Larry Bird és a Warriors utolsó bajnoki címe, a Philly nagy csalódása

A Lakers 40 évvel ezelőtt szerezte meg nyolcadik bajnoki címét - a Celtics négy évvel később 16. alkalommal ért fel a csúcsra, Larry Bird utoljára ünnepelhetett - a Warriors négy éve hatodik végső sikerét aratta.

1982. június 8-án a Los Angeles Lakers története nyolcadik bajnoki címét szerezte meg, miután hazai pályán 114-104-re verte a Philadelphia 76erst, ezzel 4-2-re hozta a párharcot. Magic Johnson harmadik szezonja végére már kétszeres bajnoknak és kétszeres döntő MVP-nek mondhatta magát (érdekesség, hogy mindkétszer a Philly ellen győzött vele a Los Angeles), azonban bármennyire is furcsának hangzik, nem a Kareem Abdul-Jabbar, Jamal Wilkes, Norm Nixon, Kurt Rambis, Michael Cooper és Bob McAdoo fémjelezte gárda számított a liga sztárcsapatának, hanem az ellenfél.

A Philadelphia Julius Erving megszerzése után folyamatosan ott volt a határon: 1977-ben döntőzött, 1978-ben főcsoportdöntőzött, 1980-ban ismét döntőzött, 1981-ben újra a főcsoportdöntőben kapott ki, ám a csapaton átok ült, egyszerűen képtelen volt átlépni a küszöböt. Az 1982-es vereség után tudták megszerezni Moses Malone-t, vele egy évvel később minden idők egyik legdominánsabb playoff-futását mutatták be, és végül behúzták a hőn áhított bajnoki címet 1983-ban - azóta is az utolsót. 

 

Négy évvel később szintén egy hatodik meccs döntött a fináléban - a Boston Gardenben a Boston Celtics 114-97-re verte a Hakeem Olajuwon és Ralph Sampson által húzott Houston Rocketset, és 16. alkalommal is felült az NBA trónjára. Larry Bird tripla-duplával ünnepelte újabb bajnoki címét és döntő MVP-trófeáját - akkor még nem tudhatta, hogy mindkettőből ez volt neki az utolsó. Ezt követően a Boston még ott volt az 1987-es döntőben (ahol kikapott, és Magic Johnson megszerezte harmadik Finals MVP címét), utána viszont 2008-ig kellett várni egy újabb döntős szereplésre és a bajnoki címre.

Bird később azt mondta: ez volt az a meccs, amire úgy érezte, hogy maximálisan felkészült, sem előtte, sem utána nem érezte így. A kosárlabdában ez volt számára a csúcs, itt kellett volna abbahagynia. 

 

Négy évvel ezelőtt, 2018. június 8-án a Golden State Warriors húzta be a franchise hatodik bajnoki címét a Cleveland Cavaliers elleni 108-85-ös sikerrel. A Harcosok érdekes módon a döntő felé vezető úton minden párharcban szenvedtek vereséget (a főcsoportdöntőben egyenesen 2-3-ról kellett felállniuk), a Cleveland ellen viszont hibátlanok maradtak. A történeti hűség kedvéért: a franchise első két címét még Philadelphia Warriors néven gyűjtötte be. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus