Madness: a Kentucky és a UConn csap össze a döntőben

Tegnap hajnalban lejátszották a March Madness két elődöntőjét. Előbb a Connecticut egyetem csapata kiütötte az utolsó állva maradt első kiemeltet, a Floridát, majd a Kentucky egy újabb hatalmas végjáték után, egy újabb Aaron Harrison triplával nyerte meg saját meccsét a Wisconsin ellen, így ez a két együttes, a 2011-es és a 2012-es győztes játssza a döntőt. Lássuk, mi történt a két elődöntőben!

#7 Connecticut - #1 Florida   63-53 (25-22, 38-31)

Úgy tűnt az első 10 perc alapján, hogy a UConn nem tudott úgy felpörögni a meccsre, mint kellett volna, hiszen 12 pontos hátrányba kerültek az első félidő első felében (4-16). Hogy nem lesz ez a Gatorsnek egy sima győzelem, azt három tripla és DeAndre Daniels (20 pont, 10 pattanó) kiváló játéka jelezte, három perc alatt szinte egalizált is a Huskies, és bár ideig-óráig még tartotta magát a Florida, a játékrész végén Shabazz Napier (12 pont, 6 gólpassz, 4 szerzett labda) is beindult, így át is vette a vezetést a UConn.

A második félidő elején Ryan Boatright (13 pont, 6 pattanó, 3 gólpassz) időszaka következett, el is lépett 10 pontra a hetedik kiemelt. A Floridát előbb Casey Prather (15 pont, 6 pattanó), majd Kasey Hill (7 pont) és Patric Young (19 pont, 5 pattanó) próbálta meg életben tartani, egyszer fel is jöttek három pontra 8 perccel a vége előtt, de a Daniels, Napier, Boatright, Niels Giffey (11 pont) négyes túl sok volt a végjátékban szinte csak Young által kosarat szerző, utolsó életben maradt első kiemeltnek, szinte végig 10 pont környékén mozgott hátrányuk. Viszonylag simán jutott a Huskies a döntőbe, ahol 2011 után nyerhet újra.

 

#8 Kentucky - #2 Wisconsin   74-73 (36-40, 38-33)

A negyeddöntőhöz hasonlóan most is James Young (17 pont, 5 pattanó) volt a Wildcats legjobbja a mérkőzés elején, ám amint ő abbahagyta a pontszerzést, a Wisconsin átvette az irányítást, és Ben Brust (15 pont, 4 pattanó) két triplája után 8 ponttal vezetett a Badgers 7 perc játék után (9-17). Gyorsan ébredt is a Kentucky, de Brust, Bronson Koenig (11 pont) és Sam Dekker (15 pont) pontjainak köszönhetően a második kiemelt folyamatosan 4-6 pont előnyben kosarazhatott, hiába kezdett játékba lendülni Julius Randle (16 pont, 5 pattanó) is.

A fordulást követően Young és Dakari Johnson (10 pont, 7 pattanó) vezetésével egy 15-0-t futott 4 perc alatt John Calipari együttese, ám még mielőtt megnyugodhattak volna, Duje Dukan (8 pont, 5 pattanó) és Brust pontjaival azonnal vissza is vette a vezetést a Wisconsin. Traevon Jackson (12 pont) ezen a meccsen mutatott legjobb periódusával még elszakadni is megpróbáltak, ez azonban nem sikerült, minimális lett a különbség a két együttes között. A végjátékban megint előlépett Alex Poythress (8 pont, 7 pattanó), Frank Kaminsky (8 pont, 5 pattanó, 2 blokk) azonban előbb egyenlített, majd Jackson Andrew Harrison (9 pont, 4 gólpassz) óriási hibája után három büntetőt dobhatott. Ebből csak kettőt értékesített, ennek pedig jelentősége lett: a negyeddöntőt a végjátékban egy triplával megnyerő Aaron Harrison (8 pont) ugyanis újra úgy gondolta, ő lesz a főhős, és jól is gondolta, 5.7 másodperccel a vége előtt dobott trojkája az újabb Kentucky-sikert jelentette. A túloldalon Jackson megpróbálkozott még egy tempóval, nem is rossz helyzetből, de elhibázta a dobást, így a Kentucky 2012 után nyerhet újra bajnoki címet.

 

A döntő:

#7 Connecticut - #8 Kentucky   (03:10)

Élőképes streamet az alábbi linken találtok!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus