Luka Doncic fő újonc-statisztikáit utoljára Michael Jordan tudta hozni

De nem (csak) ez az, ami miatt történelmi összevetésben is kiemelkedő újoncévet fut a Dallas szlovén klasszisa.

A BBALLBREAKDOWN csatorna készített egy elemző-értékelő videót Doncic-ról, a címben említett párhuzam mellett kivesézik, hogy Doncic mennyire jó ligaszinten is a clutch szituációkban, különösen a hármasok pontosságát tekintve, és levonják a tanulságot: amíg más újoncok tanulják, hogy hogyan legyenek jók a kiélezett helyzetekben a felnőtt mezőnyben, addig Doncic úgy került az NBA-be, hogy ezen a tanulási folyamaton már átesett 16 és 19 éves kora között. A tapasztalat az, ami miatt különleges térlátása és passzkészsége is látványosan érvényesül, és James Harden-szerű, nehezen védhető stepback hármasait is megalapozott önbizalommal dobálja.

Fontos a magassága is, mert bár jellemzően csatárként nevezik a meccsekre, valójában hátvédet játszik, ahol sokszor nála alacsonyabb védőkkel kerül szembe, akik nem igazán tudják megzavarni a passzolását, ráadásul a pick-and-rollokat már nagyon rutinosan olvassa, ha lassabb vagy gyorsabb védő kerül rá, arra is általában jól reagál. 

Az elemzésben nem maradhat el természetesen az sem, hogy a Dallas hogyan működik vele és nélküle, ebből kiderül, hogy a Mavericks másik fiatalja, az elvileg irányító, de dobóhátvédként is használható Dennis Smith Jr. néha látványosan nincs egy szinten vele gondolkodásban. Doncic mellett egyébként kifejezetten "halálos fegyver" lehet egy valódi, régimódi irányító, ezt leginkább JJ Barea bizonyítja, így Smith-nek megvan az esélye, hogy ha idomul Doncic játékához, akkor nagyon szép éveket töltenek el együtt.

Az már most látszik, hogy Doncic mellett milyen játékosmix az igazán veszélyes, a Mavericksnek ugyanis már van egy támadó típusú "death lineup" kezdeménye, ami viszont egyelőre nem a Dallas kezdőötöse annak ellenére, hogy Wes Matthews csuklója papíron tökéletes opció lenne a Doncic-rendszerbe. A Smith-Matthews-Barnes-Doncic-Jordan kezdőötös Offensive Ratingje (100 támadásból mennyi pont születik) 95.6, és bár csak 103.8 pontot kapnak a különbség mínusz 8.2: összességében féloldalasak, csak hátul hatékonyak, ami a mai ligában sokszor nem elég a győzelemhez.

Ha viszont a Barea - Finney-Smith - Barnes - Doncic - Jordan ötös van fent, a védekezés ugyan gyengébb (113.7 pont), viszont elöl brutálisan működnek, 128.4 pontot hoznak (összehasonlításképpen a csapat átlaga 110.03). Ez az ötös még keveset játszott együtt, de jelzi, hogy mekkora potenciál lehet Doncic játékában pár éven belül a megfelelő társakkal - Rick Carlisle tudása a garancia, hogy ezt a potenciált teljesen ki is hozzák a szlovénből. 

Az elemzés végén szó esik Doncic védekezéséről is, amit kevésbé atletikus képességei miatt sokan eleve leírtak - egyelőre úgy tűnik, hogy nem nekik volt igazuk, az óriási kosárlabda IQ itt is döntő faktor lehet, mert Doncic hátul is nagyon jól érzi a passzsávokat, és borzasztó aktívak a kezei, ezzel már bőven megüti a liga szintjét. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus