March Madness: Buzzer-beaterrel bajnok a Villanova

Legendás végjáték után egy buzzer-beater hármassal egyetemi bajnok idén a Villanova.

Ma hajnalban megrendezték az NCAA döntőjét - a hagyományoknak megfelelően a teljes NBA állt is, hogy az amerikai kosárlabdavilág csak az egyetemistákra koncentrálhasson.

Az első félidőben nagyjából fej-fej mellett haladtak a csapatok, az első 10 percben a Villanova játszott valamivel jobban, aztán Joel Berry II (20 pont, 7/12 mezőny, 4/4 tripla) vezetésével átvette az irányítást a North Carolina, és a Tar Heels 39-34-es vezetéssel zárt a fordulás előtt. A térfélcserét követően Brice Johnson (14 pont, 8 pattanó) próbálta meg tartani a North Carolina előnyét, de a Villanova jóval több lábon állt ekkor, kevesebb mint 7 perc alatt egyenlítettek is (46-46), sőt, Phil Booth (20 pont, 6/7 mezőny, 2/2 tripla, 6/6 büntető), Ryan Arcidiacono (16 pont, 6/9 mezőny, 2/3 tripla, 2/2 büntető) és Kris Jenkins (14 pont, 6/11 mezőny, 2/4 tripla) vezetésével 10 pontos előnyt építettek ki 5 perccel a vége előtt (67-57). Innen azonban Berry és Johnson vezetésével elkezdett kapaszkodni a North Carolina, majd Marcus Paige (21 pont, 6 pattanó, 5 gólpasssz) is felnőtt előbbi kettőhöz, 4.7 másodperccel a vége előtt az ő hármasával megvolt az egyenlítés is (74-74), nem akármilyen körülmények között:

Volt még azonban egy támadásra idő, ami örök klasszikussá is vált Jenkinsnek köszönhetően...

A végeredmény tehát 77-74 lett a Villanova javára, ezzel a Wildcats fennállása során másodjára lett egyetemi bajnok - az első sem volt kevésbé emlékezetes, hiszen minden idők egyik legnagyobb meglepetését okozták az összes sportot figyelembe véve, mikor 1985-ben 8. kiemeltként nyerték meg végül a sorozatot. 1983 óta az első döntő volt ez, amely buzzer-beaterrel dőlt el - akkor az NC State játékosa, Lorenzo Charles zsákolt még épp időben a győzelemért. A Final Four legkiemelkedőbb játékosa Ryan Arcidiacono lett.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus