Parádés magyar kezdés után az erő a svédekkel volt

Szenzációsan játszott az első 15 percben női válogatottunk, ám a folytatásban a svédek akarata érvényesült.

Szenzációsan játszott az első 15 percben Európa-bajnoki nyitó meccsén női válogatottunk, ám a folytatásban a svédek akarata érvényesült, így Stefan Svitek együttese fájó vereséggel kezdte az Eb-t.

Remek hangulatban kezdődött a mieink első összecsapása, amelyet csak fokozott Krivacsevics Tijana 20 másodperc elteltével szerzett ügyes kosara.  Honti Kata betörésből szerezte első Eb-kosarát, jól kezdett  válogatottunk. Bő másfél perc elteltével Frida Eldebrink dobta az első svéd kosarat. Gyorsan akart felelni csapatunk, Vajda kapott remek indítást, ám a lendülettől túl közel került a kosárhoz, így leperdült labdája. Nem úgy Krivacsevicsé. aki újra betalált középtávolról. Loucie Halvarsson pedig távolról, s 1 pontra felhozva  ellenfelünket. A szakasz közepéig Krivacsevics és Honti volt eredményes a mieinktől, majd Horti Dóra is beköszönt szellemes akció végén.  Svitek hamar elkezdte forgatni csapatát, Horti újabb kosarával 6 pontosra nőtt az előny. Többnyire tisztán, jól védekeztek lányaink, s a negyed végén Honti ügyes középtávoli találatával 8 pontos előnnyel zárta válogatottunk a nyitó 10 percet. 

A második negyed elején Vajda Anna is megszerezte első kosarát, majd Quigley Alexandria az első negyed végén értékesített büntetői után mezőnyből is betalált. Az első 12 perc minden előzetes várakozást messze felülmúlt, 25-12-es magyar vezetésnél időt kért a svéd kapitány. Azok után, hogy az első negyedben a svédek 10-3-ra "nyertek" személyi hibák tekintetében, a második szakasz elején, két és fél perc elteltével e műfajban mi "vezettünk" 4-1-re...szerencsére az eredmény tekintetében 10 pont fölötti előnyt állandósítottunk. Jött egy kis hullámvölgy, Halvarsson két kosarával 10-en belülre került Svédország, Svitek azonnal időt kért. 

A svédek zónára álltak át, de egy szellemes Horti-Quigley akcióval szépen ziccerig játszott válogatottunk, s honosított játékosunk értékesítette is. Vajda a sarokból beemelt hármasával pedig 14 ponttal járt válogatottunk ellenfelünk előtt,  Raksányi Krisztina pedig bátor betörésből 16-ra növelte az előnyt. 

Ekkor még öröm volt nézni a csapatot. Ha már a szlovákoknak bejött, mi is zónára álltunk át. Ez működött, de a félidő végére támadásban "leült" a csapat, két ki nem kényszerített eladott labdából "találtak" kosarakat a svédek, akik F. Eldebrink triplájával szünetre 12 pontra jöttek föl. 

Szünet után több, mint másfél percig nem született kosár, majd Egnell találatára a svéd zónát ügyesen átjátszva Krivacsevics felelt, aki rögtön utána megkapta a 3. hibáját. A túloldalon viszont Halvarsson ellen a 4.-et ítélték. Frida Eldebrink 10 ponton belülre hozta a svédeket. Támadásban sajnos továbbra is tanácstalanok voltak a  lányok a svéd zóna ellen, 4 perc alatt 2 pontra futotta. Horti szerzett fontos duplát a negyed közepén, de Frida Eldebrink újabb triplát dobott. E kritikus időszakban Quigley lépett elő, de a magukra találó svédek minden támadásukat kosárral fejezték be, s F. Eldebrink újabb hármasával a szakasz hajrájában 5 pontra feljöttek.  

A 4. negyed elején a svédek védekezésükben küzdősportokból kölcsönzött elemekkel próbálkoztak - szerencsére a játékvezetők nem díjazták - fél perc alatt meglett a 4 csapathibájuk, Hamilton ki is pontozódott. Horti azonban kihagyta a büntetőket . Ashley. Key lépett elő kulcsemberré a svédeknél, miközben a mieinknél támadásban megállt a tudomány, esetlegesekké, körülményesekké váltak az első félidőben lendületes, tudatos akciók . A záró szakaszt 11-0-lal kezdték a skandinávok, s megfordították a meccset. Honti is kihagyta a büntetőket. 5 perc 20 másodperc elteltével Quigley a vonalról szerezte a 4. negyed első magyar pontjait. "Elfogyott" a csapat, könnyedén mentek át a védelmen a svédek. 4 perccel a vége előtt Halvarsson is kipontozódott a vendégeknél. 3 és fél perccel a vége előtt Svitek kapitány technikait kapott. Honti betörésből szerzett kosara, majd Vajda triplája után éledtek újra a remények, 2 pontra feljött csapatunk. F. Eldebrink büntetett, Barthold duplája pedig megadta a kegyelemdöfést csapatunknak, amely remekül kezdett ugyan, de szünet után mind védekezésben, mind pedig támadásban szétesett és, fájó vereséggel kezdte az Európa-bajnokságot. 

Magyarország-Svédország 63-72    (20-12, 19-15, 12-19, 12-26)
Sopron,  1700 néző. V: Bissang (francia), Lasuik (kanadai), Sarapa (fehérorosz)

Magyarország: HONTI 11, Raksányi 2, Simon, VAJDA 10/6, KRIVACSEVICS 12. Cs: QUIGLEY 14, Horti 14, Fegyverneky, Czank. Szövetségi kapitány: Stefan Svitek. 

Svédország: F. ELDEBRINK 28/15, E. ELDEBRINK 6, Egnell 4, Barthold 6, HALVARSSON 7/3. Cs: Staalvant, Andersson, Hamilton 4, KEY 9, VESTERBERG 4, Drammeh 4/3, Szövetségi kapitány: Lars Johansson. 

Stefan Svitek: - Úgy kezdtük a mérkőzést, ahogy elterveztük, ám egy mérkőzés negyven percig tart. Szünet után nem tudtunk mit kezdeni a svédek zónájával, a negyedik negyed első öt percét tizenegy-nullra nyerte ellenfelünk, amelynek ráadásul a védekezésbeli hibák miatt sok könnyű kosarat engedtünk, huszonhat pontot kaptunk a negyedik negyedben. Próbálunk minél jobban felkészülni a következő mérkőzésre. 
Honti Kata: - Kifejezetten jól kezdtünk  volt ritmusuk a támadásainknak és jól is védekeztünk az első félidőben. Szünet után volt egy rövidzárlat, összesen tizenhatból két triplát dobtunk be. Az első félidei játékra építhetünk. 
Lars Johansson: - Az első félidőben abszolút domináltak a magyarok mindkét térfélen. Szünet után próbáltuk lelassítani a játékukat, és jobban figyelni a lepattanókra. Fokoztuk a nyomást ellenfelünkön, a lányok megvalósították az elképzeléseket, így sikerült fordítani, és nyerni

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus