Minden idők legnézettebb kosármeccse

7 éve 108.713 néző látta a 2010-es All-Star gála főmeccsét - ez a valaha volt legnézettebb kosármeccs a helyszínen lévő nézők száma alapján. 8 éve viseli a döntő MVP-díj a Bill Russell-trófea nevet, Wilt Chamberlain 51 éve lépett az örökranglista első helyére (pontokban), Kareem Abdul-Jabbar 31 éve tette meg ugyanezt játszott percekben, Clyde Drexlert pedig 22 éve cserélték a Houston Rocketshez.

Pontosan 7 évvel ezelőtt játszották a 2010-es All-Star gála főmeccsét, amelyet 141-139 arányban nyert meg kelet, az MVP címet pedig a 28 pontot, 11 gólpasszt, 6 pattanót és 5 szerzett labdát jegyző Dwyane Wade kapta. A találkozó nemcsak erről, hanem arról is emlékezetes marad, hogy a Dallas Cowboys stadionjában rendezett összecsapást 108.713 néző látta a helyszínen - ez a valaha volt legnézettebb kosármeccs, ha a helyszíni nézőket számoljuk.


Egy évvel korábban jelentette be az akkori commish, David Stern, hogy a 2009-es finálétól kezdve Bill Russell nevét viseli a döntő MVP-jének kiosztott díj.


Két statisztikában történt listavezető váltás. 1966-ban ezen a napon, tehát 51 évvel ezelőtt a Philadelphia 76ers 149-123-ra verte a Detroit Pistonst. A találkozón a Sixers ikonja, Wilt Chamberlain 41 pontig jutott, ezzel megelőzte az örökranglistán a 20.880 egységig jutó Bob Pettit-t, így ugrott az élre - mint ismert, Chamberlain 31.419 pontjával jelenleg az ötödik Kareem Abdul-Jabbar, Karl Malone, Kobe Bryant és Michael Jordan mögött. A másik "hatalomátvétel" 20 évvel később, 31 éve történt, amikor a Los Angeles Lakers 141-117-re győzte le az Atlanta Hawkst. A Lakers sztárja, Kareem Abdul-Jabbar ezen az összecsapáson lépte át az 50.000 játszott percet - ezzel előzte meg Elvin Hayest, és 57.446 perccel most is ő a ranglista első.


Egy fontos esemény még tartozik ehhez a naphoz: 22 évvel ezelőtt, 1995. február 14-én cserélte el a Portland TrailBlazers Clyde Drexlert a Houston Rocketshez - az ellenérték Otis Thorpe, Marcelo Nikola játékjoga, illetve egy 1995-ös első körös draftjog volt érte és Tracy Murray-ért.

A Blazersnél 8 All-Star tagságig, egyszer pedig az All-NBA első csapatába is beválasztott dobóhátvéd a Portland történetének (egyik) legnagyobb legendája, két bukott döntőig jutott a csapattal, de ekkorra már kevesebb lehetőség volt a csapatban, a pályafutása csúcsán vagy talán egy fokkal már azután is járó sztár pedig szeretett volna jobb együttesnél játszani. A Rockets első bajnoki címében Thorpe fontos pont volt, de Drexlerrel megvolt az a vérfrissítés, amelyre nagy szüksége volt a címvédőnek, hiszen a dobóhátvéddel együtt is csak a 6. helyen került a PO-ba a texasi együttes. Drexler a csapat második bajnoki címében oroszlánrészt vállalt Hakeem Olajuwon mellett (a rájátszásban 20.5 pont, 7 pattanó, 5 gólpassz voltak az átlagai 22 meccsen), és minden idők egyik legjobb dobóhátvédjeként vonult vissza 1998-ban a Rocketstől.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus