Kobe Bryant 60 pontos búcsúja és a "Mamba Out" beszéd

Hat éve fejezte be pályafutását a Lakers legendája - Steph Curry ugyanezen a napon 400 bedobott hármas fölé jutott a szezon során - a We Believe Warriors kiemelkedő alakja, Baron Davis 43 esztendős - a Lakers 73 éve, a Celtics 65 éve nyerte első bajnoki címét - a Baltimore Bullets 74 éve állított fel máig fennálló Finals-rekordot.

2016. április 13-án vonult vissza a Los Angeles Lakers legendája, Kobe Bryant, méghozzá nem is akármilyen módon, hiszen 60 pontos találkozóval búcsúzott (22/50 mezőny, 6/21 tripla, 10/12 büntető) - ezzel a mai napig a legidősebb játékos (37 éves, 234 napos), aki elérte a hatvan egységet egy mérkőzésen. A Lakers azt a Jazzt fogadta, akik nem sokkal korábban tudták meg, hogy már nem juthatnak a playoffba, de ez semmit nem von le Kobe búcsúmeccsének értékéből.

A meccsen javarészt Gordon Hayward fogta, aki később elmondta, hogy mindig is felnézett Bryantre, de éppen ezért azt akarta, hogy kihozza magából a legtöbbet a búcsúmeccsén. Később több Kobe-fan megköszönte neki, hogy a végjátékban szándékosan rálépett a vonalra, hogy Kobe-nak esélye legyen a 60. pontra, de Hayward szerint nem szándékosan tette - semmit nem adott neki ingyen ezen az összecsapáson, mert tudta, hogy azzal elvesztette volna Kobe tiszteletét. 

Karrierje utolsó éveiben rengeteg sérülés hátráltatta a munkamániás klasszist, akinek a szervezete már nem tolerálta a kőkemény edzésmunkát. A szezon elején a Dear Basketball című versével jelentette be, hogy a szezon végén befejezi, onnantól az egész évad egy búcsúturné volt a számára, ahol sokszor érződött, hogy nagyon vigyáz magára, hogy lehetőleg minden meccsen pályára tudjon kerülni. Utolsó meccsén már nem tartalékolt, a fénykorát idézően dobálta a kosarakat. Összesen 50 mezőnykísérlete volt, ennyit 1983 óta senki nem emelt rá egy mérkőzésen - az utolsó két és fél percben 10 pontos hátrányban volt a Lakers, de Kobe itt futott egy egyszemélyes 13-0-t, amivel megfordította a csatát. 

Egy rövidebb összefoglaló:

És a majdnem egy órás változat a bemutatással, a búcsúzással és a meccs utáni sajtótájékoztatóval:

E játéknap krónikájához tartozik, hogy a Golden State Warriors sztárja, Steph Curry szintén ezen a napon fejezte be az alapszakaszt, méghozzá 402 bedobott hármassal. Bődületes rekord volt ez, amit James Harden később megközelített ugyan 378 értékesített triplával, de 300 fölé egyelőre csak ők ketten jutottak: Curry még háromszor, Harden csak az említett, 378 trojkás 2018-19-es idényben.

Baron Davisről, a Lakers és a Celtics elsőzéséről, illetve az első Baltimore Bullets különleges bajnoki címéről már két éve is megemlékeztünk. 

Ezen kívül még egy játékosról kell szót ejtenünk, aki nem sűrűn kerül elő, de egy fontos NBA-rekordot tart. Larry McNeill 1973 és 1979 között játszott az NBA-ben, legjobb szezonjában is csak 10.2 pontot átlagolt, ám 1975. április 13-án szerencsés napot fogott ki. Csapata, a Kansas City/Omaha Kings a Chicago Bullst fogadta a rájátszásban, és az erőcsatár úgy szórt 28 pontot, hogy mind a 12 mezőnykísérletét bedobta - ez a legtöbb mezőnykosár, amit egy playoff-meccsen rontott kísérlet nélkül valaha értékesítettek. Bár egy büntetőt elrontott 5 kísérletből, de ennek nincs jelentősége - ráadásul a csapata is nyert.

Az a Kings azért is érdekes, mert az irányítójuk a későbbi Hall of Famer, Nate "Tiny" Archibald, a dobóhátvéd pedig a kétszeres All-Star Jimmy Walker, Jalen Rose biológiai édesapja volt - a két cserehátvéd pedig két későbbi legendás vezetőedző, Mike D'Antoni és Rick Adelman...  

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus