Végzetesen gyenge második negyed

Kiábrándító második negyedet követően a szünet után magára talált, s Határ Bernadett remeklése révén fordított válogatottunk, de ez rengeteget kivett belőle. A hajrá a litvánoké volt, így csapatunk második meccsét is elveszítette, s egyedüli nyeretlen csapatként a csoportban nagyon nehéz helyzetben van.

Mindkét nyeretlen csapat számára az "életben", azaz a versenyben maradás volt a tét. A hatalmas tét, az óriási feszültség érződött is, a 4. perc végén 2-2-t mutatott az eredményjelző. Vita Kuktiene triplájával a litvánok mozdultak el a holtpontról, de a negyed közepén Quigley Alexandria szép hármassal egalizált. A negyed közepén a táblán az is állhatott volna: Kuktiene-Quigley 5-5. Honosított játékosunk egymaga vitte vállain a csapatot, ám Litvániából Gintare Petronyte is "összekapart" 4 pontot. Quigley tartotta a lépést a riválissal. A 8. perc végén Vajda Anna révén második játékosunk iratkozott fel a kosárszerzők közé. A győriek kitűnősége triplát "vágott", amellyel vezettünk. Ellenfelünk úgy egyenlített Gabriele Gutkauskaite a negyed végét jelző dudaszó pillanatában dobott hármasával, hogy előtte kétszer is visszaszerezte a lepattanót a mi palánkunknál.

A kis pihenő után visszatérő Quigley ott folytatta, ahol abbahagyta. Ügyes betörés utáni kosarára Petronyte két duplával felelt, ismét fordult a kocka. Sajnos csapatunkban akadtak játékosok, akikről "sütött" az önbizalom hiánya, akik helyzetben is szabadultak a labdával együtt a felelősségtől. A litván centerek egy az egyben rendre megverték a mi középjátékosainkat, viszont a mieink támadójátéka erősen "hajazott" a svédek ellen a második félidőben látottra, azaz kilátástalan volt, a negyedben 5 perc alatt 2 pontra volt képes a válogatott. Quigley dobásai ekkor már nem "ültek", más pedig nem nagyon vállalkozott. Zónára állt át. Ezt az első negyed végi hármasával "fonalat kapó" Gutkauskaite dobta át triplával. Totális káosz kapkodás, tanácstalanság jellemezte a mieink játékát, s azt követően, hogy Simon és Honti elrontott egy 2-1-es lerohanást, Marina Solopova triplájával 12 pontra nőtt a hátrány - sajnos teljesen "megérdemelten". Honti dobása szédült be a félidő hajrájában, jó 7 perces magyar kosárcsendet megtörve. Krivacsevics után Vajda is megkapta a 3. személyijét, majd Simon szerzett dinamikus betörés után szép duplát, ám rosszul fogott talajt, bokasérülést szenvedett, sajnos ölben kellett levinni első Eb-pontjai után. Petronyte újra megverte Hortit a palánk alatt, Zele Dorina viszont bátor betörés után betalált. Hiába, sajnos, mert a védekezésünket könnyedén és szellemesen játszották át a litvánok, akik 16 ponttal "mentek" félidőben. A lepattanók tekintetében pedig még nyomasztóbb volt a fölényük (28-11), több lepattanót (11) szereztek a mieink palánkja alatt, mint lányaink (9). Simon Zsófi sérülése súlyosnak tűnik, mankóval jött ki nézni a második félidőt... szegény embert az ág is húzza.

Szünet után tovább mélyült a szakadék a felek között, Petronyte triplájával 20 pont fölé nőtt csapatunk hátránya. Ezen faragott az először lehetőséghez jutó Zsovár Orsolya egy szép hármassal. Horti verte Petronytét, sőt a bónuszt is bedobta. Nacickaite támadó pattanó után volt eredményes, majd Vajda begyűjtötte a 4. személyi hibáját. Ebben a szakaszban Horti révén próbált versenyben maradni válogatottunk, ám a litvánok továbbra is könnyedén törtek be s dobták kosaraikat. A szakasz közepén a közönség nagy üdvrivalgása közepette lépett pályára a 208 centis Határ Bernadett, aki Honti Kata remek passzát váltotta pontokra. A védekezés továbbra is puha volt, szinte minden litván akció kosárral végződött. A szakasz hajrájában Határ magasságával azért megzavarta Siksnuitét. A center labdákat szerzett, Fegyverneky büntetőivel pedig kezdett zárkózni csapatunk, amelyet igazi aréna-hangulatot teremtve űzött-hajtott a szurkolótábor. Egy véleményes támadóhiba formájában Krivacsevics is megkapta a 4. személyijét, a Zele-Határ centerpáros volt fent a negyed hajrájában. Elbizonytalanodtak, megzavarodtak a litvánok, Quilgley triplájával 10 ponton belülre került csapatunk, régen járt ilyen közel ellenfeléhez. És nem volt megállás, a negyed végére Zele büntetőivel 5 pontra jött föl csapatunk.

Lendületben maradtak a lányok, s Határ Bernadett parádés mésfél perce révén megfordította a csapat a meccset. A center előbb egy szemfüles kosarat szerzett, majd ügyesen tisztára játszott akció végén volt eredményes, aztán bedobott 2 büntetőt. Aztán leült. Horti is megkapta a 4. személyijét, Petronyte pedig új erőre kapott, szerzett 6 pontot. Zónára állt át Litvánia, majd 1 percen belül Horti és Vajda is kipontozódott. Grigalauskayte triplája azt jelentette, hogy azt követően, hogy fordítottunk, Litvánia egy 9-0-s rohammal ismét ellépett 8-cal. Fegyverneky villant, majd labdaszerzés után Quigley könnyű, indításos kosarat szerzet, 4-re felhozva válogatottunkat. Litván időkérés után zónánk ellen Nacickaite dobott triplát, Határ nem lankadt, újabb kosarat szerzett. A labdára vetődő Zele ellen ítéltek a játékvezetők, Okockyte büntetőivel 2 perccel a vége előtt megint 8 pontra nőtt a hátrány. A hajrában ellenfelünk "ölte" az időt, csapatunk pedig már nem tudott igazán közel kerülni hozzá.

Litvánia-Magyarország 72-66 (15-15, 24-8, 13-24, 20-19)
Sopron, női kosárlabda Európa-bajnokság, 1600 néző. V: Jokics(montenegrói), Lasuik (kanadai), Tiszlenko (ukrán)

Litvánia: Okockyte 7, Linkeviciene 3, NACICKAITE 7/3, Kuktiene 5/3, PETRONYTE 28/3. Cs:  Solopova 3/3, GRIGALAUSKAYTE 6/3, Siksnuite 4, GUTKAUSKAITE 9/6, Szövetségi kapitány: Mantas Sernius.

Magyarország: HONTI 9, QUIGLEY 20/6, Raksányi, Vajda 5/3, Krivacsevics. Cs: Horti 6, Simon 2, Czank, FEGYVERNEKY 7, Zele 4, Zsovár, 3/3 HATÁR 10. Szövetségi kapitány: Stefan Svitek.

Mantas Sernius: - Kiegyenlített a csoport, egy-egy meccsen belül is óriási hullámzások lehetnek, ezúttal sem volt másként. Összeszedtük magunkat és ezen a nagyon fontos meccsen egy remek első félidőt produkáltunk. Szünet után ugyan volt egy gyenge időszakunk, de a végén helyén volt a lányok esze és szíve.

Stefan Svitek: - A döntetlennel végződő első negyed után a második viszont éppen olyan volt, mint a tegnapi meccs második félideje: támadásban nem találtuk a ritmust és nem védekeztünk, rengeteg lepattanót engedtünk ellenfelünknek a palánkunk alatt. A védekezés és a lepattanók megszerzése kizárólag az akaraton múlik, nem pedig azon, ki milyen dobóformát fog ki... Szünet után fiatal játékosaink bátor, ügyes játéka rengeteg erőt, energiát adott a csapatnak, az ő jó teljesítményük révén sikerült fordítani. Úgy gondoltuk, hogy a végén tapasztalt játékosaink segítenek majd nekünk - nem tették. A lepattanóharcot 49-31-re vesztettük el, tizennyolccal több esélye volt ellenfelünknek a kosárszerzésre. Egyetlen pozitívum, hogy a fiatalok bizonyítottak. Holnap nyomás, veszítenivaló nélkül játszhatunk a címvédő ellen.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus