Ötven nap és indul a kontinensviadal

50 nap múlva feldobják a labdát a magyar-román közös rendezésű női Európa-bajnokságon. Ennek kapcsán tartott sajtótájékoztatót az MKOSZ a kontinensviadal végső küzdelmeinek otthont adó SYMA-csarnokban.

Szalay Ferenc, az MKOSZ elnöke bevezető szavaiban kiemelte: a 17-es keret megvan, a felkészülési program összeállt. A jegyértékesítés jól halad, Sopronba szép számmal vettek már szlovákok és svédek is jegyeket.

Budapest főpolgármester helyettes asszonya, Szalay-Bobrovniczky Alexandra kiemelte: az Eb jelentősége nem csak sportszakmai, turisztikai szempontból is nagyon nagy kihívás Magyarországnak, s nem csak Budapest kapcsán, hanem a többi hazai helyszínen, Debrecenben, Győrben, Sopronban és Szombathelyen.

Bodrogváry Iván, a rendezvény igazgatója kiemelte: jelen pillanatban is FIBA küldöttség van Magyarországon, és jelen pillanatban elsősorban a televíziós közvetítések szempontjából vizsgálják a helyszíneket, s a sorozat "végjátékául", a negyeddöntőktől a döntőig a helyszínül szolgáló SYMA-csarnokban is szükség lesz átalakításra. Bodrogváry az Eb-vel kapcsolatos elvárásaival kapcsolatban kiemelte: az már vágyai netovábbja lenne, hogy a legjobb 8 közé jusson a csapat.

Az első automatikusan kijut az olimpiára, a 2-5. helyezettek világselejtezőn vesznek részt. Az Európa-bajnokságot a sporttelevízió közvetíti. Az Eb utolsó napján a FIBA-Board ülésezik, s e megbeszélésen jelölik ki a 2017-es női  Európa-bajnokság rendezőjét.

Az eladási adatok szerint Európa-bajnokság jegyértékesítése jól halad, a soproni helyszínen – ahol a magyar válogatott is pályára lép a csoportkörben – teljes teltházra számítanak a szervezők a kibővített MKB Arénában, mivel a magyar drukkerek mellett nagyszámú svéd illetve szlovák szurkolótábor érkezése is várható. A belépőket elővételben a www.jegyed.hu weboldalon keresztül lehet megvásárolni. Az árak úgy lettek kialakítva, hogy minél többen jöjjenek ki a csarnokokba a nyár magyarországi kosárlabda ünnepére.

Folyamatosan gyarapodik az esemény szponzorainak köre. Örömmel jelenthetjük, hogy az EMMI mellé további segítők sorakoztak fel a „Nemzeti támogató” kategóriában, akik ezzel is bizonyítják elkötelezettségüket a sportág mellett:

- Budapest Főváros
- Cserpes
- E.ON
- Mediaworks
- Panta Aqua
 
Nem kezdődhet igazi sportesemény saját kabala nélkül, az idei női Eb kabalafiguráját Trudinak hívják és nemrég a női Euroliga Final4-on a nemzetközi közönség már megismerhette személyesen, ma pedig a magyarországi premierre is sor került. Trudival a közeljövőben a magyar közönség találkozhat különböző promóciós rendezvényeken és kosárlabda eseményeken.

Azok a kosárlabda rajongók is élvezhetik majd az Európa-bajnokság hangulatát, akiknek nem lesz módjuk eljutni egy-egy fantasztikus hangulató meccsre a sportcsarnokokba, hiszen Magyarországon a SPORT TV műsorára tűzi a kontinensviadalt.

Gáll Tamás, a szövetségi kapitány, Stefan Svitek segítője kiemelte: Imreh Ajtony, a kapitány másik segítője az ellenfelek feltérképezésén dolgozik.

A felkészülést Miskolcon kezdi a csapat május 4-én, már Stefan Svitek irányításával, de nem teljes kerettel, mert még lesznek, akik külföldön tartózkodnak. Edzésbe áll a közelmúltban gyermeknek életet adó Fegyverneky Zsófia is, aki már mozog, hogy ne teljesen a nulláról kezdje a felkészülést. A második héttől Sopronba teszi át székhelyét a csapat. Olaszországban játszik két edzőmeccset, majd a következő hét végén Podgoricán vesz részt négyes tornán a csapat a horvátokkal, a bosnyákokkal és a montenegróiakkal egyetemben. Az Eb előtti utolsó héten Törökországban fejeződik be a felkészülési mérkőzések sorozata, miközben a keretet 14 fősre szűkíti a stáb.

Ivkovicsné Béres Tímea, mint a magyar csapat vezetője örömmel látta, hogy összefog a sportág. Ennek jegyében állt össze a válogatott stábja. Béres kiemelte: az utolsó hazai rendezésű Eb-n még mint játékos vett részt, s nagyon sokat jelentett pályafutása során. Hozzátette, a csapat vezetése mellett a FIBA nagyköveteként próbál dolgozni a női kosárlabda népszerűsítéséért, amelyért - tette hozzá - a női bajnoki döntőn résztvevő két csapat is sokat tett. Június 27-én egy nemzetközi gálameccset rendeznek, amelynek apropója az lesz, hogy a győri busztragédiában lábát elveszítő Natasa Kovacsevics speciális, új végtaggal vesz majd részt rajta, s ezen a tervek szerint Béres Tímea és az MKOSZ elnöke mellett sok külföldi híresség is pályára lép. Hazai részről még Balogh Judit és Dávid Kornél játszik, a külföldi kiválóságok közül Arvydas Sabonis, Dino Meneghin és az első európai NBA játékosok egyike, a bolgár Georgij Glucskov.

Vajda Anna, a Győr válogatott játékosa kiemelte, most kezdi igazán átérezni, mit is jelent, mekkora esemény egy hazai rendezésű kontinensviadal. Ha lehetne, már most menne a pályára játszani. Kiemelte: az elmúlt években az utánpótlás válogatottak bizonyítottak, s közülük is néhányan tagjai a keretnek. Egy esetleges jó szereplés nagy lökést adhat az egész magyar női szakágnak, jelentős előrelépést segíthet elő.

Újságírói kérdésre felelve Szalay Ferenc elmondta, Allie Quigley is ott lesz a csapatban, neki amúgy a szövetségi kapitány, Svitek klubedzője a Wisla Krakkóban, amely jelen pillanatban 1-1-re áll a lengyel bajnoki döntőben. Quigley tengeren túli profi szereplése kapcsán pedig elmondta: a szövetség megegyezik majd a honosított klasszis WNBA-klubjával.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus