A 2021-22-es NBA-szezon felvezetője II.- Atlantic divízió

A 76ersnél kérdéses Ben Simmons sorsa, a Nets rövid távon megoldotta Irving távollétét, a Celticsnél letisztultak a szerepek, a Knicks színesebb játékra lehet képes, a Raptors pedig befejezte a generációváltást.

A korábbi részek itt olvashatók:

Central

 

Philadelphia 76ers

Távozott: Anthony Tolliver, George Hill

Maradt/Érkezett: Danny Green (2 év/20 millió), Furkan Korkmaz (3 év/15 millió), Jaden Springer (draft), Charles Bassey (draft), Andre Drummond (1év/minimum), Georges Niang (2 év/6.8 millió)

Várható rotáció:

Maxey-D. Green-Thybulle-Harris-Embiid
Curry-Milton-Niang-Korkmaz-Drummond
Simmons-Springer-Joe-Reed-Bassey

Aki követi az NBA-t, annak nem kell bemutatni a Simmons-drámát, így a fentebb vázolt rotáció egyelőre csak elméleti – ha Ben Simmonst végül szezon közben cserélik, vagy esetleg látványosan összeborulnak a felek, akkor teljesen máshogy festhet majd a Philly. Ha Simmons-szal nem lehet igazán számolni, akkor a helyét valószínűleg a fiatal Tyrese Maxey veheti majd át (addig, amíg nem érkezik valaki Simmonsért). A dobóhátvéd rengeteget segíthet a spacingben, amit Simmonstól soha nem kaptak meg, a liga egyik legjobb periméter-védőjének hátsó munkáját pedig szinte biztosan Matisse Thybulle nyeri meg, aki tavaly a cseresorban játszva került az Év Második Védőötösébe.

Amíg a Simmons-sztori nem zárul cserével, a játékszervezésben is többre lesz szükség Embiidtől, Harristől, ugyanakkor a tervezett kezdőötösben senki nem tud úgy operálni betörések utáni gyűrű közeli befejezésekkel, mint az ausztrál, a cseresorban sincs ilyen játékos, így valószínűleg idén inkább a védekezésre és a türelmes labdajáratásra helyezik majd a hangsúlyt. A második sorban Korkmaz mellé jött a hasonló stílusban játszó, de egy számmal „szélesebb” Niang, aki erőcsatárokat is meg tud fogni, elzárásokat tud adni Seth Curry-nek. Andre Drummond is inkább hátul lehet jó egy mozgékony rendszerben, támadásokban elzárásokkal szedheti le a labdás emberek védőit, de könnyen lehet, hogy a szezon közben az újonc Bassey kiszorítja a korábbi All-Start. Aztán persze ha Simmons mégis marad Philly-ben, az egész levezetés mehet is a kukába…

 

Brooklyn Nets

Távozott: Spencer Dinwiddie, Jeff Green, DeAndre Jordan, Landry Shamet, Timothe Luwawu-Cabarrot, Tyler Johnson, Mike James, Chris Chiozza, Alize Johnson, Reggie Perry.

Maradt/Érkezett: Blake Griffin (1 év/minimum), Bruce Brown (1 év/4.7 millió), Cameron Thomas (draft), Day’Ron Sharpe (draft), Paul Millsap (1 év/minimum), LaMarcus Aldridge (1 év/minimum), Patty Mills (2 év/12 millió), James Johnson (1 év/minimum), DeAndre’ Bembry (1 év/minimum), Jevon Carter (csere).

Várható rotáció:

Harden-Brown-Harris-Durant-Griffin
Mills-Carter-Johnson-Millsap-Aldridge
Irving-Thomas-Claxton-Sharpe

A Sixershez hasonlóan a Brooklynnál is akad gond az egyik sztárral, jelen állás szerint Kyrie Irving biztosan nem játszik sem otthoni, sem idegenbeli meccseken, amíg nem veszi fel a védőoltást, ugyanakkor a fogadóirodáknál és szakembereknél eddig a pontig első számú esélyesként nyilvántartott Nets rövid távon felkészült erre az eshetőségre. Akár Bruce Brown, akár Patty Mills előrébb léphet eggyel, a helyükre pedig a Sunstól érkező Jevon Carter kerülhet a rotációban.

A Nets a nyáron kidobta DeAndre Jordan ballasztját, elvesztette viszont a magasember-sorból a nagyon értékes Jeff Greent, de megoldották a gondokat. Megtartották Blake Griffint, visszajött LMA, megszerezték a bajnokesélyesek által körbe udvarolt Millsapet, ugyanakkor ott van a gárdában a fiatal Claxton és az újonc Sharpe is, akik azonnal előkaphatóak, ha kellene egy center(szerűség) és/vagy Aldridge-nál megint egészségügyi, esetleg formagondok jönnének elő. Óriási erősítés a kispadon Patty Mills, aki az olimpián bizonyította, hogy bőven van még benne, egy ilyen rutinos félig csere, félig kezdő hátvéd nagyon hiányzott tavaly Dinwiddie (majd Irving és Harden) sérülését követően. Szintén a kispadra jött James Johnson, aki jó formában igazi svájci bicska, sok pozícióban használható, ami a Brooklyn kiegészítőire egyébként is jellemző.

Papíron ez a csapat bajnokesélyes, a 2021-es playoffban látottak alapján még Irving nélkül is, az érkezők szinte mindegyike sokat látott már az NBA-ben, a kiegészítők még talán éppen jó fizikai állapotban is vannak. Az alapszakaszban nem nagyon lehet gondjuk, elsősorban arra kell figyelniük, hogy Durant és Harden (plusz ha visszatér, Irving) egészséges maradjon. Fontos, hogy két kései elsőköröst, Cam Thomast és DayRon’Sharpe-ot is behúztak hátvéd- és centerposztra, akiket az alapszakasz folyamán be lehet csempészni a rotációba, ez is jelenthet némi pihenőt a veteránoknak.

 

Boston Celtics

Távozott: Brad Stevens (vezetőedzőből klubelnök), Kemba Walker, Tristan Thompson, Evan Fournier, Kris Dunn, Semi Ojeleye, Tremont Waters, Carsen Edwards, Tacko Fall, Luke Kornet.

Maradt/Érkezett: Ime Udoka (vezetőedző), Al Horford (csere), Dennis Schröder (1 év/5.9 millió), Enes Kanter (1 év/minimum), Juancho Hernangomez (csere), Josh Richardson (csere), Bruno Fernando (csere).

Várható rotáció:

Smart-Brown-Tatum-Horford-R. Williams
Schröder-Pritchard-Richardson-G. Williams-Kanter
Langford-Nesmith-J. Parker-Hernangomez-Fernando

A tavalyi szezon Tatum vírusos fertőzése, Kemba Walker, majd különösen Jaylen Brown sérülése miatt teljesen kútba esett Bostonban, ráadásul Danny Ainge távozott is a klub éléről, a helyét pedig a vezetőedző Brad Stevens vette át. Nem festett jól a csapat közeljövője, de Stevens elsőre remekül megoldotta a problémákat: Gregg Popovich egyik legjobb tanítványát, Ime Udokát szerződtette vezetőedzőnek, majd szépen kitakarította és újraépítette a keretet.

A csapat új rendszerben játszik majd, nem lesz a kezdőben klasszikus irányító, hanem a Smart-Brown-Tatum trióra hárul a védelmek bontása, illetve a visszatérő Al Horford kiváló játékszervezői vénáját és csuklóját is ki fogják használni. Itt először azt kell majd megnézni, hogy Horford mellett hogy mutat Robert Williams. Ha nem működik a rendszer, akkor jöhetnek a B-opciók, centerben Enes Kanter, illetve ha gyorsításra lesz szükség, akkor Josh Richardson révén egy újabb wing is bedobható a mixbe – bár Horford szerint „fog ez menni”.

A második vonalat Schröder kiválóan el tudja gardírozni, ezt már az évek során bizonyította, illetve a Lakersnél az is kiderült, hogy a kezdőirányító kabátja egyelőre nagy rá. Nem érdemes ágálnia a kezdő pozícióért, mert jövő nyáron könnyen ugyanúgy járhat, mint most: degradálja a saját értékét és nem lesz rá kereslet. A playoffban ugyanakkor simán fel lehet rakni majd matchuptól függően kezdőbe is, itt lesz egy plusz opciója a csapatnak. A Bostonnál nyilván továbbra is a Tatum-Brown duó viszi majd a prímet támadásban, ám sikerült melléjük olyan keretet összerakni, ami kifejezetten rugalmas, kellően mély (ez sokszor okozott már gondot mostanában), rengeteg a plusz opció, amikkel Udoka zsonglőrködhet. Védekezésben is jól működhet a Celtics - egyelőre megbújnak a keleti riválisok árnyékában, de ne feledjük, hogy a még mindig fiatal alapemberek az elmúlt években több főcsoportdöntőbe bevitték már a csapatot.

 

New York Knicks

Távozott: Elfrid Payton, Frank Ntilikina, Reggie Bullock, Theo Pinson, Norvel Pelle.

Maradt/Érkezett: Derrick Rose (3 év/46 millió), Taj Gibson (2 év/10 millió), Nerlens Noel (3 év/27.7 millió), Alec Burks (3 év/30 millió), Quentin Grimes (draft), Miles McBride (draft), Kemba Walker (2 év/18 millió), Evan Fournier (4 év/78 millió), Luka Samanic (two-way).

Várható rotáció:

Walker-Barrett-Fournier-Randle-Robinson
Rose-Quickley-Burks-Gibson-Noel
Grimes-Selden-McBride-Knox-Toppin

A New York óriási erőket mozgósított, hogy szerezzen egy jó képességű irányítót, szinte mindenkivel szóba hozták őket – Chris Paul vagy Lonzo Ball helyett végül Kemba Walker érkezett, aki nem tökéletes megoldás, viszont 8.7 milliós szerződése kifejezetten baráti. Mivel hamar eldőlt, hogy sztárpotenciállal rendelkező irányítót nem fognak szerezni, ezért előbb lekötötték Evan Fourniert négy évre az FA-piacról, majd szépen minden fontos kiegészítőjükkel (Rose, Noel, Burks, Gibson) hosszabbítottak – itt-ott talán vastagon fogott a ceruza, de hosszú távra itt sem betonozták be a sapka alatti területet. A drafton is sikerült behúzni két tehetséges fiatalt, a nyári események pedig meggyőzték arról Julius Randle-t, hogy ne csak hosszabbítson, hanem tegye azt jóval áron alul.

A tavaly playoffba került csapat magja tehát együtt maradt, Randle és Barrett viszont komoly segítséget kapott pontszerzésben, szervezésben – Walker és Fournier ugyan nem a Thibodeau-féle védősuli eminense, de az a Hawks elleni playoff-párharcban is látszott, hogy a betonvédelem önmagában kevés már az első körben is. Sokkal kiegyensúlyozottabbá vált a Knicks kezdője és a kispadja is: az egydimenziós távozók helyett vagy sokoldalúbb, vagy egy-egy szegmensben kiemelkedőt nyújtani tudó spílerek érkeztek, így pedig az egyes specialisták jobban is egymás mellé illeszthetők. Masszív, kellemetlen stílusú, kellően rutinos és variálható csapat lett a Knicks, idén is reális cél a playoffba jutás. Talán az még nem elvárható, hogy kört is menjenek, de az igen, hogy ne bontsák le őket annyira könnyen, mint legutóbb tette a Hawks.

 

Toronto Raptors

Távozott: Kyle Lowry, Stanley Johnson, Aron Baynes, DeAndre’ Bembry, Rodney Hood, Paul Watson Jr.

Maradt/Érkezett: Gary Trent Jr. (3 év/51.8 millió), Khem Birch (3 év/20 millió), Scottie Barnes (draft), Dalano Banton (draft), Precious Achiuwa (csere), Goran Dragic (csere), Svi Mykhailiuk (2 év/minimum), Sam Dekker (1 év/minimum, részlegesen garantált), Isaac Bonga (1 év/minimum, n.g.)

Várható rotáció:

VanVleet-Trent Jr.-Barnes-Siakam-Birch
Dragic-Flynn-Anunoby-Achiuwa-Boucher
Mykhailiuk-Banton-Dekker-Bonga-Watanabe

A Raptorsnál végleg véget ért egy korszak, nyáron a bajnokcsapat utolsó nagy veteránja, Kyle Lowry egy snt keretében a Miami Heathez került. A csere másik oldalán érkező Goran Dragic sem biztos, hogy sokáig itt lesz, de egyelőre érdemes vele számolni – a másik ellenértékkel, Precious Achiuwával pedig hosszabb távon is. A nyár fő feladatait, Gary Trent Jr. megtartását, a remek meccseket produkáló Khem Birch visszaigazolását, illetve a lehető legjobb draftot is megoldotta a Toronto. Volt egy kis izgalom a menedzsment agytrösztje, Masai Ujiri miatt, aki az utolsó utáni pillanatban hosszabbított, de végül minden maradt a régiben.

Ujiri és Nick Nurse továbbra is a sokoldalú, sok poszton bevethető, védekezésben kiemelkedő spílerekben hisz, ezt tükrözi Scottie Barnes draftja és Achiuwa megszerzése is. A nyári erősítéseknek köszönhetően komoly variációs lehetőségek nyílnak meg, és a brutálisan nehéz körülmények (hazai pálya hiánya, rengeteg sérülés) ellenére is középmezőnyben végző csapatvédekezés visszatérhet a ligaelitbe. Ha Siakam visszanyeri a formáját, akkor akár olyan védőötösökkel is operálhatnak, mint a VanVleet-Anunoby-Barnes-Siakam-Achiuwa sor, ami akkor is „csúnyán” fest, ha Barnesnak és Achiuwának azért még sokat kell fejlődnie.

A felvázolt rotáció könnyen variálható, ellenfélre szabható, ez pedig az alapszakaszban általában jól szokott elsülni. Támadásban a VanVleet-Trent-Flynn-Dragic sor bőven megoldja a szervezést és a triplázást (a szervezésben Barnes is extrát nyújthat), mellettük Birch és a center létére inkább tripláról veszélyes Boucher is sok kárt okozhat az ellenfeleknek. A (leendő) védőzsenik mellett a hátul nem annyira erős társak is könnyebben bújtathatók, vagyis papíron a Raptorsnak mindene megvan ahhoz, hogy visszatérjen a playoff-csapatok közé. A nagy kérdés, hogy a sérülésből visszatérő Siakam élére tud-e állni ennek a seregnek (és azt mikor teszi meg) – ha felnő a feladathoz, a Torontóval újra számolni kell Keleten, kezdetnek az alapszakaszban.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus