LeBron betöltötte a harmadik X-et

Harmincadik életévét tölti ma generációja egyik legjobb kosárlabdázója, a liga többszörösen koronázott királya, LeBron James.

Az ő pályafutását talán fölösleges is ecsetelni, így csak címeire emlékezünk. A méltán híres, minden idők egyik legjobb draftjának tartott 2003-as játékosbörze első választottja első clevelandi időszaka alatt hét szezont húzott le Ohióban. Két All-Star MVP cím, két alapszakasz MVP díj, illetve hat All-Star gála meghívás került a neve mellé ekkor, kétszer volt az All-NBA második, négyszer pedig az első csapat tagja, illetve három alkalommal kapott helyet a legjobban védekező ötösben. Csapatszinten azonban egy döntő jött össze neki mindössze, sokan megkérdőjelezték, tud-e nyerni.

2010 nyarán váltott a Miami Heatre, nem is akárhogyan - a The Decision néven elhíresült TV-adás után egy egész állam utálta meg, lett első számú közellenség ő és vele együtt csapata is az egész ligában:

Első évében nem sikerült nyernie a Miamivel sem, ezt követően azonban kétszer is bajnok lett, mindkétszer övé lett az alapszakasz és a döntő legértékesebb játékosának járó díj is, és természetesen mindkétszer ott volt az All-NBA és az All-Defensive első csapatokban is - ahogyan 2010/11-ben is. Az előző idényben kezdett megbomlani az erős Miami, és bár döntőbe jutottak, nyerni nem tudtak - James semmilyen egyéni díjat nem nyert, és már "csak" a második legjobban védekező ötösnek volt tagja az All-NBA első tagság mellett.

Idén nyáron, kissé váratlanul tért vissza Clevelandbe, ahol nyilvánvalóan szeretne bajnokcsapatot csinálni. Egyelőre nem áll túl jól ebben a projektben, de idejük még van. Akár sikerül azonban gyűrűt szereznie a Cavsnél, akár nem, vitathatatlanul generációja egyik legnagyobb játékosa - ízlés kérdése, hogy a legnagyobb-e, a liga történetében ő ért el legfiatalabban 5, 10, 15 és 20 ezer pontig is, képességei alapján nincs párja, de eredményességgel ez nem mindig párosult. Isten éltesse sokáig!

Az első meccse a 2003/04-es előszezonból:

És az első alapszakasz meccse:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus