Sopronban új edzővel kezdték a munkát

Tegnap délelőtt új edzője, a szerb Igor Polenek irányításával megkezdte a felkészülést a következő évadra az Uniqa Euroleasing bajnok és Magyar Kupa győztes női kosárlabdacsapata.

Ahogy az megszokott a soproni klubnál, ezúttal is akadtak igazoltan hiányzó kerettagok a felkészülés kezdetén. Velük kapcsolatban Török Zoltán ügyvezető adott tájékoztatást. Mint mondta, Krnjics Szara, a szerb válogatottal Európa-bajnoki 4. helyezést elérő center a jövő héten kapcsolódik be a szakmai munkába. A két, jelenleg az U16-os Európa-bajnokságon szereplő ifjú kosaras, Kuttor Enikő és Weninger Virág az Eb után kap egy hét pihenőt, s majd azt követően áll edzésbe. Böröndy Viviennek augusztus közepén kezdődik az U18-as Eb, miként a szerb középjátékosnak, Dragana Sztankovicsnak is, ők azt követően kapnak pihenőt, s a tervek szerint augusztus végén kapcsolódnak be a felkészülésbe.

A legkésőbb a két, az amerikai profi bajnokságban (WNBA) szereplő játékos, a 22 éves, korábbi kétszeres amerikai egyetemi (NCAA) bajnok hátvéd, Kelly Farris (Connecticut Sun), valamint a négyes posztra szerződtetett Tianna Hawkins (Seattle Storm) a tengerentúli bajnokság befejezése után érkezik majd Sopronba.

Török Zoltán a közelmúltban járt kint az Egyesült Államokban, találkozott a két amerikai lánnyal, sőt a szüleikkel is. Kettejük csapatának egymás elleni mérkőzését is volt alkalma megtekinteni, s készséggel számolt be kint szerzett benyomásairól. A UCONN egyetemmel két NCAA bajnokságot nyerő, s 4 Final Four-ban résztvevő Farris a hagyományos, kissé egyénieskedő amerikai felfogással szemben igazi csapatjátékos, Hawkins pedig amolyan "őserő" a palánkok alatt. Mindkettejüknek ez az első idényük profiként.

S most nézzük azon játékosokat, akik tegnap belevágtak a felkészülésbe. Megérkezett a szlovák válogatottal az Európa-bajnokságon szerepelt magasbedobó, Katarina Tetemondová. A "magyar mag" tagjai közül Fegyverneky Zsófia, a nyár elején térdoperáción átesett Zsovár Orsolya, a Győrből szerződtetett, tavasszal vállműtéten átesett Simon Zsófia, s a harmadik Zsófi, Licskai is "felvette a munkát". "Vendégként" Honti Kata is edzett a soproni társasággal, amelyet a tervek szerint szeptember első hét végéjén a soproni Krasznai-kupán láthat majd a soproni közönség.

Az új edző, a szerb Igor Polenek nem volt ismeretlen a soproni vezetők előtt. Edzőképző kurzusokon tartott már bemutató foglalkozásokat az MKB Arénában. A szakember korábban, Sztevan Karadzsiccsal karöltve sokat segített a klub szakmai stábjának az ellenfelek feltérképezésében, elsősorban az Euroligában. Belgrádban végezte iskoláit, s kezdő edző éveit a szerb fővárosban, a Radnicski nevű klubnál töltötte. Egy évtizeden át dolgozott ebben az egyesületben fiú, illetve férfi vonalon. Edzőként végigjárta a "szamárlétrát", kis srácokkal kezdve a munkát, míg végül a felnőtt együttes szakvezetője nem lett. Utána a híres Crvena Zvezda csapatát irányította, majd a Hemofarm Vrsec gárdáját, mindkettőt 2-2 esztendeig. Közben a szerb utánpótlás csapatokkal szép sikerek részese volt, Karadzsics segítőjeként. Három éve, 2010-ben tért át a női vonalra, a Partizan Belgrad csapatához került. Idén nyáron pedig egy káprázatos sikernek volt részese, klubbéli "főnöknője", Maja Maljkovics segítőjeként a nyári franciaországi Eb meglepetéscsapatának, a 4. helyen végző szerb női válogatottnak a szakmai stábjában dolgozott. Nagyon büszke rá, hogy részese lehetett a nagy Jugoszlávia szétesése után az összes utódállamot figyelembe véve a legjobb Eb-szereplésnek.

Polenek - mint mondta - ismeri leendő csapata játékosainak többségét. Fegyverneky Zsófit még elég régről, pécsi játékos korából, ugyanis annak idején a bajnoki döntőkre is segített felkészülni Székely Norbert stábjának, s akkor az ő játékát is alaposan feltérképezte.

Amikor Sopronban tartott bemutató edzéseket, Polenek természetesen megtekintett néhány Uniqa tréninget, azokról Zsovár Orsolyát és Licskai Zsófiát ismerte meg, a korosztályos válogatottakban szereplő fiatalok pedig részt vettek az ő bemutató edzésein, Simon Zsófia játékának pedig utánanézett, különböző felvételek megtekintése révén próbált - szó szerint - "képben lenni" a Győrből szerződtetett bedobó játéka kapcsán. A szlovák Tetemondová játékát egy Partizan-Rózsahegy Európa-kupa párharc kapcsán ismerte meg. Krnjics-csel együtt dolgozott a szerb válogatottnál, s a fiatal Sztankovicsot is ismeri. A két amerikai lányt még személyesen nem ismeri, róluk felvételeket látott.

Polenek a következő szezon kapcsán azt mondta: új időszámítás kezdődik a klub életében. A korábbi években az Euroliga mellett a magyar alapszakaszban csupán két-három erős rivális ellen játszott éles meccseket a csapat. Most, a Közép-európai Ligában lesz 4-4 Euroliga és Európa-kupa szereplő, Polenek megítélése szerint az egyik legerősebb európai bajnokság lesz, amelyben indul csapatával. Ez persze nem csak a Sopronnak, az összes többi riválisnak is nehéz lesz, új kihívásokat jelent majd, s ezeknek megfelelni bizony nem lesz egyszerű.

A kosárlabdával kapcsolatos nézeteiről azt mondta, elképzelése szerint nagyon szervezett, kemény, agresszív védekezés lenne az alap, s ebből kellene gyors támadásokat, könnyű kosarakat szerezni. Ami a támadójátékot illeti, ott szeretne nagy szabadságot hagyni a játékosoknak, nem akarja a figurák béklyóiba bilincselni a lányokat, hadd bontakozzanak ki, érvényesüljön a kreativitásuk.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus