Rajtol a női élvonal

Ma délután elrajtol a női NB I, a PEAC-Pécs csapata az ELTE BEAC Újbuda együttesét fogadja a nyitónapon. Nézzük, hogyan alakult az egyes gárdák kerete az új bajnoki évadra, annyi bizonyosnak tűnik, hogy izgalmas, az előző éveknél kiegyensúlyozottabb pontvadászatnak nézünk elébe a hölgyeknél. 

A hunbasket.hu elemzése:

 

Sopron Basket

Az elmúlt évtized a soproniak dominanciájáról szólt a női élvonalban, a 2006/07-es szezon óta mindössze három alkalommal fordult elő, hogy nem a zöld-sárgák nyerték a bajnokságot. Roberto Iniguez edző mellett azonban több kulcsember is távozott nyáron a Hűség városából, többek között Yvonne Turner, Candice Dupree és Amanda Zahui is – az újonnan kinevezett Gáspár Dávidnak elődjénél jóval hangsúlyosabban kell majd a fiatalokra támaszkodnia a most rajtoló évadban.

Az előzetes nyilatkozatok alapján erre fel is van készülve a ZTE-t az előző évadban bronzéremig vezető mester, így a magyar magból már rutinosnak mondható Határ Bernadett – Dubei Debóra duó mellett várhatóan többet látjuk majd a pályán Czukor Dalmát, Weninger Virágot és Varga Kamillát is. Az állandóságot képviseli Fegyverneky Zsófia jelenléte, aki a pályán, és azon kívül is sokat segíthet a fiataloknak abban, hogy minél gyorsabban felvegyék az élvonal tempóját. Bár nagynevű légiósok távoztak, hárman maradtak is – a „tiszteletbeli soproni” Aleksandra Crvendakic és Tina Jovanovic mellé visszatért a friss anyuka Jelena Brooks, az ő személyük a garancia arra, hogy idén is a legfőbb bajnokesélyesek között emlegethetjük a zöld-sárgákat. A keret a napokban érkezett Briann January-val teljes, Yvonne Turner helyét egy rutinos játékmester veszi át.

Keret:

January – Fegyverneky – Crvendakic – Brooks – Jovanovic

Varga – Czukor – Weninger – Dubei – Határ

 

Aluinvent DVTK

A bajnoki ezüstérmes Aluinvent DVTK-nál egyben maradt a csapat magja, és a jelek szerint jól is erősítettek Cziczás Lászlóék. A karmesteri pálca továbbra is Medgyessy Dóra kezében lesz, a nyári 3x3-as világbajnokságon ezüstérmes magyar válogatott irányítója mellett továbbra is a diósgyőrieket erősíti a jelenleg maródi Kányási Veronika és Katona Szidónia is, de maradt az együttesnél az U18-as Eb-ezüstérmes Kiss Angelika, Zele Dorina, valamint Szücs Réka is. Három légióst is megtartottak a piros-fehérek, a jelenleg még a WNBA-ben szereplő Shatori Walker-Kimbrough mellett Maja Skoric és Chanel Mokango is a DVTK szerelését ölti magára a következő évadban – bár utóbbi épp a felkészülés végén szenvedett sajnálatos térdsérülést, így lépéskényszerbe került a vezetőség a Reyer Venezia elleni Euroliga-selejtező előtt. Meg is találták a kiváló center helyettesét a chilei Ziomara Morrison személyében, így a bajnokság első felében mindenképpen vele indul csatába a gárda – azt egyelőre nem tudni, milyen hosszú kihagyás vár Mokango-ra. Morrisonon kívül még két fontosabb érkező van a csapatnál, egyikük a már felnőtt szinten is válogatott kerettag Pusztai Petra, másikuk pedig Medgyessy 3x3-as harcostársa, a honosított Cyesha Goree. Mindketten komoly erősítést jelentenek a klubnak, támadásban a 3x3-ban már bizonyított Medgyessy – Goree összjátékok sok csapat orra alá fognak borsot törni - a tavalyi ezüstérem után ismét top 3-as csapatként fut neki az idénynek a DVTK.

Keret:

Medgyessy – Walker-Kimbrough – Skoric – Goree – Morrison

Kányási – Pusztai – Katona – Zele – Kiss

Szücs – Frindt - Vég-Dudás (Mokango)

 

ZTE NKK

A tavalyi bronzérmestől Sopronba távozott Gáspár Dávid vezetőedző, helyét a több országban is megforduló Molnár József vette át a zalai klubnál. A magyar játékosok közül maradt a nyári Eb-n a válogatottban is szerepelt rutinos Horti Dóra, valamint a fiatal Kovács Georgina - Preisinger Boglárka duó, visszatért a korábbi válogatott irányító Nagy Dóra, valamint a saját nevelésű, legutóbb Sopronban pattogtató Dömötör Dorina. Benke Sára a BEAC-hoz, Pusztai Petra a DVTK-hoz igazolt, Szalay Virág pedig felhagyott az aktív kosárlabdázással - helyüket Jurkó Noémi, a Pécsről igazolt Csutorás Fanni, valamint az Egyesült Államokban tanulmányait befejező Kuttor Enikő veheti át. A légiósok közül maradt a holland válogatott Janis Ndiba, és itt is köszönthetnek egy visszatérőt a zalaiak Kirby Burkholder személyében. Mellettük két NB I-es „újonc”, a bosnyák Angela Delic, valamint az amerikai Keyona Hayes teszi teljessé a ZTE 2019/20-as keretét.

Keret:

Nagy – Delic – Burkholder – Ndiba – Hayes

Kovács – Preisinger – Csutorás – Kuttor – Horti

Dömötör – Jurkó

 

UNI Győr MÉLY-ÚT

Nem tétlenkedtek a győri vezetők a nyári uborkaszezonban, az új névadó szponzor mellett a jókora mozgás volt a játékoskeretben is a tavalyi negyedik helyezettnél. A magyar magból maradt a jelenleg sérüléssel bajlódó Raksányi Krisztina, Varga Zsófia, Török Ágnes, Czank Tímea, Kéita Aya valamint Baffy Fanni. A legnagyobb nevű érkező a 17. életévét a napokban betöltött Dombai Réka, de a győrieknél folytatja a válogatott kerettag Barnai Judit, a 3x3-as vb-ezüstöt nyerő Papp Klaudia, a korábbi válogatott Mansaré Manty, Révész Boróka, valamint a korosztályos válogatott Dúl Panka is. Távozott Szabó Petra, a Ceglédben folytatja pályafutását az U18-as Eb-n ezüstérmes Szirony Dorina, Nagy Dóra pedig korábbi kenyéradójához, a ZTE-hez tért vissza. A légiósok közül senki nem maradt, érkezett a 3x3-ban is nagy névnek számító spanyol Sandra Ygueravide, a szlovák Zofia Hruscaková, valamint az amerikai Alicia DeVaughn – egyelőre három külföldivel a fedélzeten vág tehát neki a bajnokságnak a győri együttes. A nevek alapján rendkívül sok variációs lehetőség áll a nemrég további két évre hosszabbító Milos Pavlovic rendelkezésére, a játékpercek megfelelő elosztása lehet a legnagyobb kihívás ebben a szezonban a zöld-fehéreknél.

Keret:

Ygueravide – Dombai – Raksányi – Hruscaková – DeVaughn

Papp – Czank – Török – Varga – Barnai

Baffy – Kéita – Révész – Dúl - Mansaré

 

Atomerőmű KSC Szekszárd

A legutóbbi évad nem a várakozásoknak megfelelően alakult a 2017-ben és 2018-ban is bajnoki ezüstéremig jutó tolnaiaknál, ennek ellenére továbbra is az állandóság a jelszó Zseljko Djokics együttesénél. Bár a szakmai stábban több változás is történt – távozott Borisz Maljkovic másodedző, Heizler János fizioterapeuta, Fekete Krisztián gyúró, valamint Jánossy Csaba erőnléti edző is, a keret magyar magja nagyjából egyben maradt. A karmesteri pálca továbbra is Studer Ágnes kezében van, maradt az együttesnél a csapatkapitány Theodoreán Alexandra, Bálint Réka, Kiss Virág, Studer Zsuzsa, Pop Annamária és Vincze Nikolett is. Két U16-os válogatott, Miklós Melinda és Renczes Rebeka is lassan a felnőtt keret ajtaján fog kopogtatni, idén azonban még várhatóan nem sok szerepük lesz a „nagyoknál”. Mansaré Manty négy és fél év után visszatért Győrbe, a tavalyi légiósok közül pedig távozott Abby Bishop és Frida Eldebrink, megtartották viszont a horvát Ivana Dojkicot, valamint a harmadik szekszárdi évadjára készülő Erica McCall-t. Bishop és Eldebrink pótlására a szlovák válogatott magasembere, Maria Ruzicková és az amerikai Tyaunna Marshall érkezett, így gyakorlatilag ezt a két embert kell beépíteni a gárdába Djokics mesternek. Ennél is fontosabb Gereben Lívia jövője, de a klub, és mellette az egész magyar kosaras társadalom a fiatal játékos mögött áll.

Keret:

Studer Á. – Marshall – Theodoreán – McCall – Ruzicková

Studer Zs. – Vincze – Dojkic – Bálint – Kiss

Renczes – Pop – Miklós

 

VBW CEKK Cegléd

Új vezetőedzővel, a PEAC-ot már korábban irányító spanyol Gabriel Carrasco-val vág neki az új idénynek a legutóbbi bajnokság hatodik helyezettje, a mester mellett pedig a keret egy része is kicserélődött Cegléden. A maradók között van Gorjanácz Ágnes, Révész Luca, Kobolák Cintia, Király Andrea, Licskai Zsófia és Böröndy Dominika, a magyar mag tehát nem sokat változott. Szekszárdról érkezik a fiatal Viszmeg Míra, míg Győrből két fiatalt is igazoltak a kék-sárgák, Biczó Laura és az U18-as válogatottal Eb-ezüstérmes Szirony Dorina személyében. Egyik tavalyi kulcsemberüket, Ketia Swaniert sikerült megtartaniuk, mellette az amerikai Kristina Higgins, a lengyel Angelika Stankiewicz, valamint a cseh Renata Brezinová alkotja a légiós kontingenst. Nehéz belőni, mire lehet képes idén a gárda, sok fog múlni a külföldiek eredményességén.

Keret:

Stankiewicz – Swanier – Brezinová – Licskai – Higgins

Király – Révész – Böröndy – Gorjanácz – Szirony

Biczó – Viszmeg – Kobolák

 

PEAC-Pécs

Izgalmas, lendületes csapat épül Baranyában. A tavalyi alapszakasz-negyedik a rájátszás során már csak a hetedik helyet tudta megszerezni, ezért több változtatást is eszközölt a vezetőség - távozott az összes légiós (Sarah Imovbioh, Alyssia Brewer, Julie Vanloo, Katarina Tetemondova), Simon Zsófia pedig Spanyolországba szerződött. Maradt a rutinos Gémes-Sarok Nikolett, Ruják Nóra és Varga Eszter, valamint hosszabbítottak az U18-as válogatott egyik kulcsemberével, Wentzel Nórával. Melléjük érkezett Szabó Fanni a DVTK-ból, Hegedűs Janka az MTK-ból, Kaposi Pálma pedig az Egyesült Államokból tért haza Pécsre. Az U16-os válogatott legjobbja, Habling Lara is készül a felnőtt kerettel, szép jövő állhat a fiatal bedobó előtt. Négy új légiós érkezett a klubhoz, két amerikai (Maegan Conwright, Cierra Bravard) és két ukrán (Taisiia Udodenko, Vita Horobets), amennyiben beválnak, megint ott lehet a tabella első felében a mecsekaljai alakulat.

Keret:

Conwright – Horobets – Szabó - Udodenko - Bravard

Wentzel – Ruják – Gémes-Sarok – Hegedűs – Kaposi

Varga – Habling

 

NKE-FCSM-Csata

A tavalyi nyolcadik helyezett fővárosiaknál továbbra is a korábban bevált receptre alapoznak: fiatal hazai játékosok mellett meghatározónak szánt légiósokkal operálnak. Maradt az együttes kötelékében a nyári Eb-n a válogatottban szereplő Lelik Réka és Horváth Bernadett, U20-as válogatott Radócz Fanni, az U18-as nemzeti csapat négy tagja, Angyal Barbara, Mányoky Réka, Boros Júlia és Horváth Fruzsina, valamint az U16-os korosztály egyik legjobbja, Krasovec Lili. Várszegi Réka és Solymosi Noémi teszi teljessé a hazai magot, melléjük Megan Gustavson, Emma Cannon és Zala Friskovec csatlakozik légiósként – Cannon képviseli a rutint, a csapat java azonban nagyon fiatal. A nevek alapján lendületes játékot várhatunk Tursics Krisztián együttesétől, ahol alighanem ismét a rájátszásba való juáts a cél.

Keret:

Horváth – Lelik – Friskovec – Gustavson – Cannon

Angyal – Boros – Mányoky – Horváth – Radócz

Várszegi – Krasovec – Solymosi  

 

Vasas Akadémia

A Csatához hasonlóan a Vasasnál is fiatal magyar tehetségekre épül a keret, a pasarétieknél folytatja Tóth Orsolya, Budácsik Dorottya, Böröndy Vivien, a sajnálatos sérülést szenvedő Bach Boglárka, Vukov Szonja, Hizsnyik Dóra, Madár Kata és Altmann Anna is. Dombai Réka Győrbe, Varga Alíz pedig Sopronba igazolt, érkezett viszont Karlócai Julianna a TF-től, valamint a maradó Smailbegovic Nadja mellé két külföldi, Taylor Murray és Brianna Fraser. Bach kiesése és Dombai elvesztése nagy érvágás az együttesnek, kíváncsian várjuk, kik léphetnek fel a helyükre Földi Attila együttesében.

Keret:

Murray – Tóth – Smailbegovic – Vukov – Fraser

Hizsnyik – Böröndy – Altmann - Karlócai - Budácsik

Mudra - Madár K. – Szerencsés (Bach)

 

ELTE BEAC Újbuda

Laklóth Anna és Szabó Dóra lesz az új BEAC két „rutinrókája”, mellettük javarészt fiatalok alkotják a keretet Balogh Judit gárdájában. A bronzérmes ZTE-től érkezett Benke Sára, a Vasastól pedig Tóth Franka, maradt az együttesnél Galántai Alma, Tóth Dorina, György Tímea, Vincze Virág, Gocsman Ágota és Mérész Beatrix. A külföldi szekciót Magdalena Landwehr, Ameela Li, Abigail Fogg alkotja, velük indul idén csatába a tavalyi évadot szép győzelmekkel záró fővárosi alakulat.

Keret:

Li – Benke – Laklóth – Fogg – Landwehr

Szabó – Vincze – Gocsman – Mérész – Juhász

Galántai – Tóth D. - Dénes – György – Tóth F.

 

PINKK Pécsi 424

A tavalyi keretből Szücs Lilla, Jáhni Zsófia, Vári Zita, Zsilinszki Lilla, Szabó Laura és Séra Nikolett maradt hírmondónak, Laczka Miklós vezetőedző pedig a Sopron Basket szakmai stábjában folytatja – helyét Marossy Gergely vette át. A PEAC-Pécs csapatától érkezik Pucz Eszter, valamint a két U20-as válogatott Kovács Kitti és Tenyér Zsófia. Győrből Chroméj Hajnalka, Szegedről Horváth Zsanett is a PINKK-ben folytatja, Borbás Panni az amatőr NB1-es csapat mellet a felnőtt keretben is helyet kap. A német Emma Stach-ot a Keltern Európa Kupás csapatától igazolták, az amerikai Shenita Landry a francia Angers csapatától érkezik, Tetyana Yurkevichus. pedig az ukrán 3X3-as válogatott tagja.

Keret:

Stach – Vári – Szücs – Landry – Yurkevichus

Chroméj – Tenyér – Horváth – Jáhni – Zsilinszky

Szabó – Séra – Pucz – Horváth – Kovács

Borbás

 

TFSE – MTK

Mondani sem kell, hogy alaposan átalakult a másodosztályt megnyerő TFSE kerete, hiszen egyesült az MTK-val Magyar Bianka együttese. Karlócai Julianna a Vasasban folytatja, de maradt a bajnokcsapatból Herman Alíz, Kováts Gabriella, Németh Alma és Miháczi Diána. Süle Krisztina és Bernáth Réka érkeznek az MTK-ból, új igazolás Doktor Anna, Kovács Vanessza, Angyal Nikolett és Boros Berta. Chanise Jenkins, Alisia Jenkins és Kristina Arsenic személyében három külföldivel kezdi meg az idényt az újonc, amelynek nem lesz könnyű dolga a többi csapat erősítéseit nézva – izgalmas bajnokságnak nézünk elébe.

Keret:

C. Jenkins – Süle – Doktor – Arsenic – A. Jenkins

Miháczi – Bernáth – Herman – Kováts – Kovács

Boros B. – Angyal - Németh

  

fotó: hunbasket.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus