Méltón a 18 évvel ezelőtti döntőhöz

Remek, élvezetes mérkőzést játszott egymással a legutóbbi magyarországi Európa-bajnokság két döntőse. Akkor Budapesten a fináléban Litvánia, most a csoportmeccsen Szlovákia győzött.

Bár ez két olyan csapat csatája, amelyeket előzetesen magyar részről verhetőeknek gondoltak a szurkolók, megvolt a maga pikantériája a szlovák-litván meccsnek. A legutóbbi magyarországi Európa-bajnokságon ugyanis e két válogatott játszotta a döntőt, akkor litván siker született. A baltiakra most is ráfért volna egy győzelem, hiszen ha a spanyolok elleni, a nyitó fordulóban elszenvedett vereség után ma is alulmaradnak, nagyon nehéz helyzetbe kerülnek.

Szlovákia a nyitó napon a svédek elleni, a végjátékban fordítva aratott bravúros győzelme után egy esetleges újabb sikerével óriásit lépne a továbbjutás felé. Színvonalas, élvezetes játék mellett a litvánok szereztek szűk előnyt, amelyet a negyed közepéig tartottak. A szakasz közepén beállt Zuzana Zirková, dobott egy triplát, fordított Szlovákia.

A második negyed elején Zirková és Kristi Toliver révén 5 ponttal ellépett a szlovák csapat. A litvánok vették üldözőbe Szlovákiát, de a tegnapi nappal szemben ezúttal igen jó dobóformát kifogó Toliver tripláival 10 pontra nőtt északi szomszédunk előnye. A litvánok - ahogy egyébként tegnap a svédek is - szenvedtek a szlovák területvédekezés ellen.

A második félidő elején váltva estek a kosarak, majd 49-37 után Kamila Nacickaite tripláira építve egy 17-1-es rohammal fordítottak a litvánok. A hosszú szlovák kosárcsendet Zirková megtörte, s felhozta a szlovákokat, de a litvánok elkapták a fonalat, s szinte minden támadásukat kosárral fejezték be.

A záró szakasz Toliver egalizáló triplájával kezdődött. Remek és izgalmas játék folyt a pályán, annak ellenére, hogy egymást követték a támadó hibák, jöttek a kipontozódások mindkét oldalon. A szakasz közepén 71-70-es litván vezetés után két fiatal játékosa, Hruscaková és Bálintová 1-1 triplájára alapozva egy 8-0-lal megugrott Szlovákia. Érthető litván időkérés után Nacickaite hármasával zárkóztak a baltiak. 2 perccel a vége előtt 1 pont volt Szlovákia előnye. Utána azonban 8-ból 7 büntetőt bedobtak Zirkováék és második meccsüket is megnyerve nagyon közel kerültek a továbbjutáshoz - a litvánok pedig a kieséshez.

Szlovákia-Litvánia 85-79 (24-23, 21-12, 17-30, 23-14)

Ld: Toliver (23/18 pont, 6 gólpassz, 4 eladott labda), Zirková (17/9 pont, 5 gólpassz), Hruscaková (11/3 pont, 8 lepattanó) ill. Nacickaite (22/12 pont, 4-4 lepattanó és gólpassz, 5 eladott labda), Siksniute (12 pont), Kuktiene (12/6 pont), Linkeviciene (11-11 pont és lepattanó), Petronyte (11 pont)

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus