Kész vannak a March Madness és a NIT beosztásai

Tegnap este az NCAA, ma hajnalban pedig a NIT torna résztvevőit és beosztásait hirdették ki - Rosco Allenék és Golomán Györgyék is befejezték az idényt.

Tegnap este az utolsó konferencia-torna döntője után megtartották a szokásos Selection Sunday-t, azaz kihirdették azt a 68 csapatot, amelyek részt vesznek az idei March Madnessen, az NCAA első számú év végi tornáján.

Mint ismert, a 32 Divízió I-es konferenciából csak az Ivy League nem rendez konferencia-tornát az alapszakasz után - náluk a Yale nyerte a "reguláris szakaszt", így ők kerültek be automatikusan. A Yale egyébként 1962 után először, története során összesen negyedjére lesz ott az NCAA nagy tornán, és azok közül, akik jártak már ilyen magasságokban, messze ők a legnagyobb visszatérők - a Green Bay-é a második legnagyobb comeback, de ők is "csak" 20 évet hagytak ki. A többi 31 konferenciában a tornagyőzesek kvalifikálták magukat. Két abszolút újonc van. Az egyik az America Eastet megnyerő Stony Brook, a másik pedig Western Athletic Conference-t (WAC) behúzó Cal State Bakersfield - mindketten először vesznek részt majd az NCAA tornán, utóbbi a New Mexico State négyéves egyeduralmát törte meg, nem is akárhogyan:

A négy első kiemelt az Oregon, a Kansas, a North Carolina és a Virginia lett. A teljes beosztást pedig ezen a linken megnézhetitek. Megállás nincs, ugyanis a torna már holnap elkezdődik - a "First Four" kört, azaz a 64-es főtáblára kerülésért játszott négy mérkőzést holnap és holnapután játsszák majd le, 17-én pedig indul az első kör a nagyokkal. A Final Fourt ezúttal Houstonban rendezik - az elődöntőkre április 2-án, a fináléra pedig április 4-én kerül sor, utóbbi napján például szokás szerint szünetelni fog az NBA is.

Volt egy kisebb botrány is, ugyanis az első két (South, West) régió csapatai után kiszivárgott rögtön a másik két régió beosztása is, ami nagyon nem szokás, mindig élő adásban jelentik be ezeket. Harold Bryant, a CBS Sports egyik vezetője 2014-ben azt nyilatkozta a Yahoo Sportsnak, hogy általában fél órával korábban a csatorna már tudja a beosztást, de kínosan figyelnek arra, hogy ne menjen ki semmilyen információ az élő adás előtt - jelszóval védett az e-mail, amihez csak pár embernek van jogosultsága. Az NCAA hivatalos közleményben jelezte, higy ki fogják vizsgálni az esetet, hogy a jövőben ilyen ne történjen - lényegi jelentősége azért nincs, hiszen a csapatoknak mindegy ez, maximum a csatornát nézhették kevesebben ezt követően.
 

Feltűnhet, hogy sem a Golomán Györgyöt a soraiban tudó UCLA, sem a Rosco Allen fémjelezte Stanford nincs a nevezettek között - nem kerültek be a legjobb 68 csapat közé. Erre a két gárda idei teljesítményéből azért lehetett következtetni, de a Stanford például tavaly megnyerte a NIT-et, most azonban erre sem lesz lehetősége, ugyanis egyik együttes sem lesz ott a második számú év végi tornán sem - a NIT teljes beosztását ezen a linken láthatjátok. Ez a torna is elkezdődik holnap, a döntőt pedig a Madison Square Gardenben rendezik március 31-én.
 

Egy nagyon fontos név még hiányozni fog a következő hetekből: az LSU sem nyújtott elég jó teljesítményt az NCAA tornához, a NIT-re pedig hiába hívták meg őket, visszautasították a lehetőséget, így az 1/1-re várt Ben Simmons is befejezte a szezont Golománékhoz hasonlóan. Simmons draftelső helyét az utóbbi időben kezdték megkérdőjelezni több mockon is, ezért lehetett volna fontos számára egy jó teljesítmény az év végi tornán (dobni szinte egyáltalán nem tud, nagycsapatok ellen jelentősen visszaesett teljesítménye, hiába az összességében jó átlagok, végjátékokban pedig nem volt akkora hatása az eredményre).

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus