NCAA hírmorzsák 2014-06-11

Ismét összecsaphat 2015-től a Georgetown Hoyas és a Syracuse Orange. 20 millió dolláros peren kívüli egyezséget kötött az NCAA egykori egyetemi sportolókkal az „EA-SPORTS ügyben”. Végül játékos-transzfer hírek: Eron Harris a Michigan State-t választotta a Purdue és a Michigan egyetemmel szemben. Robert Carter is iskolát váltott.

A 2015-2016-os szezontól folytatódhat a nagy múltú rivalizálás a Georgetown Hoyas és a Syracuse Orange között, jelentették be ma az egyetemek illetékesei. A felek 4 szezonban is játszanak majd egymás ellen, annak ellenére, hogy különböző konferenciákban szerepelnek. A számok érzékeltetik, hogy az egyik legpatinásabb egyetemi párharcról van szó. Az örökmérleg 49-41 a Syracuse javára. A Georgetown sportigazgatója, Lee Reed szerint, „az egész ország szurkolóinak jót fog tenni, hogy a két csapat újra összecsaphat. Ezen dolgozott mindkét egyetem, és nagyon örülök, hogy a menetrendünkben újra szerepel mérkőzés a Cuse ellen.” A Georgetown látja vendégül az Orange-t a 2015-16-os és a 2017-18-as szezonban a Verizon Centerben, míg a 2016-17-es és 2018-19-es kiírásban a Syracuse fogadja majd a Hoyast a Carrier Dome-ban. A rivalizálás azért szakadt meg, mert tavaly a Syracuse elhagyta a Big Eastet, hogy az ACC-ben szerepelhessen a továbbiakban. Érdekesség, hogy a Cuse jelenlegi edzője, a zónavédekezéséről is méltán híres Jim Boeheim az eddigi 90 egymás elleni összecsapásból 74-en ott ült a Syracuse padján.

Peren kívüli egyezségként 20 millió dollárt adott az NCAA a szervezetet beperlő egykori egyetemi sportolóknak. A polgári eljárás azért indult, mert az EA Sports videojátékaiban ingyenesen használta a sportolók képmásait és adatait. Az NCAA reméli, hogy az egyezség segít megőrizni az egyetemi sport amatőr státuszának sérthetetlenségét. Ed O’Bannon is pert indított az NCAA-vel szemben. Az egykori UCLA kosárlabdázó keresetében arra hivatkozik, hogy méltánytalan az, hogy sporttevékenysége miatt nem tudott foglalkozni tanulmányaival. „A munkám az volt, hogy minél többet kosárlabdázzak, ezért nagyon kevés időm maradt a tanulásra. Hetente 40-45 órát töltöttem sporttal és körülbelül heti tizenkét órát tanulással.” – mondta O’Bannon, akihez 19 másik egykori atléta is csatlakozott. A per precedensértékű lehet, győzelmük esetén a játékosok részt kapnának a televíziós közvetítési díjakból.

Eron Harris csatlakozik a Michigan State Spartanshoz. Harris a West Virginiából érkezik a Spártaiakhoz és a szabályok értelmében, mivel iskolát vált, a jövő szezonban nem játszhat az egyetemi bajnokságban. Harris 17.2 pontot és 3.5 lepattanót átlagolt tavaly.  Izzo mesterék egy sokoldalú hátvédet nyernek Harrisszel, amint a játékos elérhetővé válik.

Robert Carter pedig a Marylandet választotta, miután elhagyta a Georgia Tech Egyetemet. Carter tavaly már szép statisztikákat hozott össze (11.4 pont és 8.4 lepattanó meccsenként). Harrishez hasonlóan ő sem játszhat a transzfer szabályok miatt. Jól sikerült az idei toborzás a Marylandnek, mivel az ESPN top 100-as középiskolai játékos listájáról három gimnazistát is sikerült elhozni. Romelo Trimble (ESPN, No. 29) és Dion Wiley (ESPN, No. 52) hátvédek és a 210 cm-es Trayvon Reed (ESPN, No. 68) is a Terps csapatát erősítik jövőre freshmanként.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus