Két generáció, két All-Time klasszis

42 esztendős lett a liga történetének egyik legjobb irányítója, Jason Kidd, minden idők egyik legjobb centere, Moses Malone pedig 60 éves.

A mai napon lett 42 esztendős a Milwaukee Bucks jelenlegi vezetőedzője, Jason Kidd. A Dallas Mavericks által 1994-ben az 1/2-n választott játékmester 1995-ben megosztott Év Újonca díjat nyert (Grant Hill-lel együtt nyerték a trófeát), de alig több mint két évet töltött Dallasban, mielőtt Sam Cassellért, Michael Finley-ért és AC Greenért a Phoenix Sunshoz került volna. Igazi aranykora itt kezdődött el, hiszen 4 teljes arizonai szezonjából háromban meghívták az All-Star gálára, plusz az All-Defensive és az All-NBA első csapatoknak is állandó tagja lett. 2001 nyarán, a híres-hírhedt Stephon Marbury-féle cserében került New Jersey-be, ahol igazi vezére lett az addig kevés sikert felhalmozó franchise-nak. Kétszer járt velük nagydöntőben, igaz, egyszer sem sikerült begyűjtenie velük a gyűrűt.

Hat és fél szezon után, a 2008-as deadline előtt került vissza első profi klubjához, a Maverickshez, többek között Devin Harrisért és két első körös draftjogért cserébe. A Dallasnál hatalmas hullámzásokon ment keresztül a teljes csapattal együtt, ráadásul mivel lelassult, így a '90-es évek végének, 2000-es évek elejének legjobb irányítója átkerült sokszor kettes posztra. 2011-ben aztán révbe ért, hiszen a Mavs elég nagy meglepetésre megverte a Miami Heat újonnan összeálló nagy trióját, így Kidd megszerezte első és egyetlen bajnoki címét. 2012 nyarán még aláírt a New York Knickshez, ám 2013 nyarán visszavonult, és szinte azonnal a Brooklyn Nets vezetőedzője lett. Egy évig volt csak a brooklyniak trénere, elég felemásan alakult előző idénye a Netsnél, így végül kenyértörésre került sor: a Milwaukee Bucks kispadjára került, és jelenleg velük teljesít erőn felül.

Az amerikai válogatottal kétszeres olimpiai bajnok: 2000-ben Sydney-ben, illetve 2008-ban Pekingben volt ott az aranyérmes Team USA-ben. Pályafutás során összesen 10-szer lett All-Star, 6-szor került az All-NBA első (5) vagy második (1) csapatába, 9-szer volt ott az első (4) vagy a második (5) legjobb védekezőcsapatban, és 5-ször nyerte meg a gólpasszlistát. A tripla-dupláiról híres Kidd az örökranglista harmadik helyén végzett a vonatkozó statisztikában az alapszakaszt nézve (107) és második helyen csak a PO-ban elért TD-ket számolva (11). 5-ös mezszámát az előző szezon elején vonultatta vissza a Nets.

 

60. születésnapját ünnepli ma a liga történetének legjobb támadópattanózója, Moses Malone. A center karrierje az ABA-ben kezdődött, majd 1976-ban, az ABA-NBA összeolvadás után érkezett a ligába. A Portland TrailBlazers vitte el, de még a szezon előtt elcserélték a Buffalo Braveshez (mai Los Angeles Clippers) egy 1978-as első körös draftjogért. A Braves se tartotta meg túl sokáig, két meccs után továbbadtak rajta egy 1977-es és egy 1978-as első körös pickért.

Hogy milyen nagy butaságot csinált mindkét csapat, az utána fényesen bebizonyosodott. Malone a következő 12 All-Star gálán ott volt, 6-szor nyerte meg a pattanózási listát, kora és az egész NBA történetének legjobb támadólepattanózója volt, és szinte konstans hozta brutális, magas szintű teljesítményét 1990-ig. Öt évet lehúzott a Rocketsnél, ahol kétszer, 1978/79-ben és 1981/82-ben az alapszakasz legértékesebb játékosának választották, kétszer volt All-NBA első, és kétszer második csapattag, egyszer pedig a legjobb védekezőötösbe is nevezték.

1982 nyarán, regnáló MVP-ként írt alá a Philadelphiához, ahol felért a csúcsra is. Megismételte alapszakasz MVP címét, ő lett a döntő legértékesebb játékosa is, és bajnoki címet is ünnepelhetett a Doctor J-féle Sixersszel amellett, hogy az All-NBA és az All-Defensive első csapatokba is beválasztották. Még három idényt töltött Phillyben, de egy All-NBA első és egy második csapattagság mellett egyéni és csapatsikerek sem jutottak már neki.

1986 nyarán cserélték a Washington Bulletshez, ahol egyszer volt még All-NBA második csapattag. Itt két évet töltött, Atlantában hármat, Milwaukee-ban megint kettőt, Philly-ben 1993/94-ben egyet, majd a San Antonio Spursnél fejezte be a rá következő évben. 1995 nyarán ő volt az utolsó játékos, aki egykori ABA-sként vonult vissza. 2001-ben természetesen bekerült a Hírességek Csarnokába, előtte 1997-ben pedig az NBA történetének 50 legjobb játékosa közé választották.

Nyolc alkalommal szedte ő a legtöbb támadópattanót a ligában, 6731-gyel pedig a mai napig tartja a rekordot. 9481 védőpattanója a 6. helyre jó, összesítve pedig 16212-vel áll, amivel a lista ötödik helyén tanyázik jelenleg. Büntetőzésben is ott van a neve a listák elején, hiszen Karl Malone mögött a második a rádobott (11.864) és a bedobott (9018) egypontosokat tekintve, ha ABA-ből hozott statisztikáit is nézzük. A pontlistán is előkelő helyen áll, hiszen 27.409 pontjával a nyolcadik.

Több rekordot is tart. 21 szezont húzott le az ABA-ben és az NBA-ben, ezzel ő a csúcstartó. Az NBA történetének egyetlen játékosa, aki négy különböző csapatban is 20 pont, 10 pattanó fölött átlagolt legalább egy szezon során. Az első játékos volt, aki öt egymást követő idényben lepattanókirály lett (1980-84). Az utolsó 1212 meccsén nem pontozódott ki, ez a leghosszabb ilyen jellegű sorozat a liga történetében.

 

Egyelőre még csak álmodik hasonló karrierről a Cleveland Cavaliers irányítója, Kyrie Irving, aki 23. születésnapját ünnepli ma. A Cavs háromszoros All-Starja a liga egyik, ha nem a legkönnyedebb mozgású játékosa, és három gyenge szezon után úgy tűnik, egy nyerő csapatnak is hasznos, fontos tagja tud lenni - LeBron Jamesszel egyre jobban megértik egymást a pályán, mikor kinek kell előlépni. Irving március elején 57 pontos karriercsúcsot dobott a San Antonio Spursnek, ami ráadásul franchise-rekordnak is számít. Isten éltesse sokáig őt is és a két legendát is!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus