Szerb-litván dráma - szlovák szomorúság

Fölényes szlovák siker a középdöntő végére szinte teljesen "elfogyó" horvátok ellen. Rajt-cél győzelemmel őrizte meg veretlenségét az oroszok ellen a címvédő. A litvánok ismét egy drámai csatát nyertek meg, s az 1 pontos szerb vereséget leginkább a szlovákok bánták, akik ezzel kiestek.

Szlovákia-Horvátország 84-62 (26-16, 21-9, 18-24, 19-13)

Csak a szlovákok számára volt tét, viszont egyik legjobbjuk, Zuzana Zirková nem játszott, mivel az oroszok elleni mérkőzésen eltört az orra. Bár az első szlovák kosárra közel másfél percet kellett várni, az 5. perc elején már 10-0-ra vezetett Szlovákia - elsősorban Zofia Hruscaková eredményességének köszönhetően -, amikor Iva Sliskovic révén megszerezték első pontjaikat a horvátok. A szakasz közepén kicsit megélénkült a játék, Borovic triplájára Krc Turbová felelt hármassal. A szlovákok nagy dobópárbaj mellett gond nélkül tartották a meccs elején szerzett előnyüket.

A második negyed Eb-hez méltatlan, alacsony színvonalú játékkal kezdődött, több mint 4 percet kellett várni az első kosárra, igaz Toliver találata 3 pontot ért Szlovákiának. A horvátok lassan teljesen "elfogytak". Jelena Ivezic és Iva Todoric már az Eb elején megsérült, az utolsó meccsükön pedig előbb Mirna Mazic orr-, Ruzica Dzankic pedig bokasérülést szenvedett - dolgozhatott az egészségügyi személyzet. Anna Jurcenková, Kristi Toliver és Barbora Bálintová kosaraival a szakasz közepén egy 9-0-s rohammal 20 pontosra növelte előnyét Szlovákia.

Nagyon nekidurálta magát a "maradék" horvát csapat, amely Sliskovic vezérletével 8-2-vel indított szünet után. A szakasz közepén azonban Toliver és Bálntová 1-1 triplát dobott. A szlovákok azt hitték, ezzel eldőlt a meccs. A még harcképes horvátok azonban a negyed második felében egy 11-0-lal a 10 pontos határ közelébe küzdötték fel magukat, s csak azért nem kerültek ezen belülre, mert játékosai több büntetőt elhibáztak.

A záró szakasz elején Toliver újabb hármasával Szlovákia végképp visszaverte a lelkes horvátok felzárkózási kísérletét, s a szinte teljesen "elfogyó" riválissal szemben magabiztos rajt-cél győzelmet aratott.

Ld: Bálintová (29/15 pont, 4 lepattanó, 6 gólpassz) Toliver (23/15 pont, 7 gólpassz), Jurcenková (8 pont, 14 lepattanó) ill. Sliskovic (16 pont, 9 lepattanó, 4 gólpassz), Ivankovic (13 pont, 7 lepattanó), Tikvic (10 pont, 6 lepattanó).


Spanyolország-Oroszország 66-57 (17-9, 21-12, 14-16, 14-20)

Több szempontból is óriási volt a tét az akár Eb-döntőnek is beillő találkozón. Amennyiben a kontinensviadal egyetlen veretlen csapata elveszíti veretlenségét - a csoportelsősége is "ugrik", ha legyőzik őket, az oroszok végeznek az élen. Spanyol siker esetén viszont Anatloij Miskin tanítványainak majd a csoport záró meccsén a szerbeknek kell szorítsanak - orosz vereség, majd litván siker esetén ugyanis a baltiak, mivel legyőzték, megelőzik Oroszországot, s másodikként végeznek.... 

A tétnek megfelelően idegesen is kezdtek a felek. Laura Nicholls vezetésével a spanyolok kaptak előbb lábra, s a 4. percben Laia Palau kosár plusz büntetős akciójával 7-2-re elléptek. A negyed közepén tudott először indulni, s indítani a címvédő, s Marta Xargay ziccerével 11-4-re nőtt előnye, az oroszok szenvedtek a remek spanyol védekezés ellen, nem igazán tudtak tiszta helyzeteket kialakítani.

A második szakasz elején folytatta mind támadásban, mind védekezésben a címvédőhöz méltó játékát a spanyol csapat, amely Alba Torrens és Ana Cruz eredményessége révén 9-0-lal indította a második negyedet és a 13. percben már 17 ponttal vezetett. A szakasz közepén megtört a spanyolok lendülete, Marina Kuzina révén Oroszország tenisz eredményre alakította az állást (30-15). A félidő hajrájában a spanyol csapat gond nélkül tartotta 15 pont körüli előnyét.

Térfélcsere után 2 és fél perc eltetlével 20 pont fölé nőtt a címvédő előnye. 42-21-nél azonban megálltak a spanyolok, s Maria Vagyejeva vezetésével egy 6-0-lal próbált zárkózni az orosz válogatott. Időt kért Lucas Mondello s rendezte csapata sorait, s hiába villant kétszer Epiphanny Prince, nem engedte a 10 pontos határ közelébe ellenlábasát.

Torrensnek jót tett a kis pihenő, a 4. negyed elején "megrázta magát" s zsinórban 6 spanyol pontot szerezve a címvédő előnye közel 20 pontra nőtt. Miskin már pihentette csapata kulcsembereit, a fiatalok közül Anasztaszia Logunova és Jelena Beglova is néhány ügyes megmozdulással hálálta meg a bizalmat, s egy 9-2-vel a szakasz közepén 12 pontra zárkóztak fel tanítványai. Bár a hajrában a spanyoloknál is a cseresor játszott, s a végén 10 ponton belülre kerültek az oroszok, összességében egy pillanatig sem tudták kétségessé tenni a címvédő sikerét.

Ld: Torrens (24 pont, 5 gólpassz), Xargay (10 pont), Cruz (9/3 pont, 3 gólpassz), Nicholls (8 pont, 13 lepattanó), ill. Vagyejeva (15 pont, 6 lepattanó), Beglova (8/3 pont), Vieru (6 pont, 6 gólpassz) Namok (0 pont, 7 gólpassz).


Szerbia - Litvánia 72-73 (32-17, 8-20, 14-15, 18-21)

A szerbek már negyeddöntősként várták az összecsapást, ha nyernek, a franciákkal, ha kikapnak, a törökökkel játszanak a negyeddöntőben. A litvánoknál jóval nagyobb volt a tét: győzelmük esetén másodikok, ha kikapnak, az 5. helyen végeznek, s utazhatnak haza.

Kamila Nacickaite triplájára 8 ponttal, benne egy-egy Ana Dabovics és Jelena Milovanovics triplával felelt Szerbia. Ez óriási muníciót adott a szerb csapatnak, amely első 5 triplájából 4-et értékesítve  Milovanovics és a két Dabovics vezérletével valósággal állva hagyta a litvánokat. Szerbia bő 7 perc alatt 25 pontig jutott, a litvánok Nacickaite, valamint Gintare Petronyte jóvoltából 10-nél jártak... A negyed hajrájában a játékba ügyesen beszálló Tijana Ajdukovics kosaraival tartotta előnyét a szerb csapat, a litvánokat Monika Grigalauskayte triplával próbálta versenyben tartani. A szerbek közel 70%-kal dobtak az első negyedben.

Hogy aztán a másodikban láthatatlan kezek "bedeszkázzák" számukra a gyűrűt..Az első 7 dobásukat elrontották, négy és fél percig nem szereztek pontot - igaz, a litvánok is csak ötöt, 10 pontra felzárkózva ezzel. Szonja Petrovics szerezte az első szerb pontokat, méghozzá büntetőkből. Ekkor a meccs elejétől várt elkeseredett küzdelem folyt a pályán, Petronyte könyökölte homlokon Milovanovicsot - sportszerűtlen hibáért. Az első szerb mezőnykosárra hat és fél percet kellett várni, igaz, Dajana Butulja dobása 3 pontot ért csapatának. A félidő hajrájában jött az újabb sportszerűtlen hiba: Milica Dabovics buktatta a mellette labdavezetéssel elhaladó, keresztnevével ellentétben igen fürge mozgású Santa Okockytét. A litvánok sokkal jobban jöttek ki a játékhelyzetből, mint pár perce a szerbek, a sértett büntetett, majd Nacickaite kosarával 5 pontra zárkózott fel a balti válogatott. A negyed hajrájában Ana Dabovics jóvoltából megszületett a második szerb mezőnykosár - ez is tripla volt. Erre Sandra Linkeviciene duplával felelt, majd miután Litvánia kivédekezte a szerb akciót, a félidő végét jelző dudaszó pillanatában Okockyte a félpályáról dobott hárompontossal 3-ra hozta föl a szünetre övéit. 

A szerbek első negyedben mutatott 13/19-es találati arányuk után a másodikban 2/14-gyel céloztak...

Az a demoralizáló tripla megmaradt a felekben, a litvánok 6-0-lal indítva gyorsan fordítottak. Szerbiát az előző évadban Győrben kosarazó Tamara Radocaj triplája lendítette át a hullámvölgyön, s nem sokkal később egy másik az előző szezonban nálunk kosarazó játékosuk, Nevana Jovanovics is triplát dobott, s ez újra szerb vezetést eredményezett. Hatalmas volt a csata, váltva vezettek a csapatok, két és fél perccel a 3. negyed befejezése előtt fifty-fifty azaz 50-50 volt az állás. A negyed hajrájában a szerbek letámadásukkal megzavarták a litvánokat, labdákat s könnyű kosarakat szerezve előnyhöz jutottak.

A záró szakasz a Dabovics nővérek összjátékával, s Ana passzából Milica triplájával kezdődött. Litván pllanatok következtek, Petronyte duplája, majd Nacickaite triplája után ismét egyenlőt mutatott a tábla. Jovanovics ismét Szerbiát juttatta előnyhöz. Amelyet Petrovics vezérletével tartottak is a szerbek. Gabriela Gutkauskaite két betörés utáni kosara a negyed közepén egyenlítést eredményezett a litvánoknak. Milovanovics villant, az volt a képlet, hogy a szerbek vezettek, a litvánok egyenlítettek. Egészen addig, amíg Vita Kuktiene hármasával 140 másodperccel a befejezés előtt át nem vette a vezetést Litvánia - a szlovákok legnagyobb bánatára. Még nagyobb lehetett az elkeseredésük északi szomszédainknak, amikor egy gyönyörűen kijátszott támadás végén Nacickaite triplájával 64 másodperccel a befejezés előtt 4 pontosra nőtt a balti előny. Ez zsugorodott 1-re Milovanovics 22 másodperccel a befejezés előtt bemutatott kosár plusz büntetős akciójával. 2 másodpercre rá Nacickaite mindkét büntetőjét értékesítette. 3 pontos előnyük birtokában a litvánok is szabálytalankodtak, Petrovics keze sem remegett meg a vonalon. 14 másodperccel a vége előtt Nacickaite kiejtette a labdát a kezéből. Milovanovics dobása azonban leperdült a gyűrűről, így a litvánok újabb drámai csatát nyertek meg, veretlenek maradtak Győrben a középdöntőben, s második helyen léptek tovább a negyeddöntőbe.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus