A 2021-22-es NBA-szezon felvezetője VI.- Southwest divízió

A Mavs lekötötte Doncic-ot, lecserélte a vezetőséget és az edzői stábot, a Grizzlies a playoffra építkezett, a Spurs idén igazi sötét ló lehet, a Pelicans sodródott az árral, a Rockets pedig tökéletesen csinálta a rebuildet.

A korábbi részek:

Central

Atlantic

Southeast

Pacific

Northwest

 

Dallas Mavericks

Távozott: Josh Richardson, JJ Redick (visszavonult), Nicolo Melli

Maradt/Érkezett: Tim Hardaway Jr. (4 év/75 millió), Boban Marjanovic (2 év/7 millió), Moses Brown (csere), Sterling Brown (2 év/6 millió), Reggie Bullock (3 év/30 millió), Frank Ntilikina (2 év/minimum).

Várható rotáció:

Doncic – Hardaway Jr. – Finney-Smith – Porzingis – Powell
Brunson – Bullock - S. Brown – Kleber - Cauley-Stein
T. Burke-Ntilikina-Jo. Green-M. Brown-Marjanovic

A Clippers elleni elsőkörös kiesés méretes hullámokat keltett Dallasban, hiszen távozott Rick Carlisle vezetőedző, az őt állítólag fúró, Doncic-csal jó viszonyt ápoló Jamahl Mosley segédedző, illetve a csapatot 24 éve szolgáló elnök-GM, Donnie Nelson is – emellett Kristaps Porzingis házon belül nem rejtette véka alá, hogy nem sértődne meg, ha elcserélnék. Végül aztán megnyugodtak a kedélyek, a menedzsment élére érkezett a Nike-nál magas posztot betöltő, Doncic-csal régóta kapcsolatban lévő Nico Harrison, a kispadra az „ezredfordulós Doncic”, Jason Kidd, a szlovén sztár pedig alá is írta a maximum hosszabbítását. Kidd emellett új szerepkörben bemutatkozva addig ment Porzingis után, amíg sikerült megbékíteni, így a két sztár jó hangulatban futhat neki az évadnak.

A csapatépítés más területein is sikerült jókat húzni, visszaigazolták a playoffban remeklő Tim Hardaway Jr.-t, a csapat kabaláját, Boban Marjanovic-ot, a keretbe nem annyira passzoló Josh Richardson helyére hoztak egy Doncic-nak kedves nehéztüzért Reggie Bullock személyében, de Sterling Brown, Frank Ntilikina és a magasember Moses Brown is erősítésnek tűnik - Trey Burke sorsa kérdéses, mivel úgy tűnik, nem akarja felvenni a védőoltást. Az a mesterterv még csak Jason Kidd fejében létezik, amelyben Doncic és Porzingis bajnokesélyessé teheti a Dallast, mindenesetre a kisebb kiigazításokkal a szlovén zseni keze alá pakolták, amit csak lehetett. Azért nem lepődnénk meg, ha a szezon első felében Porzingis jóléte lenne a fő szempont, a hosszútávú békesség jegyében, meg aztán ki tudja, hátha valahol pont őrá lenne szükség…

 

Memphis Grizzlies

Távozott: Jonas Valanciunas, Justise Winslow, Grayson Allen, Tim Frazier.

Maradt/Érkezett: Killian Tillie (two-way), Ziaire Williams (draft), Santi Aldama (draft), Steven Adams (csere), Jarrett Culver (csere).

Várható rotáció:

Morant-Brooks-Bane-Jackson Jr.-Adams
Jones-Konchar-Anderson-Clarke-Aldama
Melton-Merrill-Culver-Williams-Tillman

A Grizzliesnél nem történt túl sok változás a keretben, leginkább Jonas Valanciunas cseréje kavarta meg az állóvizet, a támadásban nagyon hasznos litván magasember helyett az inkább védekezésben, illetve a védekezés irányításában jó Steven Adams érkezett. A csere oka a védekezés javítása mellett az is volt, hogy Jaren Jackson Jr.-ral aláírták az idő előtti hosszabbítást, és kiváló támadásbeli képességeit így könnyebben lehet maximalizálni, ha nem kell osztoznia a labdákon. Az érkezőknél fontos még kiemelni, hogy két elsőkörös picket tudtak szerezni: egyrészt hoztak egy centert (Santi Aldama) és egy kicsit nyers, de nagyon tehetséges swingmant (Ziaire Williams), vagyis a fiatal tehetségek kinevelését sem hanyagolják.

Miért is tennék, hiszen Desmond Bane előbb-utóbb kiharcolja a kezdőötösbeli tagságot Kyle „SlowMo” Anderson ellenében, így pedig már négy olyan játékosuk lehet az első sorukban, akiket ők draftoltak vagy náluk mutatkoztak be az NBA-ben, és most már a második vonalban is tele vannak ilyen kosarasokkal. Akadt néhány kérdőjel a keretben, leginkább a cserékben érkezett Carsen Edwards és Kris Dunn, akiknél már az edzőtáborban akadt olyan, aki jobbnak tűnt (Sam Merrill például gurított egy 30 pontos meccset is), mindkét spílert ki is tették a keretből. A Grizzlies minimális célja idén is a playoff elérése lehet, 2020-21-ben ezt a meniszkusz-műtéten átesett Jackson nélkül is megcsinálták – a Macik persze leginkább azt szeretnék, ha hosszú idő után ismét mennének egy kört a rájátszásban.

 

San Antonio Spurs

Távozott: DeMar DeRozan, Patty Mills, Rudy Gay, Gorgui Dieng, Quinndary Weatherspoon, Luka Samanic, Chandler Hutchison, Trey Lyles.

Maradt/Érkezett: Keita Bates-Diop (2 év/minimum), Joshua Primo (draft), Joe Wieskamp (draft, two-way), Thad Young (csere), Zach Collins (3 év/22 millió), Jock Landale (2 év/minimum), Bryn Forbes (1 év/4.5 millió), Doug McDermott (snt, 3 év/41 millió), Devontae Cacok (two-way).

Várható rotáció:

Murray-White-K. Johnson-McDermott-Pöltl
Forbes-Vassell-Walker-Eubanks-Young
Jones - Primo - Bates-Diop – Collins – Landale

A nyáron véget ért egy korszak a Spursnél, hiszen a csapat három legrutinosabb játékosa, DeMar DeRozan, Rudy Gay és a 2014-es bajnokcsapat utolsó mohikánja, Patty Mills távozott. Gregg Popovich azt nyilatkozta nemrég, hogy izgalmas kihívás elé néz a következő szezonban, máris elindult a találgatás, hogy ez azt jelenti-e, hogy már csak egy évadot vállal az edzőlegenda. Lenne benne ráció, hiszen 26 győzelem kell neki, hogy megelőzze Lenny Wilkenst, illetve Don Nelsont és minden idők legtöbb alapszakasz-győzelmével büszkélkedhessen. Ezt még nem tudhatjuk, mindenesetre erre a 26 győzelemre azért képes lehet ez a megfiatalított, de egyébként nem annyira fiatal csapat is.

A csapat vezéreinek szánt Dejounte Murray 25, Derrick White 27, Pöltl 25, a nyáron érkező Thad Young 33, a visszatérő Bryn Forbes 28, Doug McDermott pedig 29 esztendős. Vannak jóval fiatalabbak is, hiszen Keldon Johnson, Devin Vassell, Lonnie Walker 21-22 éves, a frissen draftolt Josh Primo még most tölti a 19-et, de Primo kivételével azért már mindegyikük látott ezt-azt az NBA-ben. A tavalyi Spurs a veteránok felügyelete mellett nem váltotta meg a világot, ugyanakkor korábban többen is villantak már a jelenlegi keretből, így borzasztó nehéz megtippelni, hogy mire lehetnek képesek most, hogy kezükbe kapták a kormányrudat. Periméter-védekezésben nem lehetnek gondjaik, ugyanakkor a palánk alatt vékonynak tűnnek mindkét oldalon, nincs egy közepesen domináns magasemberük sem. A triplázást elvileg javították McDermott leigazolásával, DeRozan sem gyilkolja már a spacinget, cserébe viszont sem DeRozan, sem Mills nem lesz már, hogy nehéz helyzetekben a csapat élére álljon. Összefoglalva, valóban izgalmas szezon elé néznek San Antonióban, de leginkább azért, mert valószínűleg ők sem tudják, hogy pontosan mire is képes a gárda.

 

New Orleans Pelicans

Távozott: Steven Adams, Lonzo Ball, Eric Bledsoe, James Johnson, Wesley Iwundu

Maradt/Érkezett: Josh Hart (3 év/38 millió), Willy Hernangomez (3 év/7.4 millió), Didi Louzada (4 év/7.7 millió), Trey Murphy (draft), Herbert Jones (draft), Devonte’ Graham (snt, 4 év/47 millió), Jonas Valanciunas (csere), Tomas Satoransky (csere), Garrett Temple (snt, 3 év/15.5 millió).

Várható rotáció:

Graham – Hart – Ingram – Williamson – Valanciunas
Lewis - Alexander-Walker – Temple - Murphy - Hernangomez
Satoransky-Jones-Louzada-Marshall-Hayes

A Pelicansnél megkavarták az állóvizet a nyáron, némileg kényszerűségből, hiszen Lonzo Ball szerződése lejárt, és megegyezett a Chicago Bullsszal - a sign and trade másik oldalán Tomas Satoransky-val és Garrett Temple-lel gazdagodtak, akik rutinos játékosok, de nyilvánvalóan nincsenek Ball szintjén. Ball helyére álmodtak egy Kyle Lowry-t, de aztán szembe jött a valóság, és végül egy monstre cserében megszerezték Devonte’ Grahamet, illetve Steven Adams helyére Jonas Valanciunast. A nyár másik pénzügyi tranzakciója volt a remek védő, Josh Hart hosszabb távú lekötése, illetve Willy Hernangomez olcsó megtartása - emellett két újonccal is gazdagodtak, közülük a brutális csuklóval megáldott kombócsatár, Trey Murphy emelhető ki. 

A rotációban Graham és Valanciunas érkezésével elmozdultak egy sokszínűbb támadójáték felé, a két új spíler több teret is kreálhat Zion Williamsonnak és Brandon Ingramnek azzal együtt, hogy terhet is levehet róluk. Az ötödik kezdőjátékos várhatóan Hart lesz, aki a védekezés összefogásáért felel majd - lábjegyzetben teszem hozzá, hogy Ball és Adams távozásával lesz dolga bőven. A második sorban a hátvédeknél Kira Lewis és az évek óta előtte kígyózó sort végigváró Nickeil Alexander-Walker kaphat komolyabb szerepet (Lewis idővel akár kezdő pozícióra is pályázhat), de az újonc Murphy is jól illeszkedhet a rendszerbe, Valanciunas helyén vele még egy mozgékony small-ball felállás is működhet.

Az előttünk álló szezon mégsem elsősorban a csapatépítésről szólhat, hanem Zionról, akinek a harmadik szezonja következik, amely után idő előtt hosszabbíthat. Bár nyilvánosan többször elmondta, hogy imádja New Orleanst, a “magyar hangjai” felől bőven jönnek negatív vélemények, annyira azért nem elégedett magával a Pelicansszel. Idén az ő jóléte lehet az első számú szempont, valószínűleg mindent megtesznek majd, amit kér, aztán jövő nyáron meglátjuk, mindez mit ér...

 

Houston Rockets

Távozott: Avery Bradley, Kelly Olynyk, Sterling Brown, (John Wall).

Maradt/Érkezett: Armoni Brooks (4 év/minimum), David Nwaba (3 év/15 millió), Jalen Green (draft), Alperen Sengün (draft), Usman Garuba (draft), Josh Christopher (draft), Daniel Theis (snt, 4 év/36 millió), Garrison Mathews (two-way).

Várható rotáció:

Green-Porter-Tate-Wood-Theis
Augustin-Gordon-Nwaba-Garuba-Sengün
Wall-Brooks-Christopher-House-Martin Jr.

A Rockets már az előző szezonban elkezdte az újjáépülést James Harden cseréjével, nyáron pedig megegyeztek John Wall-lal is, hogy többé már nem lép pályára a csapat színeiben, új állomáshelyet keresnek neki. Az offszezonban szintén távozott a rutinos Kelly Olynyk és Avery Bradley, illetve érdemes fél szemmel figyelni Eric Gordont is. A kiváló csuklójú, de már idősödő és sérülékeny hatodik emberre számos élcsapat szemet vethet, bár a fizetése idén még lehet, hogy elrettenti az érdeklődőket - most 18.2, jövőre 19.6 milliót kereshet, ami akkor is sok, ha a 2023-24-es évadra szóló közel 21 milliós bére nem garantált. Elképzelhető egy kivásárlás is, de ez inkább jövőre lenne logikus, és Gordon nem az a fajta, aki cirkuszt csinál, hogy mindenáron engedjék el. 

Ez volt a csapat közelmúltja, ám ennél fontosabb, a Houston egy füst alatt igyekezett megalapozni a csapat közeljövőjét is, amit kifejezetten jól csináltak. A draftról négy nagyon értékes spílert sikerült összeszedniük: az 1/2-es Jalen Green lehet a Rockets következő évtizedének fazonszabásza, Josh Christopher Eric Gordon utódja, az Euroligában már villantó Usman Garuba a csapat védőzsenije és ragasztója, a 19 évesen már török liga MVP Alperen Sengün pedig egy igazi Jolly Joker magas posztokon. Közülük Sengünnek kell még vagy megerősödnie, vagy felgyorsulnia az NBA-hez, de ezt nyugodtan teheti, mert Daniel Theis addig megoldja a centerposztot - jó áron sikerült leigazolni a német magasembert, aki a török mentora is lehet, de azt biztosan megmutatja neki edzéseken, hogy mi az elvárt szint a ligában. 

Az új arcok mellett persze ne feledkezzünk meg a “régiekről”, hiszen a magasember Christian Wood, a swingman Jae’Sean Tate és a szezon közben megszerzett Kevin Porter Jr. is értéket képvisel, a csereirányító DJ Augustin terelgetheti Greent, David Nwaba, Kenyon Martin Jr. és Armoni Brooks pedig bármikor készen áll a kispadon. Wall és Gordon mellett egy kérdőjel akad még a csapatban: Danuel House-ról szeptemberben azt írta a Houston Chronicle, hogy valószínűleg elcserélik, és az elmúlt időszak valóban nem sikerült túl jól a triplaspecialistának. Összefoglalva Rafael Stone GM a Harden-csere utáni kritikus hangokat javarészt elhallgattatta, a lehető leghamarabb egy izgalmas keretet hozott össze, amelyben rengeteg nagy potenciállal rendelkező fiatal játékos található - egy évvel ezelőtt sokkal-sokkal sötétebb volt a houstoni horizont. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus