Nagyon különleges playoff-párharcok értek véget május 27-én

Michael Jordan ezen a napon lépett túl a Pistons és a Magic elleni kudarcokon, a Warriors első "újkori" döntőjébe jutott be, tavaly pedig James lökte be a Clevelandet a fináléba. 

Május 27-e speciális nap az NBA történelmében, hiszen jó néhány emlékezetes párharc zárult le. Haladjunk időrendben: Michael Jordan két csorbát is ezen a napon küszöbölt ki. 1991. május 27-én sikerült a nagyobbat, hiszen a Bulls 4-0-val söpörte ki a Detroit Pistonst a konferenciadöntőben, végképp legyőzve Jordan karrierje legnagyobb mumusát. 1988-ban a második körben 4-1-re, 1989-ben a konferenciadöntőben 4-0-ra, 1990-ben szintén a legjobb négy között 4-3-ra kapott ki a Chicago a Bad Boystól, de ami ennél is fontosabb, hogy a Detroit ma már elképzelhetetlen, elsősorban taktikai, másodsorban  lélektani-fizikai hadviselést alkalmazott a Levegő Ura ellen, ezeket összefoglaló néven csak Jordan Rules-ként ismerjük. Az 1991-es söprés után tette le Jordan azt a lelki terhet, hogy a liga legjobbja, de képtelen bajnoki címet nyerni – rögtön nyert hármat… A negyedik meccs lefújás előtti (!) pillanatai is ikonikusak, ugyanis Isiah Thomas és csapattársai elvonultak a Bulls-kispad előtt, de nem gratuláltak Jordanéknek…

Jordan 1993-ban visszavonult a játéktól édesapja halála után, ám 1995 kora tavaszán szerencsére a visszatérés mellett döntött – mivel időközben a 23-as mezt visszavonultatta a Bulls, ebben a néhány hónapban a 45-ös trikót hordta. Az 1994-es évadban bukdácsoló Chicago Jordannel megerősödve nagy reményekkel várta a playoffot, de a Shaq-Penny páros húzta Orlando ellen 4-2-re kiestek, ráadásul Michael Jordan döntő hibát vétett az első meccs végjátékában. Egy évvel később már az akkor rekordnak számító 72-10-es alapszakasz után a főcsoportdöntőben találkoztak – a Bulls 4-0-val söpörte ki a Magicet, némileg hozzájárulva ahhoz, hogy a liga legígéretesebb fiatal párosa pár hét múlva múlt idővé váljon. 

Egy komolyabb csalódás is történt ezen a napon, méghozzá 1999-ben. A Utah Jazz 1992-ben, 1994-ben és 1996-ban is főcsoportdöntőt játszott, majd 1997-ben és 1998-ban átlépték ezt a küszöböt és csak két legendás nagydöntőben maradtak alul a Chicagóval szemben. A Stockton-Malone páros joggal bízhatott benne, hogy most már eljött az ő idejük, de az 50 meccses csonka alapszakasz évében nem osztottak nekik lapot, a Portland Trail Blazers már a második körben 4-2-re ütötte ki őket, ebből a csalódásból már soha nem is sikerült felállniuk. 

Négy éve, 2015. május 27-én egy másik legendás duó, a Steph Curry és Klay Thompson nevével fémjelzett Splash Brothers egy fantasztikus, 67-15-ös alapszakasz után a playoffban sem hibázott, sima 4-1-gyel jutott nagydöntőbe a Warriors, ahol kerek 40 év után bajnoki címet is ünnepelhettek. 

2015-ben a döntőben a vesztes oldalon LeBron James állt, aki akkor éppen zsinórban ötödik nagydöntőjében szerepelt – ez a széria egészen 2018-ig élt és végül nyolcnál állt meg. Nem sokon múlott, hogy 2018-ban ne James csapata jusson be Keletről a fináléba, egy borzasztóan zaklatott, sérülésekkel, cserékkel tarkított alapszakasz után futottak neki a playoffnak, ahol az első körben már csak hét meccsen mentek tovább a Pacers ellenében, majd a Toronto meglepetésszerű kisöprése után a főcsoportdöntőben a nagyon erős Boston Celtics várt rájuk. Ez a széria is hét meccsig ment, ráadásul idegenben kellett kiharcolni a továbbjutást. Itt LeBron James 35 ponttal, 15 lepattanóval és 9 gólpasszal minden idők egyik legbrutálisabb teljesítményét rakta le az asztalra – egy 87-79-re megnyert mérkőzésen…

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus