Három éve vonult vissza Yao

Tegnap volt három éve, hogy a kínai kosárlabda legnagyobb alakja, Yao Ming befejezte pályafutását, az ő karrierjére tekintünk röviden vissza. A Los Angeles Clippers centere, DeAndre Jordan pedig ma ünnepli 26. születésnapját, Isten éltesse sokáig!

Yao a 2002-es draft 1/1-eseként került a ligába, és második idényében már az All-NBA harmadik csapatának tagja volt. Első három évében nem volt gondja a sérülésekkel, aztán a 2005/06-os idénytől minden megváltozott. Ebben a szezonban először a bal lábának nagylábujja, majd ugyancsak a bal lábában egy másik csontja is eltört. Egy évre rá a jobb térde tört el, majd 2007/08-ban, az All-Star gála után fáradásos törést diagnosztizáltak nála, újra a bal lábában.

A 2008/09-es idényben a korábbiakhoz képes egészséges volt, 77 meccset játszott az alapszakaszban, de a Los Angeles Lakers elleni második körös párharcban újabb törést diagnosztizáltak a bal lábában, amivel a teljes 2009/10-es évadot ki kellett hagynia. A következő szezonban visszatért, de 2010. decemberében a bal bokájában találtak fáradásos törést, kihagyta a teljes hátralévő idényt, nyáron lejárt szerződése, 2011. július 20-án pedig egy sanghaji konferencián bejelentette, hogy végleg abbahagyja az aktív kosárlabdázást.

Nyolc idényt játszott a ligában, mind a nyolcszor meghívták az All-Star gálára - igaz, azt sokszor a szemére vetették, hogy teljesen mindegy volt, hogyan játszott, a kínaiak mindig beszavazták. Kétszer átlagolt 22 pont és 10 pattanó fölött, egyszer pedig a 25-ös átlagot is hozta. Háromszor volt az All-NBA harmadik ötösében (2003/04, 2005/06, 2007/08), és kétszer a másodikban (2006/07, 2008/09). Már visszavonulása előtt is sokat jótékonykodott, jelenleg a Shanghai Sharks kínai kosárcsapat tulajdonosa.

 

A liga egyik legellentmondásosabban megítélt játékosa a Los Angeles Clippers centere, DeAndre Jordan, aki ma ünnepli 26. születésnapját. A 2008-as draft 2. körének 35. helyén kelt el, leginkább atletikus képességeinek és blokkjainak köszönhetően. Harmadik idényére, 2010/11-re már többnyire kezdett a Clippersnél, de egészen a tavalyi nyárig borzasztóan sok kritika érte, egy nagyokat blokkoló, de összességében nem jó védő, nagyokat zsákoló centernek tartották sokan, aki bajnokesélyes csapat kezdő középjátékosa nem lehet.

Ami elvitathatatlan, hogy Doc Rivers kezei alatt az előző idényben sokat fejlődött, nemcsak a számokban. Ettől függetlenül az átlagai is jócskán javultak - igaz, játékidejével együtt nőttek ezek nagyrészt. 13.6 pattanós átlaggal megnyerte a kategóriát az egész ligát tekintve, és sorozatban másodjára lett neki a legjobb mezőnyszázaléka az egész NBA-ben (67.6%). Ami még mindig kritikán aluli, az a büntetőzése (42.8%), de ezt viszonylag jól elfedte az előző szezonban a Los Angeles. Isten éltesse!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus