Kilenc éve dobta karriercsúcsát LeBron James, Jayson Tatum 25 éves lett

LeBron James 9 éve dobta 61 pontos karriercsúcsát - 38 éve Kevin McHale szórt 56 pontos egykori franchise-rekordot a Celticsnél - 3 éve Caris LeVert 51-ig jutott, Tim Duncan pedig vezetőedzőként dolgozott a Spursnél - Jayson Tatum ma 25 éves. 

9 évvel ezelőtt, 2014. március 3-án a Miami Heat a Charlotte Bobcatset fogadta. A kétszeres címvédő simán győzött, 124-107 arányban múlta felül ellenfelét. Az összecsapás a 61 pontig jutó és ezzel karriercsúcsot elérő LeBron Jamesről marad igazán emlékezetes - 22/33 volt James a mezőnyből, 8/10 a triplavonalon túlról és 9/12 a büntetővonalról.


29 évvel korábban, 1985. március 3-án Kevin McHale nagy estéjének lehetett szemtanúja a bostoni közönség: a Boston Celtics a Detroit Pistonst fogadta. Az akkori címvédő végül 138-129 arányban győzött, nem kis mértékben az előző évben és ebben az aktuális idényben is a legjobb hatodik embernek választott McHale-nek köszönhetően. Az erőcsatár ezen a meccsen kezdő volt, és 22/28-as mezőny-, valamint 12/13-as büntetőmutatóval, 16 pattanó mellett 56 ponttal jelentkezett.

Ez McHale karriercsúcsa mellett a patinás klub franchise-rekordja is volt... egészen 9 napig, Larry Bird ugyanis nem sokkal ezt követően egy 60 pontos meccsel meg is döntötte McHale ekkor még etalonnak számító produkcióját.


És ha már Celtics, akkor itt lehet megemlíteni azt is, hogy ma ünnepli 25. születésnapját Jayson Tatum. A St. Louisban felnövő kiscsatár-erőcsatár már NBA-karrierje előtt is ismert játékosnak számított, 2014-ben U17-es, 2015-ben, alig 17 évesen U19-es világbajnokságot nyert, majd 2016-ban az Év Középiskolás Játékosává választották. A fejlődési íve ezután sem tört meg, egyetlen egyetemi szezonját Coach K kezei alatt a Duke-nál töltötte, majd 2017 nyarán a Boston Celtics le is csapott rá a 3. helyen, miután az 1/1-es picket elcserélte Danny Ainge Philadelphiába. Tatum remekül mutatkozott be a profik között, bekerült az Év Első Újoncötösébe, ráadásul a 2018-as playoffban 19 meccsen kezdve 18.5 pontos átlagot tett le az asztalra, és rögtön főcsoportdöntőt játszhatott. Második éve, különösen a rájátszás már nem sikerült ilyen jól, a 2019-20-as évadban viszont szintet lépett, meghívták az All-Starra, pontátlagát 23.4 pontra emelte, a buborékban is remekül játszott, 25.7 ponttal, 10 lepattanóval és 5 gólpasszal segítette csapatát a főcsoportdöntőbe.

A 2020-21-es évadban másodjára is megkapta az All-Star meghívót, meccsenként 35.8 perc alatt 26.4 pontot, 7.4 lepattanót és 4.3 gólpasszt átlagolt (mind karriercsúcs volt), de a playoffban rögtön az első körben kiesett a foghíjas Celtics, hiába nyújtott extrát Tatum. A szezon mégse ment teljesen kárba, hiszen Tokióban olimpiai bajnoki címet szerzett a Team USA tagjaként.

A 2021-22-es évadban sokáig nem villogott a csapat, Tatumnak is akadtak gondjai, de a szezon második fele parádésan sikerült. A kiscsatár back-to-back lett a Hét Játékosa, mindhárom fő statisztikai kategóriában karriercsúcsot döntött (26.9 pont, 8.0 lepattanó és 4.4 gólpassz), zsinórban harmadjára is meghívták az All-Starra, ráadásul pályafutása során először All-NBA Első Ötösbe választották. A playoffban még feljebb jutott a Celtics és Tatum is. A csapat a Nets, a Bucks és a Heat testén keresztül 2010 óta először jutott be a nagydöntőbe, Tatum pedig az első ízben kiosztott Keleti Konferenciadöntő MVP-t is begyűjtötte. A döntőben jól kezdtett a Boston és Tatum is, 2-1-re vezettek, utána viszont zsinórban három meccset bukva elvesztették a finálét - a játékos 25.6 pontot, 6.7 lepattanót, 6.2 gólpasszt átlagolt 39.3%-os triplázással, viszont felállított egy negatív rekordot is: az első játékos az NBA történetében, aki egy playoffban elérte a 100 eladott labdát. 

Az idei évadban eddig abszolút csúcsnak számító 30.3 pontot átlagol 8.7 lepattanó és 4.7 gólpassz mellett, volt már a Hónap Játékosa és kezdőként léphetett fel pályafutása negyedik All-Star Gáláján - ahol 55 pontos rekorddal szerezte meg az MVP-t. Már most ő a Celtics történetének legtöbb 50+ pontos meccsével rendelkező játékosa (Larry Birdöt előzte meg), és az NBA történetében legfiatalabbként érte el az 1000 bedobott hármast.

Kevésbé ismert, hogy édesapja korábban kosarazott és edzősködik, az egyetemen csapattársa volt Larry Hughes (2005-ben Év Első Védőötösébe választották, közel 800 meccset játszott az NBA-ben), aki Tatum keresztapja - illetve igencsak pikánssá teszi a 2018-as főcsoportdöntőt, hogy a Cleveland Cavaliers akkori edzőjével, Tyronn Lue-val másodunokatestvérek, és a két család tartja is a kapcsolatot. 

A sűrű időszakot maga mögött tudó Caris LeVert három évvel ezelőtt még 51 pontot szórt a Boston Celtics elleni győztes mérkőzésen a Nets színeiben - ez természetesen a karriercsúcsa. 

Ugyanezen a napon, 2020. március 3-án a San Antonio Spurs Charlotte-ba látogatott, ahová személyes okok miatt nem ment velük Gregg Popovich, Pops pedig a gárda segédedzőjét, játékos-legendáját, Tim Duncant nevezte meg átmeneti vezetőedzőként. A túloldalon James Borrego edzette a Hornetset, aki annak idején a Spursnél tanulta a szakmát, viccesen meg is jegyezte a meccs után, hogy ő ahhoz van hozzászokva, hogy Duncan szerelést húz, nem öltönyben dirigál a kispad mellett... Duncan szerényen csak annyit mondott, hogy első volt az egyenlők között, edzői csapatmunkának köszönhető, hogy a Spurs az "irányításával" megnyerte a meccset...

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus