Heti tananyag: felboruló erőviszonyok

A Missouri Tigers lett a hét legjobb csapata. A Baylor átgázolt a Texason is. Megbotlott a Houston, ennek ellenére maradt a legjobbak között. A St. John's-tól kapott ki a Villanova. Az Iowa és a Kansas is mélyrepülésben. Érdektelenségbe fulladt a Duke-North Carolina rangadó.

A hét csapata: Missouri Tigers

Immáron másodszor érdemelte ki heti összefoglalónkban a hét csapata címet a #10 Missouri Tigers (13-3), amely egy fájó Auburn Tigers (10-10) elleni fiaskót követően, a Texas Christian Horned Frogs (10-7), a Kentucky Wildcats (5-12), majd az akkor még #10 Alabama Crimson Tide (15-5) ellenében is győzni tudott, ráadásul utóbbi mérkőzésen megfosztotta riválisát az SEC konferencián belüli veretlenségétől. Mindezek eredményeképpen a „tigrisek” újfent visszaküzdötték magukat a legjobb tíz közé. A csapat továbbra is Xavier Pinson (14,7 pont), Dru Smith (14 pont) és Jeremiah Tilmon (13,3 pont, 7,9 lepattanó) triójára épít, ám mellettük a kiegészítő emberek is remekelnek. Hét mérkőzés van még hátra a konferencián belül, ráadásul előnyt kovácsolhatnak abból, hogy nem találkoznak már rangsorolt ellenféllel.

A hét legfontosabb történései:

A Baylor átgázolt a Texason is. A Drake Bulldogs (18-1) kapitulálásával már csak két veretlen csapat maradt, a #1 Gonzaga Bulldogs (19-0) és a #2 Baylor Bears (17-0). Utóbbi az akkor még a hatodik helyen rangsorolt Texas Longhorns (11-5) két vállra fektetésével olyannyira mély gödörbe taszította állami riválisát, hogy utóbbi ki is csúszott a legjobb tíz közül. A Baylor számára azonban a neheze még csak most jön, a következő három paroláján a #7 Texas Tech Red Raiders (14-5) majd kétszer a #14 West Virginia Mountaineers (13-5) vár rájuk.

Megbotlott a Houston, ennek ellenére maradt a legjobbak között. Óriási meglepetésre a East Carolina Pirates (8-6) ellenében hasalt el a #5 Houston Cougars (15-2), pedig a mérkőzés nagy részében az esélyesebb csapat akarata érvényesült, ám egyszer csak bedeszkázásra került a hazaiak gyűrűje, a texasiak pedig nem tudtak már újítani, így 82-73 arányban alulmaradtak. Kiadva mérgüket és dühüket, két nap múlva a konferenciákon kívüli Our Lady of the Lake Saints legjobbjaival szemben, egy 112-46-os győzelmet ünnepelhettek.

A St. John's-tól kapott ki a Villanova. A mögöttünk hagyott időszak másik nagy meglepetése volt a #3 Villanova Wildcats (12-2) veresége a St. John's Red Storm (12-7) ellenében. Azonban nem ez volt az egyetlen oka annak, hogy több helyen is lentebb csúsztak a rangsorban, hanem, hogy a Georgetown Hoyas (5-9) elleni nyertes összecsapást megelőzően, lehetőségük lett volna megmérkőzni a #1 Gonzaga Bulldogs (19-0) csapatával, ám a philadelphiaiak visszautasították ezt, mondván, hogy a Big East konferencia küzdelmeire szeretnének összpontosítani.

Az Iowa és a Kansas is mélyrepülésben. A szezon eddigi részében szinte végig a rangsor legjobb öt helyezettje között helyet foglaló #15 Iowa Hawkeyes (13-6) legutóbbi öt meccséből négyet is elbukott, ennek következtében pedig egészen a tizenötödik helyig zuhantak vissza. A vereségek között nem fest túl jól a rangsorolatlan Indiana Hoosiers (10-8) elleni két zakó. Náluk csak a Kansas Jayhawks (13-7) teljesít rosszabbul, a korábban a harmadik helyen is tanyázó Lawrence-iek legutóbbi tíz meccsükön ötször nyertek és ötször veszítettek, ez pedig a bombaerős Big 12 konferenciában nem fér bele.

Érdektelenségbe fulladt a Duke-North Carolina rangadó. Minden egyes idényben tűkön ülve várják a kosárlabda szerelmesei a Duke Blue Devils (7-7) és a North Carolina Tar Heels (12-6) rangadóit, amelyet sok helyen csak az utálat napjaként aposztrofálnak. Azonban 1960 februárja óta első ízben fordult idén elő, hogy a találkozó során egyik csapat sem volt rangsorolt, így a mérkőzés iránti érdeklődés is hagyott maga után kívánnivalót, annak ellenére is, hogy maga a meccs remek játékot hozott, a Tar Heels idegenben győzött 91-87-re.

A hét játékosa: Trayce Jackson-Davis

A #12 Illinois Fighting Illini (13-5) ugyan legyőzte az Indiana Hoosierst (10-8), amely azt megelőzően megverte a #15 Iowa Hawkeyes (13-6) csapatát, ellenben a másodéves Trayce Jackson-Davis mindkét összecsapáson remekelt, előbb egy 19 pontos és 14 lepattanós dupla-duplával rukkolt ki, majd 17 pont és 12 pattanó került a neve mellé, ezzel kiérdemelve a hét játékosa címet.

A hét NBA prospektje: Kofi Cockburn

Az Illinois másodéves centere talán a liga legalulértékeltebb játékosa, ami egyrészt abból adódik, hogy Ayo Dosunmu árnyékában játszik, másrészt, hogy a Fighting Illini eléggé hullámzó képet mutat, harmadrészt pedig, hogy a mai kosárlabdázásból kezd eltűnni a tradicionális center játék. Pedig a 211 centis magasember eleddig meccsenként 17,2 pontot és 10,4 lepattanót átlagol, 67%-os dobásbiztonsággal, ezek a számok pedig az NCAA-ben brutálisan jónak számítanak. Egyelőre a draft-előrejelzések mindössze az első kör végére vagy a második kör elejére prognosztizálják.

Kezdő5.hu Power10*

1. (1.) Gonzaga Bulldogs (19-0)
2. (2.) Baylor Bears (17-0)
3. (4.) Michigan Wolverines (13-1)
4. (3.) Villanova Wildcats (12-2)
5. (5.) Houston Cougars (16-2)
6. (8.) Virginia Cavaliers (13-3)
7. (-) Ohio State Buckeyes (16-4)
8. (-) Missouri Tigers (13-3)
9. (10.) Tennessee Volunteers (13-4)
10. (-) Illinois Fighting Illini (13-5)

*a leiratban a csapatok nevei előtt az aktuális AP rangsorban elfoglalt helyezés kerül feltüntetésre

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus