JR Smith a harmadik X előtt

Ha szeptember 9., akkor a Phoenix Suns kerül elő legsűrűbben a születésnaposok közül, hiszen ezen a napon született a franchise pontlistájának vezetője, Walter Davis (60), a csapat történetének egyik legnépszerűbb játékosa, Dan Majerle (49), illetve a gárda ex-GM-je, a játékosként az Albacomppal magyar bajnoki címet is nyerő Lance Blanks (48). A Chicago Bulls egykori örökifjú irányítója, BJ Armstrong (47), illetve az idén nyáron visszavonuló Shane Battier (36) mellett a New York Knicks egykor legjobb hatodik embere, JR Smith (29) is ma ünnepel. Isten éltesse mindannyiukat!

Legidősebb ünnepeltünk a ma 60. életévét betöltő Walter Davis. Az 1977-es draft 5. helyén választotta ki őt az arizonai alakulat, és azonnal a csapat arca lett - első évében Év Újonca díjat nyert, első két évében bekerült az All-NBA második ötösébe, első négy évében All-Star lett, úgyhogy tényleg azonnal berobbant. Később hátfájdalmai és drogproblémája miatt nem igazán tudta befutni a neki képzelt pályát - még kétszer lett All-Star (1984, 1987), de 11 év után, 1988-ban megváltak tőle.

1987-ben óriási botrányba keveredett - pár, illegális szereket használó csapattársát feladta azért, hogy ő mentességet kapjon a bűnösség alól. 1992-ben fejezte be pályafutását a Denver Nuggetsben, majdnem 20000 ponttal, és 18.9 pontos karrierátlaggal. Később javult a viszony közte és a Suns között, így 1994-ben visszavonultatták 6-os mezszámát - mindmáig a Phoenix pontrekordere 15666 Suns-mezben szerzett ponttal. Volt ezt követően a Nuggets kommentátora, a Wizards játékosmegfigyelője és Denverben végzett közösségi munkát is - 1976-os olimpiai arányát jótékonysági célok miatt elárverezte két éve.

 

Második ünnepeltünk pont Davis távozása után érkezett a Sunshoz az 1988-as draft 14. helyén - minden idők egyik legnépszerűbb Suns-játékosa, Dan "Thunder Dan" Majerle 49. születésnapját ünnepli ma. A hatalmas zsákolásokról egy idő után inkább a triplákra és a védekezésre koncentráló kosaras 14 profi szezonjából 8-at húzott le Arizonában. 3-szoros All-Star (1992, 1993, 1995), kétszer beválasztották a második legjobb védőcsapatba (1990-91, 1992-93), kétszer pedig a legtöbb triplát dobta a ligában (1992-93, 1993-94). 2002-ben fejezte be - öt év Miami Heat után tért vissza Phoenix-be -, 2008 és 2013 között pedig a gárda segédedzője is volt.

Davishez hasonlóan neki is volt egy nem túl szép szakítása a Sunsszal, tavaly januárban ugyanis szeretett volna ő a vezetőedző lenni Alvin Gentry lemondását követően, ám az akkori GM, Lance Blanks az addig a játékosok fejlesztésével foglalkozó trénert, Lindsey Huntert nevezte ki a posztra. Majerle lemondott és elhagyta a franchise-t, 2013 nyarán pedig bejelentették, hogy ő irányítja a Grand Canyon egyetem NCAA I-es csapatát - jelenleg is ebben a munkakörben dolgozik.

 

Harmadik ünnepeltünk egy évvel fiatalabb Majerle-nél - ő az Albacomp egykori irányítója, Lance Blanks, aki ma 48 éves. Blanks még az 1990-es draft első körének 26. helyén kelt el, a kétszeres bajnok Detroit Pistons választotta ki. Két év után egy szezont próbálkozott még Minnesotában, majd Európába tette át székhelyét - a székesfehérváriak nagy örömére, ugyanis magyar bajnoki címet nyert az Albacomppal a 90-es évek végén.

Sunsos kötődése neki is van, igaz, nem annyira pozitív, mint az előző két embernek. 2010-től egészen tavaly nyárig ő volt ugyanis a Phoenix GM-je, és amit lehetett, azt gyakorlatilag el is rontott. Utódja, Ryan McDonough szépen megoldotta az általa okozott problémákat, de hogy nem hősként fog bevonulni az együttes históriáskönyveibe, az biztos - mint azt Majerle-nál említettük, az ő távozásában is benne volt Blanks keze elég erőlteljesen.

 

Szintén egy évet kell csak ugrani a Chicago Bulls első three-peatjének hasznos kiegészítőjátékosához, BJ Armstronghoz - az örökké kölyökképű irányító már 46 esztendős. Armstrong a három bajnoki cím mellett fel tud mutatni egy All-Star gálát is 1994-ből - Jordan hiányzásakor -, illetve az 1992-93-as szezonban neki volt a legjobb triplaszázaléka az egész ligában, 45.3% - igaz, nem vállalt olyan túl sok dobást kintről, 82 meccs alatt összesen 63 értékesített trojkája volt.

2000-es visszavonulását követően Jerry Krause speciális segítőjeként dolgozott, 2003-ban azonban nem őt, hanem John Paxsont választották a gárda GM-jének Krause lemondását követően. Játékosmegfigyelőként tovább dolgozott a Bullsnál, volt az ESPN szakkommentátora is, 2006 óta pedig a Wasserman Media Groupnál dolgozik játékosügynökként - ő képviseli Derrick Rose érdekeit.

 

A maiak közül a 3&D kiegészítőemberek prototípusának tartott, utolsó éveire kissé megkopó, de a Miami Heattel 2012-ben és 2013-ban bajnoki címet nyerő Shane Battier ma ünnepli 36. születésnapját. A Memphisben öt és fél, Houstonban pedig négy és fél évet lehúzó igazi csapatjátékos utolsó három évében ért fel kétszer a csúcsra, idén ugyanis abbahagyta a kosárlabdázást, az ESPN szakkommentátora lesz ezentúl.

 

Senki nem hinné el, de már 29 esztendős és a 11. idényére készül az NBA-ben a liga egyik legkezelhetetlenebb játékosaként számon tartott JR Smith. A New Orleans Hornets 2004-es első körös választása nagy reményekkel indult, de két év alatt befürdött a Hornetsnél. 2006 nyarán cserélték el a Chicago Bullshoz, akik a csapat közelében sem akarták anno látni, hat nappal később két második körösért passzolták tovább a Denver Nuggetsnek, a coloradóiak viszont jót húztak vele.

Főleg első három Denverben töltött idényében volt nagyon hasznos, általában a padról - az utolsó két szezonjában ugyan a ponjai megvoltak, hatékonysága viszont a korábbiaktól elmaradt. A 2011-es lockout után, egy kisebb kínai kitérőt követően írt alá két évre a New York Knickshez, ahol 2012/13-ban a legjobb hatodik embernek választották. Nem is maradt el a "payday", Smith három évre 18 millió dollárért hosszabbított, majd pocsék szezont futott. A Knicks szurkolók nyilván abban reménykednek, hogy a Triangle feküdni fog neki, de a meccsnyerő figurától a teljesen használhatatlanig bármilyen formát elő tud húzni a kalapból alapvetően is, nagy lutri a következő idénye is.

Isten éltesse őt, és a többi ünnepeltet is!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus