-25), majd továbbment a New Jersey Nets (3-1) és a Boston Celtics (4-3) ellen is. A keleti döntőben akkori riválisukkal, a Bullsszal néztek farkasszemet, és kaptak ki végül 4-2-re a későbbi bajnoktól.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus