Spud Webb 57, a Nuggets történetének egyik legjobb scorere 66 éves

Az 1986-os zsákolóbajnok és David Thompson is ünnepel - 74 esztendős a Lakers egyik hangja, Stu Lantz - 89 éves lenne a liga első igazi hatodik embere, Frank Ramsey, a 3-szoros All-Star Bob Kauffman pedig 74.

Több híres játékos is ma ünnepli vagy ünnepelné születésnapját, közülük ketten a Hírességek Csarnokának tagjai. A Denver Nuggets történetének egyik legjobb pontszerzője, a 70-es évek második felének egyik nagy sztárja, David Thompson 66 esztendős lett a mai napon. 1996-ban bekerült a Hírességek Csarnokába, Julius Erving a legnagyobb ellenfelének, Michael Jordan pedig példaképének tekintette, de hogy mennyire nem volt egyszerű élete, milyen problémái voltak az alkohollal és a kokainnal, és hogy milyen mélyre került a csúcsról, arról az Origo nemrég egy hosszabb cikket is közölt.

Thompson mellett a másik július 13-án született HoF-tag a Boston Celtics egykori szupercseréje, Frank Ramsey, aki 89 évvel ezelőtt látta meg a napvilágot. A Kentucky Egyetemen is legendává váló swingman az 1953-as draft 1/5-ösével került az NBA-be, majd 1954 és 1964 között szerepelt a ligában egy év kihagyással. 9 idényt töltött a Celticsnél, amellyel hét bajnoki címet szerzett, és ő volt a liga történetének első Jolly Joker hatodik embere - tudása alapján kezdő szintű volt, de Red Auerbach a padról beszállva használta, pályafutása csúcsán 15 pont, 7 pattanó körül hozott. 1982-ben került be a Hírességek Csarnokába úgy, hogy soha nem volt All-Star vagy All-NBA csapattag. Két évvel ezelőtt hunyt el.

Thompson mellett van még egy All-Star kosaras, aki ezen a napon született: Bob Kauffman 74 éves lenne ma. Seattle-ben és Chicagóban marginális játékos volt a 60-as évek legvégén, majd a Buffalo Braveshez kerülve rögtön 35-40 perceket töltött a pályán, ennek eredményeként 20 pont, 10 pattanó lett az átlaga. Zsinórban háromszor volt ott az All-Star gálán 1971-től 1973-ig, pedig az 1972/73-as idényben kiscsatárt kellett játszania a szárnyait bontogató blokkgép, Elmore Smith, illetve az újonc Bob McAdoo jelenléte miatt. 1973/74-re aztán kevesebb mint a fele lett a játékideje, és újfent kiegészítő volt, 1975-ben vissza is vonult. Öt évvel ezelőtt, 2015. július 25-én távozott közülünk. Isten nyugosztalja őt és Ramsey-t is!

A Los Angeles Lakers egyik "hangja", Stu Lantz egy napon született Kauffmannal, ő a 74. születésnapját ünnepli. Az 1968-as draft 3/23-as pickje a San Diego Rocketshez került, és szépen fejlődött, harmadik idényében már 20 pontos, 5 lepattanós, 4 gólpasszos statisztikái voltak. Negyedik évére is tartotta nagyjából átlagait a Houstonba költöző csapatnál, ám 1972-ben Detroitba cserélték, ahol Dave Bing és Bob Lanier mellett jóval kevesebb vállalása volt, hiába játszott továbbra is 30 perc fölött. Sérülésekkel is bajlódott ebben az időszakban, és soha nem tudta már megközelíteni korábbi szintjét (a 10 pontos határt sem vitte át). A Lakersnél fejezte be pályafutását, majd maradt is az együttesnél - 1987 óta dolgozik a csapatnál color kommentátorként, rengeteg díjat nyert.

Mai utolsó ünnepeltünk pedig egy olyan játékos, aki statisztikailag legjobb éveit a Sacramento Kingsnél hozta a 90-es évek elején, 16 pontos és 7 gólpasszos átlagai voltak, de nem a Kingsnél töltött idejéről és nem is a mutatóiról híres leginkább. Ő a ma 57 éves Spud Webb, aki 1985-ben került a ligába, az Atlanta Hawksnál töltött hat évéről, illetve az 1986-os All-Star gála zsákolóversenyéről ismeri nagyjából mindenki, amit 170 centisen megnyert - a liga történetében csak Muggsy Bogues és Earl Boykins voltak alacsonyabbak nála, a zsákolóverseny győztesei közül pedig az általa felkészített, 175 centis Nate Robinson volt hozzá a legközelebb magasságban. Webb jelenleg a Dallas Mavericks G-Ligás fiókcsapatának, a Texas Legendsnek a GM-je. Isten éltesse őt, Thompsont és Lantzet is!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus