Célegyenesben a Dwightmare

Amerikai idő szerint pénteken lezárulhat pár évre az utóbbi esztendők egyik legidegesítőbb NBA-sztorija, a Dwightmare. Dwight Howard szappanoperája két éve mérgezi a liga egészének levegőjét, játékosok, csapatok álltak/állnak vigyázzban azt lesve, vajon mit lép a center - történt ez a 2011/2012-es szezon deadline-ja körül és azt követően elcseréléséig, majd kezdődött újra a 2012/2013-as idény végén, mikor már tudni lehetett, hogy a középjátékos új csapata, a Los Angeles Lakers túl sok eredményt nem fog elérni ebben az évben.

 A hírek szerint a történet végéhez érkeztünk, ugyanis a center állítólag azért utazott el, hogy tiszta fejjel gondolkodhasson, és magyar idő szerint szombat reggelig - de legkésőbb ezen a hétvégén valamikor - eldöntse, melyik együttest választja ki. Mivel egészen biztosan hosszútávú szerződést köt, ezért egy ideig - remélhetőleg - nem hallunk újra arról, hogy Howard hova mehet vagy akar menni. Nézzük meg, mely gárdák harcolnak érte, és mi szólhat mellettük, illetve ellenük.

 

1. Atlanta Hawks

Kezdjük a legesélytelenebbel, a Hawksszal. Danny Ferry szépen kitakarította a sapka alatti területet, hogy megágyazzon két szupersztárnak is, ám ezen a nyáron igazából két játékosért érte volna meg beáldozni a maximum szerződést, közülük pedig Chris Paul Doc Rivers megszerzését követően hosszabbított a Los Angeles Clippersszel. Esélye akkor lett volna az Atlantának, ha tényleg együtt akar játszani a két játékos, mert akkor ezt legkönnyebben a Hawksnál tudták volna megtenni - ráadásul Al Horforddal kitűnő palánk alatti párost alkothatott volna Howard -, ám Paul lépésével a centerre nagyjából semmi esélye nem maradt Ferry-éknek.

Az sem segíti ügyüket, hogy DH12 állítólag nem szeretne otthon játszani, ami egyrészt meglepő is lehet, hiszen általában a kosarasok imádnak az előtt a közönség előtt játszani, ahol felnőttek, másrészt viszont meg is lehet érteni Howardot ebből a szempontból, hiszen a Hawks a liga egyik legsótlanabb táborával rendelkezik, borzasztó hangulatú találkozókat vívnak egymással a csapatok a Phillips Arenában. A marketing nagyon gyenge pontja a franchise-nak, túl nagy reklámszerződéseket nem lehet szakítani - főleg ha ezeket a lehetőségeket összevetjük a más városokban tapasztaltakkal -, úgyhogy elmondható, hogy pénzügyileg egyáltalán nem érné meg ideigazolnia.

A keret egyelőre nagyon üres, hiszen garantált szerződéssel Horford mellett csak az ACL-szakadásból visszatérő Lou Williams, a másodéves dobógép, John Jenkins, a Dallastól a draft napján cserében szerzett Jared Cunningham, valamint a tegnap újraigazolt Kyle Korver rendelkezik. Korver és Williams is jó fit lenne egy Horford-Howard kettős mellett, de minőségre nem elegek ahhoz, hogy kelet legjobb öt csapatába a centerrel együtt is besorolást nyerjenek, ez pedig a jelenleg korlátozott szabadügynök Jeff Teague megtartásával sem változna. Szinte kizárt lenne, hogy ez a csapat akárcsak keleti bajnoki címért is küzdhessen, ráadásul Howard és Teague új szerződéseivel már el is érnék a sapka határát, túl sok pénzt nem tudnának a padra költeni.

Összességében a Hawks sem pénzügyileg, sem játékerősségben nem opció Howardnak. Valószínűleg korábban megígérte már az együttesnek az interjút, amit később nem akart visszamondani, illetve szülővárosa csapatát illett meghallgatni, de lényegében ez egy kötelező látogatásnak tudható be, semmilyen komolyabb hatás nélkül. Nincs az az indok, ami miatt a center hazaköltözne - ha mégis, erős a gyanúnk, hogy nem pihenni ment el Coloradóba, hanem valahol Amszterdam környékén járhatott...

 

2. Golden State Warriors

Nagyon komplikált a Warriors helyzete és az is, hogy milyen esélyeik lehetnek Howardnál. Az egyértelmű, hogy alapból nem sok sanszuk volt/van, hiszen már a luxusadó elkerülése a cél náluk, nem azt nézik, hogyan tudnának maximum szerződést adni bárkinek is. A Golden State azonban szeretne egy sign-and-trade üzletet lebonyolítani a Los Angeles Lakersszel, amelyben Andrew Bogutot és a Harrison Barnes - Klay Thompson kettős egyikét adják oda a középjátékosért. Az nyilvánvaló, hogy az aranysárga-lilák egyelőre elutasítóak bármiféle hasonló üzletre - hogyan is tehetnének máshogy, hiszen meg akarják tartani Howardot, kommunikációs baki lenne ilyenkor mást mondani, mint hogy nem akarnak cserélni. Ha viszont a center közli velük, hogy távozik, akkor nagyon is szóba kerülhetnek, hiszen az ausztrál kosaras lejáró, nem zavarja a Lakers 2014-es nyári terveit, Thompson és Barnes pedig a liga legjobb, legtehetségesebb fiatal játékosai közé tartoznak.

A hírek szerint sokat dobott az esélyeiken a Howarddal történt meeting, amely előtt szinte nem is nagyon beszéltek róluk, most viszont - bár még mindig csak halvány reményekkel, de - már ott vannak az említett lehetséges csapatok között. Ha Dwight nézett rájátszást, akkor valószínűleg tudja, hogy az NBA egyik, ha nem a legjobb közönsége a Warriorsé. A csapat reklámértéke hatalmasat nőtt, mióta Joe Lacobék megvették a franchise-t, kicsit felforgatták az állóvizet (Monta Ellis), kinevezték Mark Jacksont, behúztak tavaly pár kifejezetten hasznos szabadügynököt (Carl Landry, Jarrett Jack) és ennek köszönhetően eredményesek is lettek amellett, hogy ez nem ment az élvezhetőség rovására - Warriors meccseket érdemes talán a leginkább nézni semleges nézőként.

A Warriosba talán még jobban is illeszkedne, mint a nem sokára kitárgyalásra kerülő Rocketsbe. David Lee védekezésbeli hiányosságait pótolni tudná - ő játszhatná el Bogut azon szerepét, amit az ausztrál a PO-ban mutatott, viszont ő sokkal jobban bírja a rohangálást, mint a bokasérülésekkel sújtott Bogut -, támadásban pedig borzasztóan jól illeszkedne a festékbe az elöl kifejezetten képzett és sokoldalú Lee, és két ilyen shooter mellé, mint Curry és Thompson - ha Barnes marad, akkor is igaz lehet mindez, tekintve hogy ő sem rossz kezű kosaras, elég komoly sztárpotenciállal ráadásul.

Nem lenne meglepő, ha Howard végül azt mondaná, hogy legyen Oakland. Megkockáztatom, hogy vele együtt a bajnokesélyesség környékén mozogna a Warriors, ráadásul a fiatalok megtartásával sem lenne probléma, hiszen potom 20 milliónyi lejárója van a csapatnak az Andris Biedrins - Richard Jefferson kettősben. Ami probléma lehet, hogy itt nem egyértelműen ő lenne az első számú ember, Jackson edző nem biztos, hogy átszabná a támadásokat a kedvéért, de ez valószínűleg előkerült a megbeszélésen is, és ha jó benyomást tettek a Golden State vezetői a centerre, akkor ezen a kérdésen valószínűleg úgy jutottak túl, hogy mindenki elégedett lehet.

 

3. Los Angeles Lakers

A liga egyik legpatinásabb együttesének egyetlen esélye van Howard megtartására: a pénz. Az egyértelmű, hogy elvileg a legtöbbet ők tudják ajánlani a játékosnak, nagyjából egy évvel és 30 millióval nagyobb szerződést tudnak elé tenni. Ez az előny azonban rögtön nem ekkora a két texasi együttessel szemben, ahol jóval kisebb az adóteher, így összességében a Kaliforniában és Texasban is ugyanannyit kereső emberek közül utóbbiak zsebében marad több, nem is kevéssel. Ez ugyan még nem fedi le azt a 30 milliót, amennyivel hátrábbról indul a Mavericks és a Rockets, de azonnal gyengíti a Lakers egyik nagy előnyét.

Az világos, hogy valószínűleg a legnagyobb reklámot Los Angelesben kapná a center, a legjobb marketinglehetőségek, a legzsírosabb reklámszerződések ebben a városban mozognak, és ez leginkább akkor jöhet elő, ha tényleg Howard lesz a Lakers első számú embere - az viszont már óriási kérdés, hogy ez mikor fog bekövetkezni, mert azt szinte lehetetlenség elképzelni, hogy amíg Kobe Bryant játszik, addig ő háttérbe vonulna. A Time Warner Cable is ott volt a Lakesszel tartott megbeszélésen, és egy külön show-műsort ajánlottak a kosarasnak, ha marad az aranysárga-liláknál. Az tehát egyértelmű, hogy anyagilag megérné neki itt maradni.

Kosárlabdaszempontból azonban egyetlen olyan pont sincs, ami miatt neki a Lakerst kellene választania - márpedig állítólag számára a gyűrűk megszerzése a legfontosabb. Egyáltalán nem jön ki Mike D'Antoni vezetőedzővel, aki egy olyan játékrendszert erőltet, amelyben Howard kifejezetten nem érzi otthonosan magát - és még így is jobb helyzetben van, mint például Pau Gasol. Kobe-val is voltak csörtéik, ami azért kevéssé meglepő, hiszen Bryant a munka megszállottja, csak a győzelem érdekli, míg Howard nagyon sokszor egy szórakozott ember szerepét adja a pályán, meccsek közben is, a két mentalitás nem nagyon fér meg egymás mellett. A Lakersnek nagyon nem ment tavaly, és adódik a kérdés, hogy mi változna a következő szezonra? A játékosok ugyanazok, a pad egyelőre semmit nem fejlődött, az idős játékosoknál pedig +1 év nem túl nagy fór, főleg ha sérülékenyek is.

Megoldást jelenthetne a Los Angelesnek a 2014-es nyár, hiszen csak Steve Nash szerződése fut majd egy év múlva - és Howardé, ha marad -, ami mellé beférhet még egy szupersztár, és egy második vonalas játékos is. Azt el kell ismerni, hogy ha a Lakers hív, ráadásul nem kis summával, akkor sokan nem utasítják őket vissza. A baj az, hogy Nash 9.7 milliót tesz zsebre 2014-2015-ben is, ráadásul Bryant még 3 évet akar játszani - kérdés nem merülhet fel, hogy ezt (is) a Lakersben akarja tölteni - ő pedig belemehet fizetéscsökkentésbe, de nehéz elképzelni, hogy 10 millió alatt keressen évente. Így pedig máris nem annyira vonzó a helyzet, tekintve hogy a Dallas Mavericks jövőre csinálhat egy 2010-es Miami Heatet, mivel az összes játékosa lejár - Jae Crowderre 0.9 millióért lesz csapatopció -, és Dirk Nowitzkiben inkább benne van, hogy akár 6-8 millió dollárig is lemegy fizetésben, hogy mellé akár 2-3 sztár is érkezhessen.

Az anyagiak (a fizetést és a reklámbevételeket is számolva) egyértelműen a Lakers mellett szólnak. Kosárlabdaszempontok közül viszont nagyjából semmi. Hogy melyik lesz a döntőbb, az nem sokára kiderül, Howardnál nem az első eset lenne, hogy A-t mond (a gyűrű a fontos) és B-t cselekszik (a pénzt választja).

 

4. Dallas Mavericks

A Mavericks egyelőre outsidernek tűnik, főleg akkor, ha nagyon rövid távon, konkrétan egy évben gondolkodik Howard. Pénzügyileg rendben vannak, a csapat marketingértékével és az elérhető reklámszerződésekkel nincs baj, ráadásul ugye texasiak, tehát jobb az adózás. Az a probléma szempontjukból, hogy mindezt fel tudja mutatni a szintén ebben az államban játszó Houston Rockets is, akik a marketingben még jobban is állnak náluk, tekintve ázsiai kapcsolataikat Yao Ming és Tracy McGrady miatt.

Az nem kérdés, hogy a felmerülő öt csapat közül a Mavs csak a Hawksnál áll jobban, ha a kosárlabdaszempontokat nézzük. Idén Dirk Nowitzki 22.7 milliót, Shawn Marion 9.3 milliót, Vince Carter pedig 3.2 milliót keres. Ha ehhez érkezik még Howard maximum szerződése - ami egyelőre be sem fér nekik, ahhoz még kell pár változtatást eszközölniük -, akkor elfogyott a költőpénzük, és egy első körös kiesésre predesztinált kereten kívül semmijük nincs, kezdve az irányítóval, folytatva a kispadig.

Amit viszont a Lakersnél emlegettünk, az talán náluk lehet a legvonzóbb. Ha van türelme Howardnak kivárni egy évet, akkor itt lesznek a legjobb lehetőségei arra, hogy a teljes csapatot olyanra formálják, amilyenre ő mondja. Nincsen futó szerződésük a következő szezonra... egy sem. Nowitzki minden bizonnyal marad, de már nyilatkozta is a német klasszis, hogy hajlandó nagy fizucsökkentésbe, ha ezzel segíthet a csapatán, Marc Cuban ugyanis gondoskodott a jövőjéről, most ő jön, hogy viszonozza a "szívességet". Howard és a visszavett szerződésű Nowitzki mellé bárki, kis túlzással bárkik beférnek, és indulhat a 2010-es Heat újratöltve.

Kevés esélyt látok arra, hogy Howard ezt az utat választja, ez ugyanis egy évig még tényleg a biztos sikertelenség lenne, és ennél vannak jobb opciói is. Hatalmas prezentációt kellett ahhoz virítania Cubanéknek, hogy meggyőzzék erről a fent említett tervről a centert, és kétségesnek tartom, hogy ez sikerülhetett nekik.

 

5. Houston Rockets

Annyira adja magát a Rockets, hogy talán már túlságosan is, Howard pedig szinte soha nem azt választja, ami a legegyszerűbb, leglogikusabb lenne. Pénzügyileg nagyon jól állnak, hiszen mint ismeretes, ők is texasiak, így náluk is játszik a jobb adózás, plusz ott vannak a kínai kapcsolatok, amik egy-egy reklámlehetőségnél hatalmasat dobhatnak az összegen, úgyhogy ezt összeadva ha nem is Lakers szintű pénzt markolhatna fel Howard Houstonban, de valahol annak a környékén.

Kosárlabda-szakmai szempontokat nézve talán a Golden State megelőzi őket, oda jobban illene Howard a kezdőbe, de szorosan ott van mögöttük a Rockets is, tekintve hogy itt már van egy szupersztár a külső sorban (Harden), egy feltörekvő tehetség a szárnyon (Parsons), egy, a többieket kiszolgáló, és őket előtérbe helyező irányító (Lin), illetve egy olyan center, aki legit cseréje lehet, akármilyen faultgondjai is vannak (Asik). Erőcsatára nincs a Rocketsnek, és small-ballba nem mehetnek le a végtelenségig - egyelőre nincs meg sem Garcia, sem Delfino, akikkel ez a felállás lehetséges volt az előző idényben -, ám a török középjátékosért valószínűleg egészen jó cserelehetőségek is felmerülhetnek, hiszen Asik teljesítményéhez képes egyértelműen alulfizetett (két évig még évi 8.3 milliót keres).

A houstoni prezentáció lehetett a legmeggyőzőbb, tekintve hogy a teljes mostani gárda felvonult - ott volt a tulajdonos, a GM, az edző, Harden és Parsons is -, plusz mellettük megjelent a két Rocketshez kapcsolható legenda, Hakeem Olajuwon és Clyde Drexler is, akik a Harden-Howard kapcsolat működőképességéről beszéltek a középjátékosnak a hírek szerint, valamint Skype-on bejelentkezett Yao is Kínából. Ennél többet ha akarnak sem tudtak volna tenni az ügy érdekében.

A Houstonnál találkozik minden, amire Howard vágyik. Azonnali bajnoki cím lehetősége egy, már összeszokott együttesben, amely nagyon jól illik a játéka mellé, ráadásul további erősítési lehetőségekkel is meg vannak áldva. Nagyon fiatal a gárda, és az előre be nem kalkulálható sérüléseket leszámítva gyakorlatilag kijelenthető, hogy a keret a következő 3-4 évben folyamatosan ott lehet nyugat legelejében, egyáltalán nem kell ehhez 216 csillag együttállása - mint a Lakersnél és a Mavericksnél. Pénzügyileg is kifejezetten jól járna a center, tekintve az adózást és a kínai kapcsolatokat. Semmilyen komplikációval nem jár az ideszerződése, hiszen nekik van pénzük leigazolni őt - az utóbbi két szempont miatt jobb választásnak tűnnek, mint a Warriors.

Szóval minden jel arra mutat, hogy a legtöbb értelme annak lenne, ha Rockets-mezben kezdené a következő idényt. Dwight utóbbi két évét látva viszont közel sem biztos, hogy ez így is lesz.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus