Sopron - Kaposvár: visszavágó

Ma kora délután elkezdődik a Magyar Kupa idei nyolcasdöntője. Három párharcot már felvezettünk, a negyedikben viszont az a két csapat találkozik egymással, amelynek legfrissebb emlékei lehetnek a másikról: a Soproni KC ellenfele a Kaposvári KK lesz csakúgy, mint a hétvégi bajnoki fordulóban. A két gárda egymás mögött, jelenleg a 4-5. pozícióban áll a tabellán, úgyhogy hatalmas csatára van kilátás. Hogy milyen előjelekkel készülhet a két alakulat, azt fejtegetjük az alábbiakban!

Magyar Kupa, negyeddöntő
Kaposvári KK - Soproni KC      2014.02.05, csütörtök 18:00
(TV - DIGI Sport 1, 17:45)

A Kaposvár nagyon gyengén kezdte az évet, 0-3-mal rajtoltak, de még időben váltottak. Szerkezeti gondokkal is küzdöttek, ezért Milos Pesicset az echte center Wayne Chismre cserélték, ez a húzás pedig nagyon bejött nekik. Chism az albás korszakához képest nagyon ponterősen játszik idén támadásban, nagyban neki köszönhetően 7 mérkőzést sikerült nyerniük zsinórban. 7-3 óta két vereség, két győzelem mintában haladnak.

Nagyon sok sérüléssel is bajlódnak: előbb Dávid Gergely, majd Kiss Kornél lett maródi, ráadásul mindketten hosszabb időre, ez nagyban lerövidítette rotációjukat. A hétvégén éppen mostani riválisuktól kaptak ki Sopronban Fekete Ádámék (93-79), így 11-8-as mérlegüknek köszönhetően ötödikek a tabellán.

Várható rotáció
Hinnant - Fodor - Puljko - Hendlein - Chism
Drahos - Jancsikin - Horváth

A sopron kifejezetten jól indította a bajnokságot egy gyengébb felkészülési sorozat után. Álltak 5-2-vel és 6-3-mal is, de ekkor még leginkább a sorsolásnak köszönhették ezt: minden otthoni meccsüket hozták, minden idegenbeli találkozót elvesztettek. A jég mikulás napján tört meg Szegeden (65-86), majd szűk egy hónappal később a ZTE pályáján is diadalmaskodni tudott Sabáli Balázs csapata egy hosszabbításos nyugati derbi keretein belül (78-85).

Hazai veretlenségüket továbbra is őrizték (sőt, teszik ezt még most is), így folyamatosan az élmezőnybe tartozott a Sopron. Időközben Jermaine Thomas megkapta a magyar állampolgárságot, így még egy külföldit tudtak igazolni, aki nem is akárki lett az: az Adria Liga tapasztalattal is rendelkező Milos Boriszov. Január közepén úgy tűnt, hogy kisebb gödörbe kerülhetnek, mert nemcsak a Körmend (71-67), de a Nyíregyháza ellen is vesztesen hagyták el a parkettet (73-63).

A kocka azonban megfordult. Nem utolsósorban az új fiú, Boriszov remek játékának köszönhetően diadalmaskodtak Szombathelyen (86-93) két hete, és mint említettük, öt nappal ezelőtt a mostani ellenfél, a Kaposvár volt az áldozatuk (93-79). Jelenleg pont a Kaposvár előtt állnak a bajnokságban, negyedikek 12-7-es mérlegüknek köszönhetően.

Várható rotáció:
Thomas - Thompson - Dénes - Boriszov - Barovics
Ruják - Takács - Tóth (- Trepák)

Mindkét mester viszonylag fix 8 fős rotációval dolgozott az elmúlt találkozókon, most is maximum a következő napokra gondolva, pihentetés céljából használhatnak majd 9-10 embert, de kiélezett mérkőzésen ez sem valószínű.

 

A győzelem kulcsai a Kaposvár szempontjából:

- A faultgondok elkerülése a magasembereknél. Dávid hiánya nagyon meglátszik a Kaposvárnál, bármennyire is jól él a lehetőséggel eddig Horváth Márton. Chism és Hendlein mögött ő az egyetlen bevethető csere, ez pedig nagyon kevésnek tűnik így első blikkre. A két kezdőnek a határozott védekezés mellett nagyon okosan is kell hátul játszania, bármelyikük kiesése vagy folyamatos személyi hibák miatti ültetése a Kaposvár vereségéhez vezet majd, mert onnantól kezdve csak extrém smallballt tudnak játszani Fekete Ádámék, ez pedig a Sopron ellen nem tűnik nyerő taktikának.

- A külső sor szintlépése. Az az eddigi találkozókból lejött, hogy Chism és Hendlein 15-20 pontra bármikor jó (enélkül szinte esélytelen lesz csapatuk), de a Boriszov-Barovics duó is nagyjából hasonló pontmennyiséget tud szállítani. Ami döntő lehet a mérkőzésen az a két perimétersor teljesítménye, amiben nagyon sokat vert ellenfelére vasárnap a Sopron. Valamivel hosszabb és minőségibb az állománya az ellenfélnek, így a Somogy megyeiek kisembereitől extra teljesítmény kell.

 

A győzelem kulcsai a Sopron szempontjából:

- A gyűrű támadása. Nagyon sok jó tripladobóval rendelkeznek Sabáli Balázsék, a magasemberek között is van pár vajkezű spíler, mégis az lehet a kulcs a diadalukhoz, ha sokat támadják a festéket. A Chism-Hendlein duó lényegében már "óvatos üzemmódban" kezdi majd a találkozót, ők egyszerűen nem keveredhetnek faultgondokba, ezt pedig ki kell használnia a soproniaknak - talán a legkönnyebben támadható, de biztosan a legegyértelműbb gyengepontja ez ugyanis az ellenfélnek. A hétvégi összecsapás is Chism kiválása után billent a Sopron javára.

- A jobban rotálható állomány állandó forgatása. Ha nem is sokkal, de valamivel jobban variálhatónak tűnik a soproniak kerete, több olyan játékosuk is van, akik nemcsak több posztot tudnak elvinni, hanem több feladatkörben is lehet őket használni, ráadásul alapvetően kulcsemberek (Thomas, Boriszov). Ezt eddig nagyon jól használta Sabáli mester, és mivel Fekete Ádám főleg a magasposztokon kényszerpályán mozog (ilyen szituációban alapvetően egyetlen poszton sincs a soproniak trénere), így itt rögtön előnyből indul a Sopron.

A találkozót a DIGI Sport 1 csatorna élőben közvetíti 17:45-ös műsorkezdettel!

 

Foto, Slide - kosarsport.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus