A végére szétestünk - és kiestünk

Gyenge és görcsös kezdés után nagyot harcolva a harmadik negyed végére nyílttá tette a címvédő spanyol válogatott elleni meccset Stefan Svitek együttese, de a végére elfogyott az erő, simán kikapott és ezzel kiesett csapatunk.

Az első percekben nyoma sem volt lányainkon a remélt nyomás nélküli, felszabadult játéknak. 0-6 után 2 és fél perc elteltével Quigley Alexandria büntetőkből szerezte az első magyar pontokat. Alba Torrens is megvillantotta klasszisát, villanásaival 11-2-re léptek el a spanyolok. Horti Dórát hagyták szabadon riválisaink a gyűrű alatt, a center megszerezte az első magyar akciókosarat. A játékrész közepén Krivacsevics Tijana saját rossz dobása után visszaszerezve a lepattanót talált be. Sajnos utána Vajda ajtó-ablak ziccert hagyott ki, de zónára váltva sikerült megtörni a spanyolok lendületét. A negyed hajrájában a jól kezdő Krivacsecics megkapta a 2. hibáját, nagy üdvrivalgás fogadta a helyére érkező Határ Bernadettet. A szakasz hajrájában 6 pontra feljöttek lányaink, akik még jobban megközelíthették volna a címvédőt, ám rendre csak 1-1 büntetőt értékesítettek. A negyed végén 8 ponttal "mentek" a spanyolok.

Sajnos a fiatalok ezúttal nem tudtak úgy lendületet adni a csapatnak, mint egy nappal korábban. A második negyed elején ismét tanácstalanná vált a csapat támadásban, 10 pont fölé nőtt a hátrány, amikor Svitek - teljes joggal - időt kért. Közel 4 perc elteltével Horti szerezte első kosarunkat a második negyedben, ám rögtön utána Nicholls róla dobott duplát, a helyére érkező Krivacsevics pedig szinte azonnal megkapta a 3. személyijét. Újra jött Határ s "beköszönt" Honti átadása után, Vajda Anna triplájával a szakasz közepén 10 ponton belülre került válogatottunk. Valami "megmozdult", Határ zárásából Honti talált be, s ezzel a 7-0-lal bő 2 perc alatt sikerült megfelezni a hátrányt. Spanyol időkérés után Alba Torrens villant, de Határ ismét megverte egy-egyben Pascuát. Ekkor sajnos "könnyű síppal" befújtak pár személyit lányaink ellen, Vajda is 3 hibával állt, ismét elmentek 10 ponttal a spanyolok. Küzdöttek, akartak a lányok, de Quigleynek nem ment, nem volt igazi vezér, aki magával húzta volna a többieket. A félidő utolsó pillanatában Határ támadó pattanót visszaszedve hozta fel 8 pontra a csapatot, 6 pontjával a fiatal center volt válogatottunk legeredményesebb játékosa szünetben.

Ndour duplájával indult a második félidő, akit egy lepattanónál elfelejtettek kizárni lányaink. Horti két kihagyott közeli dobása után Honti egy jó büntetőjével több mint 2 perc elteltével szerezte csapatunk első pontját szünet után. Fegyverneky akcióból talált be, 7 pontra zárkóztunk. Palau hűtötte le a kedélyeket egy triplával. Sajnos a védő pattanókkal megint akadtak gondjaink, úgy kaptunk kosarat, hogy ellenfelünk játékosai háromszor szedték vissza rossz dobásuk után a lepattanót a palánkunk alatt. Krivacsevics és Quigley is "beizmozott" 1-1 labdát, Honti büntetői után pedig 6-ra jöttünk föl. Ekkor igazolta klasszisát egy triplával Torrens. Ndour ellen ítéltek sportszerűtlen hibát egy lepattanónál, s Zsovár egy büntetője, valamint Honti betörése után 6-ra csökkent a hátrány. Mondelo, a spanyol kapitány kapott technikait, Honti egy jó büntetőjével 5 pontra jött föl válogatottunk. Sőt, a jelek szerint vezérré előlépő Honti káprázatos egész pályás szóló kosara után a negyed végére 3-ra csökkent a hátrány, igazi katlan hangulat lett úrrá a Novomatic Arénában.

Ndour kosarával indult a záró negyed, majd Xargay találata után 7 pontnál időt kért Svitek. A címvédő megrázta magát, 12-2-vel kezdve a 4. negyedet, Svitek pedig újra kénytelen volt időt kérni - hiába. Védekezésben lemaradtak a lányok, s az addig gyengén dobó spanyol játékosok magabiztosan értékesítették helyzeteiket. Támadásban kapkodott, tanácstalanná vált a válogatott. A szurkolók Határ Bernadettet követelték a pályára, aki vissza is tért, de csodát tenni nem tudott. A harmadik negyed végén a felzárkózás nagyon sokat kivett a csapatból, a címvédő egy 16-2-es 6 perccel eldöntötte a meccset, s azt: az Eb a mieink nélkül folytatódik.

Magyarország-Spanyolország 46-69 (13-21, 13-13, 15-10, 5-25)
Női kosárlabda Európa-bajnokság, D-csoport, 2000 néző. V: Jokics (montenegrói), Kupatadze (grúz), Manosz (görög)

Magyarország: HONTI 10, Quigley 8, Zsovár 1, Vajda 4/3, Horti 4. Cs: Krivacsevics 6, Fegyverneky 6, Czank 1, HATÁR 6, Zele, Raksányi. Szövetségi kapitány: Stefan Svitek.

Spanyolország: Palau 3/3. XARGAY 9/3, TORRENS 18/6, NICHOLLS 9, NDOUR 13. Cs: Gil 3,  Dominguez, Romero 7/3, Cruz 4, Martinez1, Pascua 2, Herrera. Szövetségi kapitány: Lucas Mondello.


Stefan Svitek: - Gyengén, idegesen kezdtünk, de később fokozatosan javult a védekezésünk, nem hagytuk, hogy a spanyolok a saját játékukat játsszák, és a harmadik negyed végére fel is zárkóztunk 3 pontra. Sajnos minden meccsünkön volt egy nagyon gyenge negyedünk, amelyeken az ellenfelek "kivégeztek" minket, ez most az utolsó volt, és minden meccsen elvesztettük a lepattanó harcot, most a spanyolok huszonhárommal szedtek többet, mint mi, így pedig nem lehet nyerni.

Fegyverneky Zsófia: - Amíg meg tudtuk valósítani, amit az öltözőben megbeszéltünk, hogy ne engedjük a spanyolok gyors indításait, és lehetőleg kevés támadó pattanót szedjenek, addig partiban voltunk velük. Attól kezdve, hogy erre már nem voltunk képesek, eldöntötték a meccset a spanyolok.

Lucas Mondelo: - Mind támadásban, mind védekezésben jól kezdtünk. A magyaroknak nagyon fontos volt ez a meccs, és voltak jó időszakaik, nekünk meg hullámvölgyeink, és fel is jöttek. A záró szakaszban a védekezésünk hozta meg a ritmust támadásainkhoz, s akkor jól is dobtunk. Centereink nagy és jó munkát végeztek a három magyar Euroliga-center ellen. A fiatal, igen magas középjátékos pedig szép jövő előtt áll.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus