NCAA hírmorzsák 2014-07-21

Emmanuel Mudiay kikosarazta a Southern Methodistot és Larry Brownt, azonban nem ez volt a Musztángokkal kapcsolatos egyetlen rossz hír. Nadiir Tharpe otthagyja az NCAA-t és a Gatorst. Karl Towns az év középiskolai atlétája lett. Edzőcserék, kihágások kisebb-nagyobb következményekkel. Toborzás mini-rovat, mely során a most még középiskolás kosarasok egyetemi választásait fogjuk figyelemmel kísérni + videók a gimis játékosokról. Különösen azoknak ajánlott a rovat, akik jó előre szeretnék tudni, hogy milyen játékosok fogják alkotni kedvenc egyetemi csapataikat a jövőben.

Emmanuel Mudiay mégsem a Larry Brown által fémjelzett Southern Methodistban kezdi meg egyetemi karrierét, hanem vagy Európába, vagy Ázsiába fog igazolni profiként. A döntés hátterében anyagi indokok állnak Emmanuel bátyja, Stephane szerint. – Miután beszéltem Emmanuellel, tudom, hogy nagyon komolyan veszi a családja anyagi problémáit és felismerte azt, hogy ezzel a döntéssel azonnal segíthet – nyilatkozta a történtekről Brown mester. A texasi hátvéd az egyik legjobb irányító lehetett volna jövőre az NCAA-ben, mivel több oldal szerint is a második legerősebb „prospect” a 2014-es osztályban, sőt vannak, akik a jövő évi drafton egyenesen 1/1-es várományosként tekintenek rá. Mudiay lehet a legmagasabban jegyzett játékos Brandon Jennings óta, aki nem az egyetemi, hanem a profi létet választja.

Láncreakciót indíthatott el Mudiay döntése, mivel Matt McQuaid (2015-ös osztály) visszavonta az SMU-nak tett ígéretét, így újra nyílt a harc a megszerzéséért. A nagyon pontos távoli dobóért anno a Creighton, Texas és a Baylor is keményen versengett. Vajon most újra beszállnak az érte folytatott harcba?

Naadir Tharpe egyetemi karrierje a végéhez ért, miután az ex-Kansas Jayhawk az NBA D-League-jében fog játszani jövőre, ahelyett, hogy egy másik egyetemre transzferált volna utolsó NCAA-s évében.

– Nem akartam egy évet játék nélkül tölteni. Jelenleg inkább próbálom ki a D-League-et, minthogy várjak egy évet, hogy utána még egy évet játsszak az NCAA-ben. – mondta Tharpe.

Tharpe három évet töltött Lawrence-ben, tavaly 8.5 pont és 5.0 gólpassz volt az átlaga a Jayhawksban. A Kansasből egyébként három tavaly kezdőként szereplő játékos - Tharpe, Wiggins, Embiid - távozott, azonban két nagy tehetség, Kelly Oubre és Cliff Alexander is érkezik. Bill Self alakulata a másodéves Frank Masonnal és az újonc Devonte Grahammal próbálja pótolni a távozó Naadir Tharpe-ot.

A Kentucky újonca Karl Towns nyerte az év legjobb középiskolai sportolója címét, ezzel Ő a második Wildcat öt éven belül, aki ebben az elismerésben részesül. Az előző Brandon Knight volt 2010-ben. Tavaly Andrew Wiggins nyerte a díjat. Képzeljük csak el, hogy mennyire erős lesz a Kentucky jövőre felső poszton, ha az is lehet, hogy Towns még a kezdőbe sem fog bekerülni Willie Cauley-Stein, Dakari Johnson vagy épp Marcus Lee miatt. Talán nem véletlen, hogy a Vadmacskák számos előszezoni erősorrendben az első helyen szerepelnek.

A Mississippi Valley State volt az utolsó első divíziós egyetemi csapat, amely eddig még vezetőedző nélkül állt, most azonban szerződést kötöttek Andre Payne-nel. A Mississippi Valley State tavaly is egy edző-hír miatt került középpontba, mivel majdnem pontosan egy éve tiltotta el az előző vezetőedzőt, Chico Pottsot, miután őrizetbe vették családon belüli erőszak gyanújával. Pottsszal tavasszal bontott szerződést a Delta Devils csapata.

Brandon Morris túl messzire ment ezúttal, legalábbis a Georgia Bulldogs edzője most nem kegyelmezett neki, ugyanis legutóbbi marihuána birtoklásos letartóztatása után kitette őt a csapatból.  – Nagy elvárásaink vannak a csapatunk tagjaival szemben, mind a pályán, mind azon kívül és minden játékosunk tisztában van ezekkel az elvárásokkal. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem követhet el az ember hibákat, de Brandon tisztában volt, hogy hol a határ. A történtek miatt el kell hogy bocsássam Őt a csapat kötelékéből – nyilatkozta Marc Fox edző. Morris tavaly nagyrészt a Bulldogs kezdője volt, azonban a 2013-14-es szezon elején is hárommérkőzéses eltiltást kapott, mert megsértette a csapat szabályzatát, így érthetőbb a vezetőedző gyors és szigorú döntése.

Az Iowa-ban játszó Peter Jok újra motorral kapcsolatos vétséget követett el. Annak ellenére is motort vezetett, hogy jogosítványát bevonták május elején, mivel nem volt hajlandó megfújni a szondát. A Hawkeyes edzője, Fran McCaffery határozatlan időre eltiltotta játékosát minden kosárlabdával kapcsolatos tevékenységtől az egyetemen.

Ben Emelogu a Virginia Tech-et hagyja ott a Southern Methodist kedvéért, és egy év kihagyás után a 2015-16-os szezonban léphet pályára új csapatában. A hátvéd tavaly 10.5 pontot szerzett meccsenként a Virginia Tech csapatában, és még három évet játszhat a Musztángoknál.

A Florida Gators játékosa, DeVon Walker várhatóan kihagyja az egész 2014-15-ös szezont, miután elülső keresztszalag (ACL) szakadást szenvedett el. A tavaly hét mérkőzésen is kezdő Walker a Gators kezdő alacsonybedobó posztjára is esélyes lett volna a szezonban, mivel tapasztalt, nagyon erős kinti védőnek számít. A tavaly bivalyerős Floridának négy új kezdőjátékosa is lesz a 2014-15-ös szezonban, így nincs könnyű helyzetben Billy Donovan mester.

Toborzás-minirovat:

Az ausztrál származású Deng Adel (2015-ös osztály) elkötelezte magát a Louisville Cardinals mellett. Az ötcsillagos (lehető legmagasabban jegyzett) tehetség az első 2015-ös „igazolása” a Cardinalsnak. Adel döntése után a kilenc legjobbnak ítélt 2015-ös osztályban lévő alacsonybedobóból már csak három szabad.

Chance Comanche hétre csökkentette lehetséges listáját, amelyen a következő egyetemek szerepelnek: Arizona, Arizona State, UCLA, USC, Connecticut, North Carolina State és California.

Comanche-ot jelenleg a 44. legerősebb játékosnak tartják a 2015-ös osztályban, és szeptember 13-án fog a Wildcatshez látogatni Arizonába.

Dedric Lawson hivatalosan is bejelentette, hogy a Memphis egyetemet választja, tehát bejött Josh Pastner edző húzása, mely szerint Keelon Lawsont (Dedric édesapját) segédedzőként szerződtette hetekkel ezelőtt. Dedric nem titkoltan azért választotta a Tigerst, mivel az ottani stáb tagja édesapja. Igazán nagy fogás ez tehát a memphisieknek, mivel Dedricet a 7. legjobb játékosnak tartják a 2016-os osztályban. Idősebb bátyja, K.J. már egy éve a Memphist választotta, ezen kívül két fiatalabb testvére is nagyon ígéretes kosárlabda tehetség. Vajon ezzel az okos segédedzői szerződéssel ők is a Tigershez fognak csatlakozni?

A Dayton csapatának pályája is és mezei is megújulnak.

 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus