Gay Torontóban folytatja

A Memphis Grizzlies, a Toronto Raptors és a Detroit Pistons megegyeztek egy hármascserében, amelynek keretein belül Jose Calderon Detroitba, Tayshaun Prince, Austin Daye, Ed Davis és egy második körös draftjog Memphisbe, Rudy Gay és Hamed Haddadi pedig Torontóba került. Hivatalosan a csere két kétcsapatos tranzakcióból áll össze, de a lényege a fenti játékosmozgás. Érdekesség, hogy minden érintett játékos eddig csak egy csapatban játszott az NBA-ben.

Már az este folyamán megindultak a hírek - gyakorlatilag az összes mérvadó hírforrásból -, hogy a Raptors és a Grizzlies megegyeztek egymással egy olyan cseréről, amely Calderont és Davist küldi Memphisbe Haddadiért és Gay-ért, és már csak a tulajdonosok bólintására várnak a felek. Az is hozzátartozott még azonban a történethez, hogy a Memphis egy harmadik csapatot keresett, akik Calderonért egy használható kiscsatárt adtak volna - ez lett végül a Detroit, akik Prince ajánlották fel, Daye pedig a fizetések miatt került be az egész tranzakcióba.

A Grizzlies ezzel hosszabb távon is fellélegezhet financiálisan, ugyanis nemcsak idén kerülik el a luxusadót, hanem jó eséllyel jövőre és azután is. Prince-nek 2015-ig szól a szerződése, de jövőre csak 7.2 millió, utána pedig csak 7.7 millió dollárt keres - Gay ennél 10.6-del, illetve 11.6-del tesz majd zsebre többet évente. Daye-nek QO-ja lenne a következő évre, de valószínűleg nem hívják le ezt a lehetőséget, hiszen nem ér 4.1 millió dollárt - ennyiért lehetne a nyáron korlátozott szabadügynök korlátozatlan helyett -, ráadásul Quincy Pondexter valószínűleg addigra felépül. Ed Davis jövőre 3.1 millió dollárt fog zsebre tenni, utána lehet RFA. Idén összesen 5.8 millió dollárt spóroltak, míg a következő két évben még tovább 21 millió dollár körül - a luxusadós szorzókat nem számolva.

Amellett, hogy a Memphis hosszútávon anyagilag jól járt, az sem biztos, hogy játékerőben egyáltalán visszaléptek, hiszen Prince jó védő és jó kinti dobó, utóbbi pedig óriási hiánycikk a Grizzliesnél. Kevésbé labdaigényes, mint Gay - aki leginkább csak akkor használható, ha nála van a játékszer -, ezzel pedig jobban illik a Randolph - Gasol palánk alatti kettős mellé. Davis érkezése miatt megint nem kell izgulni, ha Arthur lesérülne, úgyhogy a Grizzlies minden szempontból jól járhat - persze hogy ez hogyan sül majd el, azt év közben megtudjuk.

A Pistons már régóta szerette volna Calderont - mondjuk az nagy kérdés, hogy mit szeretnének vele Brandon Knight előtt/mellett/mögött - valószínűleg Knight kezd majd a dobóhátvéd posztján. Az mindenesetre biztos, hogy a nagyon sok kiscsatárból most kettőt kitakarítottak, ráadásul a legnagyobb fizetésűt, úgyhogy a Pistons anyagilag borzasztóan jó helyzetben lehet a nyáron - már ha nem tartják meg a spanyol irányítót súlyos pénzekért, amire Joe Dumarsnál mindig van esély. 34 millió dollár környékén kezdik a nyarat a mostani állás szerint, de ebből elküldhető Rodney Stuckey, akkor ez a szám máris 4.5 millióval csökken, Charlie Villanueva 8 milliója pedig amnesztálható. Prince és Daye távozásával újra előkerülhet a sufniból az utóbbi időben mellőzött Jonas Jerebko is, papíron ő talán a legbiztosabb nyertese a cserének.

A Raptorsnál Bryan Colangelóról már délután kijöttek olyan cikkek, hogy a 2006-os drafton nagyon nem tudta, kit vigyen, Bargnanit vagy Gay-t. Utóbbi DeMar DeRozannal furcsa párost alkot majd - hiszen olyan kezdő wingpárja lesz a Torontónak, akik közül egyik sem tud dobni. Ezen segíthet, hogy Calderon elcserélésével Kyle Lowry biztosan visszakapja a kezdő irányítói posztot, illetve ha Andrea Bargnani felépül, akkor a kinti-benti játék egyensúlya helyreállhat - plusz a Gay-DeRozan páros mögött két jó hármasdobó, Terrence Ross és Alan Anderson vannak. Haddadit a hírek szerint szabadlistára teszik, úgyhogy az ő szerepe ebben a cserében csak a pótlék volt.

Túl sok mindent nem adtak fel Gay-ért, leginkább a capspace lehet fájó számukra, hiszen a Memphisből érkező kiscsatár egyértelműen túl van fizetve játéktudásához, és a meccsekre gyakorolt hatásához képest, ám Kanadába nagyon nehéz első osztályú szabadügynököt csábítani, így cserében kell ilyen szintű játékosokat szerezniük - most megtették mindezt.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus