Megverte a címvédőt, csoportelsőként jutott tovább a női válogatott

Legyőzte Szerbiát, remek teljesítménnyel került be a negyeddöntőbe a magyar csapat az Európa-bajnokságon. 

A Hunbasket beszámolója:

Harmadik, egyben utolsó csoportmérkőzését játszotta női válogatottunk a ljubljanai Európa-bajnokságon - a csoport éllovasa, a címvédő Szerbia volt az ellenfelünk a mai napon. A mieink 1-1-gyel a harmadik, déli szomszédunk pedig 2-0-lal az első helyen állt a találkozó előtt a D csoportban. Az első két meccset kihagyó Crvendakic ezúttal már ott volt ellenfelünknél, a mieinknél viszont Goree Cyesha sérülés miatt nem tudta vállalni a játékot. A biztos csoportelsőséghez legalább 5 ponttal kellett győznünk, minden más esetben meg kellett várni az esti török-szlovák mérkőzés végeredményét ahhoz, hogy tudjuk, hanyadik helyen jutottunk tovább.
 
Anderson nehéz 1-1-ével kezdődött a találkozó, amire Dubei Debóra hármassal válaszolt, de Topuzovic is betalált a támadóidő legvégén (3-4). Anderson tört kosárra, a két megítélt büntetőt a helyére is rakta a honosított irányító, majd Cadjo, Raca és Topuzovic hármas összjátéka után utóbbi volt eredményes sima ziccerből. Dubei volt újra pontos, ezúttal közelről, Kiss Virág pedig egy büntetővel hozta vissza 2-re a mieinket a 4. perc közepén (6-8). Anderson vitte gyűrűig a következő akciót, nagy csata után Kiss szép centermunkából válaszolt (6-8). Magasabb szerkezetre váltottunk Határ Bernadettel és Kissel, míg a szerbek alacsonyabbra Stankovic helyett Djordjevic-csel - ennek ellenére utóbbi könnyű kosarat szerezett a festékből, Cadjo labdát, Anderson pedig középtávoli duplát a negyed felét elhagyva (8-14). Lelik Réka két büntetővel iratkozott fel a pontszerzők közé, Crvendakic nagy passza után a lefaultolt Djordjevic csak 1-gyel válaszolt. Ruff-Nagy Dóra és Horváth Bernadett is betaláltak kintről, ezzel át is vettük a vezetést a 7. perc végén (16-15). Nogic azonnal felelt egy triplával, Katanic pedig egy 2+1-gyel, miközben nálunk Horváth egy büntetőt dobott be (17-21). Török Ágnes nagyon távoli duplájával zárkóztunk, Határ két büntetőjével egyenlítettünk (21-21). Katanic üres befutásból ziccerezett, Kiss viszont két büntetővel a negyed legvégén újra egyenlített, 23-23 volt az állás 10 perc játék után.
 
Nagyszerűen kezdtük a második felvonást, előbb Horváth, majd Ruff-Nagy szórt egy-egy kétpontost (27-23). Anderson középtávolival fejezte be az egy-egyet, majd ziccerrel a labdaszerzés utáni gyorsindítást. Varga Alíz maradt nyugodt, dobócsel után szép tempóval szerzett újra vezetést a mieinknek középről - Cadjo a túloldalon az alapvonalról talált be hasonló távolságról (29-29). Kiss egy büntetőjével megint nálunk volt az előny 12 és fél perc elteltével - mivel Nogic és Jankovic is ziccert hibáztak, maradt is. Amennyire pontosak voltak a csapatok a negyed első két és fél percében (és az első felvonásban is), annyit hibáztak az ezt követő kettő és félben, sorra maradtak ki a dobások mindkét oldalon. Nogic törte meg a kosárcsendet a 16. perc közepén egy hármassal, Dubei ziccere után pedig Nogic egy távoli kettest is a helyére rakott, mielőtt Kiss a palánk alól egyenlített (34-34). Több támadópattanó és visszaszerzett labda után Varga újabb középtávolival jelentkezett, Nogic viszont szorongatott helyzetből is bedobta a ziccert. Anderson két egypontosával megint a szerbeknél volt az előny, Lelik egyet dobott be a vonalról, Crvendakic nagy passzát pedig Raca váltotta két pontra (37-40). Lelik gyönyörűen tört kosárra, ziccer lett a vége, Jovanovic viszont faulttal egyet dobott triplát, plusz egy büntetőjével 5 ponttal lépett meg a félidőre Szerbia (39-44).
 
Egy szép védekezéssel és Dubei betörésével indult a harmadik negyed. A szerbek az első kilenc támadásukat elrontották a játékrész során, Kiss a 23. perc végén vissza is hozott minket egy pontra, 20 másodperccel később Török büntetője, majd Kiss támadólepattanója és ziccere már a vezetést jelentette a mieink számára (46-44). Egy Varga-Kiss összjáték sima ziccert eredményezett a mieinknek. Előbbi triplája szinte a gyűrűből jött ki, de Kiss újabb támadópattanót húzott le, két büntetőt ítéltek a javára a felvonás feléhez közeledve - ekkor kért időt Szerbia, amely ebben a negyedben még nem szerzett pontot. Egy büntető került a helyére, de így is 10-0-s sorozattal kezdtük a negyedet (49-44). Jankovic egy középtávolival törte meg a szerb kosárcsendet, Kiss viszont tarthatatlan volt ebben a periódusban, szépen kivitelezett centermunkájával már 17 pontnál járt a 26. perc közepén (51-46). Varga is nagyon nagyot játszott, harmadik pontos középtávolijával jelentkezett, ezúttal az alapvonalról. Anderson két büntetővel szólt hozzá a meccshez, ennél nagyobb baj volt viszont, hogy a 27. perc végére Lelik mellett Határnak is megvolt a 4 személyi hibája, miután a szerb-amerikai támadóhibát harcolt ki rajta. Crvendakic betörés után megszerezte első kosarát az Európa-bajnokságon, Határ faulttal együtt dobott ziccerrel válaszolt - igaz, a büntető kimaradt (55-50). Varga játszotta meg Határt a palánk alatt, Crvendakic pedig technikai kapott színészkedésért. Horváth a sarokból szórt triplát, Stankovic könnyed ziccerrel válaszolt, Horváth viszont ugyanonnan ugyanúgy betalált. Ruff-Nagy labdát szerzett Andersontól, akire sportszerűtlent ítéltek - Dorci mindkétszer eredményes volt a vonalról. Stankovic és Ruff-Nagy váltottak egy-egy büntetőt, majd Stankovic még kétszer betalált a vonalról, de így is 11 pont előnyben voltunk 10 perccel a vége előtt (66-55).
 
A negyedik negyed első másfél percében nem esett kosár, a 32. perc közepén viszont Kiss is megkapta negyedik személyi hibáját egy ütközés után. Cadjo triplájával indult meg a pontgyártás, majd Anderson állt meg egy középtávoli tempóért a következő támadásban. Határ egy büntetővel megszerezte első pontjainkat a játékrész során (67-60), Cadjo nagyon nehéz helyzetből is betalált viszont (67-62). Szépen végigvitt gyorsindítás végén Határ faulttal együtt dobott ziccert, a büntető is a helyére került a 34. perc végéhez közeledve. Cadjo nagyon beindult az utolsó 10 percre, emberről is folyamatosan eredményes volt, Katanic pedig ziccerből 4 pontra csökkentette Szerbia hátrányát (70-66). A negyed felénél Dubei talált be kétszer a vonalról, Stankovic kihagyta a sima ziccert, a következő támadásnál pedig ki is pontozódott egy támadóhibával (72-66). 72-66-nál nagyon megálltak a csapatok, Lelik a mieinket mozdította el egy büntetővel a 37. perc közepén, majd Djordjevic és két támadással később Anderson is kiszállt az ötödik hibájával. Lelik újabb egy büntetőt rakott a helyére, Crvendakic duplával felelt a túloldalon, időt kértünk bő két perccel a vége előtt (74-68). Cadjo triplát szórt, majd technikait kaptak a szerbek az alapvonali bedobásnál elkövetett szabálytalanságért. Lelik büntetett, majd Kiss dobott ziccert (77-71). Nogic középtávolija után Studer futott be az alapvonalon, faulttal együtt megdobta első kosarát a meccsen - a büntető viszont nem landolt a gyűrűben az utolsó perc kezdetén (79-73). Fél perccel a vége előtt Szerbia támadhatott 6 pontos vezetésünknél, Crvendakic megcsinálta magának a jó helyzetet, Székely Norbert kért időt (79-75). 12.9 másodpercünk maradt hátra egy pont megszerzéséhez: Studer betört, Kiss támadópattanót szedett, majd bedobta a ziccert. 6.2-vel a vége előtt szerb időkérés jött, Cadjo viszont ezúttal homályt dobott, 1.3 másodperc alatt pedig már semmi nem történt.
 
81-75-re vertük a címvédő Szerbiát, így megnyertük a D csoportot, és egyenes ágon, azonnal a negyeddöntőbe jutottunk!
 
 
Magyarország - Szerbia 81-75 (23-23, 16-21, 27-11, 15-20)
 
2023-as női Európa-bajnokság
Csoportkör, D csoport, 3. forduló
Szlovénia, Ljubljana, Arena Stozice
 
Magyarország: Studer 2, Aho -, Lelik 8, Dubei 11/3, Kiss 21. Csere: Határ 10, Horváth 12/9, Török 3, Ruff-Nagy 8/3, Varga 6.
 
Szerbia: Anderson 18, Cadjo 12/6, Raca 2, Topuzovic 4, Stankovic 5. Csere: Djordjevic 3, Crvendakic 6, Jovanovic 4/3, Nogic 12/6, Katanic 7, Jankovic 2.
 
 
 
Fotó - Girgász Péter/MKOSZ

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus