Női Eb: szlovák és spanyol siker a csoportunkban

Szlovákia és Spanyolország kezdett győzelemmel a női Eb soproni csoportjának nyitónapján. A mieink pénteken Svédországgal kezdenek.

Szlovák győzelem a soproni csoport nyitó meccsén

Svédország-Szlovákia 69-72 (22-16, 18-14, 13-23, 16-19)

Ellentétes félidők mérkőzésén a szlovák csapat nyerte mieink csoportjában, a D-jelűben a csoport nyitó mérkőzését a női Európa-bajnokságon

A szinte végig hátrányban játszó, az eredmény után futó szlovák válogatott a 35 esztendős, korábban Sopronban is kosárlabdázó Zuzana Zirková (25 perc, 26 pont) vezérletével "lehajrázta" a végjátékban sokat hibázó svéd csapatot, s megnyerte a soproni csoport nyitó találkozóját

A magyar kosárlabda barátok számára volt ismerős bőven mind a két oldalon a "magyar", azaz  D-csoport nyitó mérkőzésén. A skandinávoktól az elmúlt szezonban több játékos - Loucie Halvarsson, Elisabeth Egnell és a szezon közepéig Ashley Key a PINKK csapatában szerepelt, a szakmai stábban pedig ott volt a mérkőzéseit Komlón rendező együttest a 2014-15-ös szezon második felében irányító David Leman.

Északi szomszédainknál több soproni kötődésű kosaras készülődött a nyitányra. Zuzana Zirková bő évtizede kosarazott Sopronban, a honosított Kristi Tolliver pár éve, a 2013-14-es évadban pedig Katarina Tetemondová játszott a hűség városában. 

A mi lányaink és a magyar szakmai stáb tagjai is ott ültek a lelátón, s figyelték a riválisokat. A svéd és szlovák szurkolók remek hangulatot teremtettek, bár akadtak üres helyek, szektorok a felújított, kibővített Novomatic Arénában.

A csoport első kosara egy tripla formájában a svéd Frida Eldebrink nevéhez fűződött. Több, mint 2 percen át jelzett 3-0-s svéd vezetést a tábla, kőkemény védekezés és néhány szikrázóan kemény párharc jellemezte a találkozót. A szakasz közepén - miután Zirková beállt, gy 6-0-lal fordított átmenetileg Szlovákia. A svédeknél nagyon "élt" két volt PINKK-játékos, Egnell és Halvarsson nagyon "éltek", ő tripláikkal visszavették a vezetést a svédek.

A második szakasz elején sok hibával tarkított, küzdelmes játék mellett tartotta 6-8 pontos előnyét Svédország. Toliver triplája sem tudott lendíteni Szlovákia együttesén, Egnell 4. hárompontosával 10 fölé nőtt a skandináv előny. A félidő végül 40-30-as tenisz eredménnyel zárult.

A 2. félidő elején a szlovákok egyik legmagasabb játékosa, Jurcenková megkapta a 4. hibáját, mégis Paleniková triplájával 6 pontra jöttek föl északi szomszédaink. A zónájukkal ugyan megtörték a svéd csapat lendületét, ám nemegyszer a már megszerzett labdát "előzékenyen visszaadták" ellenfelüknek. A szakasz közepén Zirková villanásaival és Hruscaková triplájával 4 pontra feljött Szlovákia. Sőt folytatódott szomszédaink "feltámadása". Miközben a svédek legnevesebb játékosa, Frida Eldebrink csak erőlködött, s a negyed utolsó percére fordulva Zirková kosár plusz büntetős akciójával egalizált a szlovák válogatott. 

Frida Eldebrink a 4. negyed elején összeszedte magát, bedobott 2 triplát. 8 svéd pont után a pihenőjéből visszatérő Zirková triplája után éledtek újra a szlovák remények. A feszültség fokozódott, a játékvezetők engedték a kemény játékot.  A színvonal esett, egymás hibáiból éltek a csapatok, a svédek tartották néhány pontos előnyüket.  A hajrában Zirková harmadik triplája, majd duplája 1 pontra visszahozta a szlovák csapatot. Amelynek labdája volt a fordításhoz, s amely az alkatát tekintve kosaras helyett inkább kézilabda-beállósra emlékeztető Krc Turbová triplájával át is vette a vezetést. A szlovák erőcsatár a hármast bedobta, 2 büntetőt viszont kihagyott. Ahogy a svédek is a helyzeteiket. Zirková keze viszont nem remegett a vonalon, majd 7 másodperccel a befejezés 70-67-es szlovák vezetésnél előtt rutinosan odaütött Key-nek, így végül a hajrában északi szomszédaink kereketek felül. 

Legjobb dobók: Halvarsson (19/6 pont, 7 lepattanó), F. Eldebrink  (17/9 pont, 5/17 mezőnyből, 7 lepattanó, 3 gólpassz, 4 eladott labda), Egnell (14/12 pont) ill. Zirková (26/9 pont, 6 lepattanó, 4-4 gólpassz és szerzett labda), Kissová(9 pont), Hruscaková, Paleniková, Krc Trbová (7/3-7/3 pont).
 

Könnyed győzelemmel kezdett a címvédő

Litvánia-Spanyolország  58-72  (5-13, 10-15, 20-21, 23-23)

Az előzetes esélyeknek megfelelően magabiztos rajt-cél győzelmet aratott Spanyolország a litván válogatott ellen Sopronban a  D-csoport második meccsén.

A spanyoloktól kihagyja az Eb-t a Európa jelenlegi talán legjobb középjátékosa, Sancho Lyttle, ő az amerikai profi ligában vitézkedik. Helyén egy bizonyos Astou Ndour kapott lehetőséget.

A kezdeti feszültség mindkét csapaton érződött, a negyed közepén 6-3-ra vezetett a címvédő, de igazán említésre méltó csupán a litván Marina  Solopova "hajkölteménye" volt...bár nem biztos, hogy a játékost látták szülei, mielőtt elindult az Eb-re, de az is előfordulhat, hogy már itt a helyszínen csináltatta...Volt idő erről elmélkedni, a 7. percben 10-5-re vezetett a címvédő, valljuk meg szenvedés volt nézni, hogy a két ideges, kapkodó csapat játékosai hibát hibára halmoznak. Az első negyedben szerzett 13 pont nem sok a  spanyoloktól, de a litvánok ezalatt írd és mondd mindössze 5 pontra voltak képesek - 2/14-es mezőnymutatóval.

A második szakasz elején a litván center, Petronyte triplával csaknem megduplázta csapata első negyedbeli pontjainak számát. Alba Torrens és Silvia Dominguez jóvoltából továbbra is igen gyenge játék mellett tartotta előnyét Spanyolország. Időnként a baltiak is be-betaláltak, de a "spanyol falat" továbbra is csak ritkán tudták áttörni. Villantak a fürge spanyol kisemberek, Cruz, Palau és Xargay. A feledhető első félidő után 28-15-re vezetett a címvédő. Litvánia 22,2, Spanyolország 27,5%-kal dobott mezőnyből...

Szünet után próbálták gyorsan végképp eldönteni a meccset a spanyolok, s 6-0-lal indítva a második félidőt hamar közel 20 pontra nőtt  két csapat közötti különbség. A szakasz közepén Palau triplájával meglett a "közte 20.Utána 2 támadást is triplával fejeztek be a litvánok, majd egy duplát is beemeltek, s e 8-0-lal a 10 pontos lélektani határ közelébe küzdötték fel magukat. A záró negyed előtt 14 ponttal vezetett Spanyolország.

A záró szakasz elején Ndour és Cruz jóvoltából nőtt a különbség, a litvánokban nem volt annyi, hogy igazán szorossá tegyék az összecsapást. Ndour alaposan megszórta magát a záró szakaszban, amikor már kevésbé figyeltek a védekezésre a csapatok. 

Legjobb dobók: Petronyte (9/3 pont, 7 lepattanó), Linkeviciene (8 pont, 4-4 lepattanó, szerzett és eladott labda), Solopova (8/3 pont), Nacickaite (8 pont, 7 lepattanó) ill. Ndour (22 pont, 12 lepattanó), Torrens (18 pont, 7 lepattanó, 6 gólpassz), Cruz (13/9 pont).

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus