A 2021-es draft és a kapcsolódó cserék értékelése

Izgalmas és fordulatos nap(ok)on vagyunk túl, az FA-piac nyitása előtt átvesszük, kinek hogyan sikerült a draft és környéke. 

Atlanta Hawks

Jalen Johnson (1/20), Sharife Cooper (2/48)

A Hawks nem sokat mozgolódott a drafton, nem is volt rá oka. Az 1/20-szal Jalen Johnsont húzták ki - egy atletikus wing, akinek a tripláját, a passzait, illetve fejét kicsit rendbe kell tenni, mert az elmúlt két évben elég sok csalódás érte, többen meg is kérdőjelezték a játékhoz való hozzáállását. Tehetségben akár Top10-es pick is lehetne, de így is kisebb biztosíték, ha John Collins esetleg mégsem maradna, ha pedig sikerül összerakni a játékát, akkor small-ball felállásokban Collins mellett is helyet kaphat, mert remek a védő lábmunkája és a gyűrű alatt is kellően határozott. 

A Hawks idén úgy tűnik, hogy a nehezebb projekteket vállalja be, mert Sharife Cooper zseniális támadásbeli képességekkel megáldott irányító mind dobásban, mind passzolásban és bontásban - védekezésben viszont a 185 centi-82 kg nem túl erős párosítás. Ha az volt a cél, hogy Young pihenőidejében egy hasonmás irányítsa az Atlantát, akkor tökéletes húzás.

 

Boston Celtics

Juhann Begarin (2/45)

A Boston nem gondolkodta túl az idei draftot, inkább az FA/cserepiacon fognak mozgolódni - egyetlen választásuk a fiatal francia hátvéd, Juhann Begarin. Begarin igazi kosarascsaládból származik, a francia utánpótlás-válogatottakban játszott, az elmúlt két évben pedig a Parisban kosarazott. 196 centi, 85 kg, egy nyúlánk hátvédről beszélünk esetében jó motorral - a védekezése elvileg már most jó, vonzza a szerzett labdákat, de sokat kell fejleszteni. A Celticsnél hagyománya van az európai, azon belül francia játékosok draftolásának, Begarin lehet a következő fejlesztési projekt. 

 

Brooklyn Nets

Jevon Carter, Cameron Thomas (1/27), Day’Ron Sharpe (1/29), Kessler Edwards (2/44), Marcus Zegarowski (2/49), RaiQuan Gray (2/59)

A Nets alaposan bevásárolt a drafton olcsó játékosokkal - még a börze előtt elpostázták Landry Shametet Phoenixbe, onnan jött csereirányítónak a kiválóan passzoló Jevon Carter, illetve a 29. pick. Az első körben húzott Cameron Thomas példaképe nem véletlenül Kobe Bryant, imádja a nehéz középtávoliakat, amik nem mindig mennek neki, de ha elkapja a fonalat, akkor ledobja a csillagokat - labda nélkül is jól mozog az üres területekre, a palánk közelében is jó befejező, cserébe nem túl jó védő, azaz Shamet olcsóbb kivitelben. 

Ugyanez igaz Day’Ron Sharpe-ra is, aki egy régimódi, védekező, lepattanózó center, aki így fiatalon még lábbal is elég jó a periméteren, vagyis összességében már hasznosabb, mint a 10 millió körül kereső DeAndre Jordan, akinek valószínűleg kevés ideje maradt Brooklynban. 

A második körösökre áttérve a kiscsatár Kessler Edwards megbízható 3-D játékosnak tűnik, Michael Carter-Williams féltestvére, Marcus Zegarowski egy TJ McConnell-szerű hajtós-passzolós-jó kezű-alacsony irányító. RaiQuan Gray pontosan úgy néz ki, mint Draymond Green ilyen idősen: nincs triplája, van bőven rajta plusz kiló, de egyébként elképesztően jól látja át és irányítja a játékot mindkét oldalon - 59. helyen nem kockázat megnézni, hátha belőle is ki lehet hozni valami hasonlót.

 

Charlotte Hornets

Mason Plumlee, James Bouknight (1/11), Kai Jones (1/19), JT Thor (2/37), Scottie Lewis (2/56)

A Hornets az idei draft egyik nagy győztese nálam, mivel sikerült needeket szereznie, emellett egy lecsúszó tehetséget is behúzott. A palánk alatt nagyon lyukasnak tűnt a roster, mivel Cody Zeller és Bismack Biyombo is korlátozás nélküli szabadügynök, de Mitch Kupchak megmondta a draft előtt, hogy nem kell aggódni. A liga egyik legrutinosabb GM-je meg is mutatta, mire gondol: előbb kapott egy 37. picket az 57.-ért, hogy átvegye Mason Plumlee-t, majd egy jövőbeni elsőkörösért cserélt a 19. pickért, ahol kihúzta a szupertehetséges és ultraatletikus magasembert, Kai Jonest, ezzel meg is oldotta a nagyobbik problémát, ha a cserepiacon nem jönne össze egy rutinosabb center. 

A 6. helyre várt dobógép, James Bouknight nem volt túl boldog, hogy lecsúszott a 11. helyig, a Hornets viszont igen, mivel így a lejáró szerződésű Devonte’ Graham gondját is orvosolni tudják. Elképzelhető, hogy a Bouknight-Jones csomaggal betámadják a Pacerst Myles Turnerért, de ha ez nem jön össze, akkor is rendben lesznek.

A második körben aztán egy remekül védekező centert is húztak JT Thor személyében, már-már túltelítve a posztot, majd az 56. helyen a hátul szintén óriási potenciállal rendelkező szuperatléta winget, Scottie Lewist húzta Kupchak - összefoglalva a Hornets gyakorlatilag tökéletesen oldotta meg az idei börzét, ez most már lassan hagyománnyá válik náluk. 

 

Chicago Bulls

Ayo Dosunmu (2/38)

A Bulls egyetlen joggal rendelkezett, azt a helyi Illinois Egyetem chicagói illetőségű, borzasztó sokoldalú, de nem túl atletikus kombó hátvédjére, Ayo Dosunmura lőtte el, kisebb őrületet elindítva a városban. Lélektanilag jó húzás volt a csapat elfogadottsága szempontjából, és Dosunmun nem fog múlni, hogy kevés pénzért a Bulls megbízható cserehátvédje legyen jó pár évig. 

 

Cleveland Cavaliers

Evan Mobley (1/3), Ricky Rubio

A Cavs a draft előtt nem sokkal postázta el Taurean Prince-t Ricky Rubióért, és itt egyértelművé is vált, hogy nem fognak kényszerhelyzetbe kerülni irányító poszton - azaz nyugodt szívvel húzhatták ki a draft legjobb magasemberét, Evan Mobley-t. A csapatnál bíznak abban, hogy a brutálisan sokoldalú Mobley simán együtt tud játszani a várhatóan visszaigazolt Jarrett Allennel, így a kritikus magas posztokat 4-5 évre le is tudják két abszolút modern és fiatal spílerrel. Rubio egy kellemes biztosíték arra az esetre, ha Collin Sextont cserélik vagy hosszabbítanak vele, pont egy ilyen rutinos, passzorientált, jól védekező irányító tűnik remek opciónak a Cavsbe, aki tud játszani a “SexLand” mellett és helyett is, és akitől Garland sokat tanulhat. Fun fact: még az is elképzelhető, hogy hosszú évek után újra összeáll a minnesotai Rubio-Love duó...

 

Dallas Mavericks

-

A tavaly igen aktív Dallasnak idén nem volt pickje, és nem is nagyon törte magát az új vezetőség, hogy szerezzen. 


Denver Nuggets

Nah’Shon “Bones” Hyland (1/26)

A Nuggets nem gondolkodta túl a draftot, a 26. helyen Hylandet húzták, aki felépítésben és játékban is nagyon hasonlít Jordan Clarksonra. Ha beválik, akkor a kispadról beszállva folyamatosan jönni fognak a pontok, ami a Denver nagy problémája már évek óta - sok terhet levehet Jokicsék válláról azzal, ha időnként elgurul a gyógyszere és eközben a kezdőötös hosszabb pihenőket kaphat. Akár már újoncként is, mert Jamal Murray-nek jelenleg nincs helyettese. 

 

Detroit Pistons

Cade Cunningham (1/1), Isaiah Livers (2/42), Luka Garza (2/52), Balsa Koprivica (2/57)

A Pistons heteken át hülyített mindenkit, de végül meghúzták a tutit és elvitték Cade Cunninghamet, akit az első perctől a csapat szellemi vezérének, a támadójáték alapjának szerződtettek - ha besül (amire kevés az esély), az nem a Detroit draftján múlt. Emellett Troy Weaver okosan építkezett a hátsó régiókban is, hiszen a triplát jól dobó Livers ideális végpontja lehet a detroiti támadásoknak, Luka Garza pedig a csapat lelkévé válhat hajtós, megalkuvást nem tűrő játékával - Cunningham szeretne egy kis Bad Boys-t csinálni a csapatból, még az is lehet, hogy Garza lesz “Bill Laimbeer”. Jött még egy 216 centis magasember, Balsa Koprivica, de ami fontosabb, hogy sikerült lepasszolni Mason Plumlee-t Charlotte-ba, amivel nem csak játékperceket adott az újoncoknak és Isaiah Stewartnak, de még a bértömeget is jelentősen csökkentette. 

 

Golden State Warriors

Jonathan Kuminga (1/7), Moses Moody (1/14)

A tavalyi rémálom után (a draft napján derült ki, hogy Klay Thompson elszakította az Achillesét) idén sokkal szebben alakult a börze a Warriors számára. Szó volt róla, hogy cserélgetik a pickeket, de senki nem harapott rá igazán a Wiseman-Wiggins-két elsőkörös csomagra, amíg nem lehetett tudni, hogy pontosan kivé konvertálható a két pick. 

Nos, most már ismertek, és akár megtartja őket, akár cseréli, a Warriors rosszul nem jöhet ki a dologból. Egyrészt lecsúszott hozzájuk az egyik legnagyobb talent, Jonathan Kuminga - a wing félelmetes atléta, remek labdakezeléssel. Nem tökéletes jelenleg a rendszerbe, de ha feljavítják a hármasát és elles Draymond Greentől pár trükköt, számára tényleg határ a csillagos ég. A 14. helyen is egy lecsúszót sikerült megszerezniük, Moses Moody-t Top10-be várták - a dobóhátvéd gyakorlatilag egy Klay Thompson 2., őrületes csuklóval és remek lepattanózással. Erre a Warriorsban is nagy az igény, de a ligában is, vagyis csak a GSW-n múlik, hogy sáfárkodik ezzel az értékkel. 


Houston Rockets

Jalen Green (1/2), Alperen Sengün (1/16), Usman Garuba (1/23), Josh Christopher (1/24)

A Houston az idei draft másik nagy nyertese, a meglévő három elsőkörös mellé a Thundertől szereztek még egyet, és hibátlanul húztak. Jalen Green lehet a jövő Rocketsának All-NBA szintű fazonszabásza, aki ráadásul már most a fellegekben jár, hogy a Houstonhoz került - John Walltól tanulhat ezt-azt, ha még játszhatnak együtt. A Thundertől elhozott pickkel a török centert, Alperen Sengünt draftolták, aki parádés lábmunkával, passzolási képességekkel rendelkezik, pozícióból a gyűrűre is életveszélyes amellett, hogy jönni fognak tőle a lézerpontosságú passzok is - őt azért még meg kell tanítani 3 méterről távolabbról is dobni, de erre bőven idejük, alig 19 éves játékosról beszélünk. 

A későbbi szekcióban megszerezték Usman Garubát, a Real fantasztikus képességekkel megáldott “ötposztos” védőjét, aki a jövő Houstonjának glue guy-a lehet - nála kicsit érdekes, hogy a kivásárlásánál minden fillér kellene, mégsem őt vitték el a 24. helyen, ez talán egy aprócska fekete pont a menedzsmenttől. A 24. helyen végül Josh Christopherre tettek, aki jobb napjain szupersztár, rosszabb napjain kerékkötő, az edzői stáb feladata lesz erősíteni az egyik vonalat és kiölni a másikat - ezen a helyen abszolút vállalható kockázat. 

 

Indiana Pacers

Chris Duarte (1/13), Isaiah Jackson (1/22)

A Pacers a megbízhatóságra szavazott, minden idők egyik legidősebb lottery pickjét húzták be: a 24 éves Oregon-hátvéd, Chris Duarte 40% felett triplázik, 70% felett dob közelről, az osztály egyik legjobbja, ráadásul nagyon érett személyiség, saját családdal, kisgyerekkel. A kora miatt nem került előbbre, illetve nem egy szuperatléta - ez a csomag igen erősen emlékeztet Malcolm Brogdonra, érdekes lesz látni, hog egymás mellett akarják majd őket játszatni, vagy Brogdon megkapta azt a posztriválist, aki miatt kitelhet az ideje Indianában. 

Aaron Holiday-től megszabadultak, így nem kell vele szerződést hosszabbítani, Duarte el tudja látni a feladatát, és a csere másik oldalán megszerezték azt az Isaiah Jacksont, aki viszont Myles Turner ideális helyettese lehet - remek védő a palánk alatt és periméteren is, Domantas Sabonis mellé-mögé pont ez kell, de olcsón. Összefoglalva nem lepődnénk meg, ha a Pacers az átigazolási piac egyik főszereplőjévé válna, mert Sabonis kivételével majdhogynem bárki mozdítható, még a gárda vezérei is. 

 

Los Angeles Clippers

Keon Johnson (1/21), Jason Preston (2/33), Brandon Boston (2/51)

A Clippers mozgolódott kicsit a drafton, így a 21. helyen sikerült behúzni az osztály legatletikusabb játékosát, Keon Johnsont - kell még egy friss láb a periméterre mindkét oldalon, aki le tudja venni a terhet Leonardék válláról, illetve a small-ball felállásokban nagyon hasznos láncszemmé válhat. 

A második körben húzott Jason Preston igazi tripla-dupla veszély volt az egyetemen, így sok helyen tud segíteni, két dolog miatt csúszott le ide: kicsit vékonyabb, mint az elvárt, illetve remek csuklója ellenére 60% körül büntetőzött idén. Brandon “BJ” Bostont egy évvel ezelőtt Top10-be rangsorolták, de a két méter feletti hátvédnek nem sikerült jól az egyetemi szezonja, ezért csúszott le idáig. Lehet, hogy ez csak a Kentucky rendszere miatt volt - igazi egyszemélyes hadsereg támadásban, csak az NBA-hez izmot kell rá pakolni. 

 

Los Angeles Lakers 

Russell Westbrook

A 2020-as draft estéjén is hátvédet igazolt a Lakers, akkor Dennis Schrödert húzták be, idén pedig egy még nagyobb hal akadt a hálóba: Russell Westbrook. Gyakorlatilag kitakarították miatta a keretet, hiszen ment Kuzma, KCP és Harrell, illetve a 22. pick is Washingtonba, de így összeállt egy Nagy Hármas LA-ben. Hogy aztán ez mennyire marad papíron, és mennyire sülhet el jól, az a jövő zenéje, de az biztos, hogy ezzel a cserével a Lakers win-now módba kapcsolt, és sok mozgástere nem is maradt: a három sztár cca. 120 milliót visz haza jövőre... Az garantált, hogy innentől kezdve a Lakers Schröder sign and trade-jéből is ki akar csikarni valamit - vagy megadják neki a nagy pénzt, ami érdekes fordulat lenne. Bármelyik forgatókönyv valósul meg, a vége az lesz, hogy jöhetnek a hasznos veteránok minimumért és gyűrűesélyért. 


Memphis Grizzlies

Ziaire Williams (1/10), Santiago Aldama (1/30), Steven Adams

A Grizzlies elcserélte Jonas Valanciunast Steven Adamsre, amivel a palánk alatti védekezést akarják javítani, illetve több labdát adni Jaren Jackson Jr. kezébe. Eric Bledsoe szerződése mellett beesett egy 10. pick is a 17. jogért cserébe, de miután látták, hogy nem fognak tudni feljebb cserélni, ragaszkodtak az eredeti tervhez és a Top20 környékére várt Ziaire Williamst választották - neki nem sikerült jól az egyetemi éve, pedig a középiskolában olyan állandó kinti veszélyt jelentett, mint Michael Porter Jr. Magassága ideális kiscsatárnak, atletikus, remek a keze - elég hamar Kyle Anderson utódja lehet a kezdőötösben, remekül illik is a Morant-Dillon-JJJ-Adams négyes mellé. 

A másik picket cserében szerezték meg, Santi Aldama egy 20-10-es center volt az egyetemen, de nem túl erős csapatban, ám ha csak harmadannyit kihoznak belőle, mint a Grizzlies eddigi spanyol magasembereiből, bizonyos Pau és Marc Gasolból, már pozitív a mérleg. 

 

Miami Heat

-

A Miami a Dallashoz hasonlóan inkább rápihent a csere/FA-piacra. 

 

Milwaukee Bucks

Sandro Mamukelashvili (2/54), Georgios Kalaitzakis (2/60)

A Bucks két kései pickkel dolgozott, a szakírók-kommentátorok újdonsült rémálma, a grúz Mamukelashvili kőkemény erőcsatár, aki remekül dob és passzol, egyetlen problémája, hogy csak az nem veri agyon lábon védekezésben, aki nem akarja - egy próbát megér, hátha időnként össze tudja rakni a védekezését úgy, mint idén Bobby Portis. A 60. helyen választott görög spíler esetében némi ráhatást érzek Giannisék részéről, a már lassan 23 éves kiscsatár a Panathinaikoszban idén 4 és fél percet átlagolt az Euroligában, tavaly pedig kölcsönadták Litvániába...

 

Minnesota Timberwolves

Taurean Prince

Minnesotában úgy tűnik, hogy a spanyol válogatottak nem esznek meg sok sót - előbb Juancho Hernangomeznek tiltották meg az olimpiai részvételt, most pedig Ricky Rubiót cserélték el. A veterán irányító nem is igazán volt jó fit D’Angelo Russell mellé, és Josh Okogie is több szerepet kaphat így. A csere másik oldalán érkező Prince a 40% feletti triplázásával sokat segíthet a spacingben amellett, hogy védekezésben is használható valamennyire. 

 

New Orleans Pelicans

Trey Murphy (1/17), Herb Jones (2/35), Jonas Valanciunas

A Pelicans Steven Adamset és Eric Bledsoe-t cserélte el Jonas Valanciunasért még a draft előtt, ami azzal is járt, hogy a 10. pickjüket a 17.-re cserélték. Az itt húzott kiscsatár-erőcsatár Trey Murphy-ben egy 3-D klasszis rejtőzik, de védekezni nem nagyon szeret, annál inkább dobni: idén 62%-kal dobta a ketteseket, 43%-kal a triplákat és 93%-kal a büntetőket. Ezek bődületes számok, ha emellett a pálya másik oldalán is odatenné magát, simán All-Star is lehetne - Zion és Ingram mellé így is jó fitnek tűnik, mert teljesen szét tudja húzni a pályát. A 35. helyen húzott Herb Jones kicsit noszogathatja is, hogy kapja össze magát, a jó felépítésű wing védekezésben extra, amellett játékszervezésben is ígéretes, van benne egy kis Draymond Green amellett, hogy Jones sokkal-sokkal atletikusabb, ezen a helyen minimális kockázattal nagyot lehet vele nyerni. 


New York Knicks

Quentin Grimes (1/25), Rokas Jokubaitis (2/34), Miles McBride (2/36), Jericho Sims (2/58)

A Knicks megőrjítette a közönséget, előbb eladta a 19. picket egy 2022-es elsőkörösért, a 21.-et pedig a 25. helyre váltotta át, ahol végre húzott is egyet. Quentin Grimes igazi Thibodeau-játékos, a hátvéd kőkemény védő, aki irányítókat és kiscsatárokat is gond nélkül megfog, emellett viszont 40% körül tud triplázni, ráadásul nagyon sok kísérletből. Mindez előrevetíti, hogy akár a kezdőötösbe is beférhet idővel, hiszen Thibsnél a jó védő mindig értékes, a rengeteg dobókísérletére pedig rendszert lehet építeni támadásban. 

A 34. helyen húzott fiatal litvánt a jövőnek szánják, a Barcelonában szépen fejlődhet és idővel áthozhatják a tengerentúlra. 

A 36. helyen ismét csak egy Thibs-játékos érkezett, Miles McBride remekül védi a labdás hátvédeket, 40% körülire javította a triplázását idén, amivel egy újabb, Grimesnál kicsit gyengébb 3-D prospect - egyes mock draftok jóval feljebb várták, elég komoly steal lehet belőle. Hasonló lehet Jericho Sims is, a nagyon atletikus magasember szereti letépni a gyűrűket, ami mellett sportot űz abból, hogy minél több blokkot osszon ki - dobásait, büntetőit nagyon-nagyon fejleszteni kell, de ha fogékony rá, vadállat válhat belőle.

 

Oklahoma City Thunder

Josh Giddey (1/6), Tre Mann (1/18), Jeremiah Robinson-Earl (2/32), Aaron Wiggins (2/55), három jövőbeli elsőkörös, Derrick Favors

Kezdjük a legfontosabbal: a 16. pickjüket elpasszolták Houstonba, ahonnan cserébe két későbbi elsőkörös érkezett - Sam Presti ezzel megoldotta, hogy ne égjen a körmére a rengeteg pick, és még két újabb elsőköröst is behúzott a mihez tartás végett. A két korai második köröséből egyet csinált, amivel segített kicsit a Knicksnek, de a börze után gyorsan javított, átvette Derrick Favors szerződését - és egy leendő elsőköröst...

Az 1/6-on alaposan felkavarta az állóvizet Josh Giddey-vel, a dobni annyira nem tudó, de minden másban extra, nagyméretű ausztrál hátvéd (úgy tűnik, ilyen játékosokra állt rá a kenguruk kosárlabda-képzése) korábban megkapta az ígéretet, hogy elviszik, abszolút tervezett lépés volt ez Prestitől. Meglátjuk, hogy mi sül ki ebből, hiszen papíron jó lehet Shai Gilgeous-Alexander mellé, csak közben SGA-t simán beajánlotta Presti Cade Cunninghamért, szóval a GM megint elbizonytalanított mindenkit a szándékait illetően. 

Ezt a bizonytalanságot fokozta az irányító Tre Mann a 18. pozícióban, aki 40% körülre emelte a triplázását, emellett pedig klasszikus floor general, szereti, ha nála van a labda - ez sem SGA megtartása felé mutat, hacsak nem valami csere készül, és Mannra ott lesz szükség. 

A második körben JRE egy klasszikus glue guy, akinek valószínűleg lesz helye a Thunderben, míg Aaron Wiggins egy sok munkával járó 3-D prospect, de az 55. helyen már csodákat nem is szabad várni. 

 

Orlando Magic

Jalen Suggs (1/5), Franz Wagner (1/8)

A Magic régóta üldöz egy olyan irányítót, mint Jalen Suggs és szerencsére most le is csúszott hozzájuk. Abszolút vezéralkat, aki támadásban kiszolgálja a társakat, védekezésben pedig jó példával jár elöl - a triplákon kell dolgoznia, de a siker a munkamorálján nem fog múlni. Elég valószínű, hogy Markelle Fultz nem nagyon lehet ellenfele posztján, és a tavaly húzott Cole Anthony-nál is jobb játékos - az ő játékigényeik kielégítése nem lesz egyszerű, de Orlandóban évek óta ilyen kellemes problémákra vágynak ezen a poszton. 

A nyolcadik helyen sem kockáztattak, Moe Wagner öccse, Franz Wagner egy sokoldalú kombócsatár, jól védekezik, kiválóan passzol, remek a csuklója, egyedül a tripláin kellene javítania, mert a szép dobómozdulat ellenére kevésbé eredményes kintről. Összességében a manapság divatos sokoldalú “international” játékosok (Doncic, Bogdanovics és Bogdanovic, Ingles, Hachimura, Deni Avdija, stb.) fajtájába tartozik, Suggs-szal párban gond nélkül el tudják majd gardírozni a Magic modern, sokpasszos támadójátékát a következő pár évben - ilyet nem nagyon láttak még a drukkerek arrafelé. 

 

Philadelphia 76ers

Jaden Springer (1/28), Filip Petrusev (2/50), Charles Bassey (2/53)

A Sixers egy 19 év alatti hátvédet szerzett Jaden Springer személyében, aki fiatal kora ellenére már elit szinten képes szívatni az ellenfél védőit - pillanatok alatt bent van a gyűrű közelében, ahol kiválóan fejezi be az akciókat, ha pedig néha triplát kell dobni, azt is jól csinálja. És képes ezt egész meccseken keresztül folyamatosan hozni, tele van energiával, amiből a védőoldalra ugyan egyelőre kevesebb jut, de mivel a lábmunkája kiváló, gyorsan lehet fejleszteni. Összességében egy klasszikus padscorer lakozik benne, de ha jó védőkkel van körülvéve, akkor előbb-utóbb kezdőként is lehet vele számolni.

A második körben a Philly a palánk alatti szekcióját igyekezett megerősíteni. Filip Petrusev, az Adria Liga idei MVP-je még valószínűleg nem jön át idén nyáron, az ő sokoldalú, de elég labdaigényes és védekezésben kicsit gyengébb játékának most nincs hely, padra ültetni pedig luxus. Annál inkább jó fit lehet a bajnoki címre törő Sixersbe Charles Bassey: igazi lepattanó- és blokkológép, 220 centis karfesztávval, jó lábmunkával, ráadásul összetöri magát, akár már rövid távon is Embiid helyettese lehet. Támadásban nyilván nem, de már kezdett tempókat dobálni, ha sikerül fejleszteni ezen a téren, akkor előrejátékban is roppant értékes segítség lehet a csapatnak. 

 

Phoenix Suns

Landry Shamet

A Sunsnak volt egy 29. pickje, de úgy ítélték meg, hogy inkább egy bizonyított triplaspecialistára költenének, rajtuk kívül pedig más valószínűleg nem adott volna oda egy elsőköröst és még egy használható csereirányítót is (Jevon Carter), így megkapták Landry Shametet. Monty Williams külön őt kérte, mivel még a Phillynél dolgoztak együtt és ismeri a képességeit, de logikus döntés is volt, Cam Payne érdemeit nem elvéve egy állandó triplaveszély azért hiányzott a kispadról. 

 

Portland Trail Blazers

Greg Brown III (2/43)

A Portlandnek nem volt pickje, de végül szereztek egy második köröst, amivel egy szuperatléta magasembert húztak ki, aki a pálya mindkét oldalán szeret röpködni. Brown fizikai kvalitásai bámulatosak, de meg kell tanítani kosárlabdázni - ha ez sikerül, brutálisan hatékony modern centerré válhat, a kérdés az, hogy Damian Lillard győzi-e majd kivárni...

 

Sacramento Kings

Davion Mitchell (1/9), Neemias Queta (2/39)

A Kings az előző évhez hasonlóan megint a drafton szerzett egy kiváló hátvédet, de most Tyrese Haliburtonnel ellentétben a védekezésben kiemelkedő Davion Mitchellt választották. A tapasztalt hátvéd fizikálisan és játékban is abszolút kész az NBA-re, tökéletes fit De’Aaron Fox és Haliburton mellé is. Nagy fejlődési potenciál nincs benne, de amit tud, az tökéletes a Kingsnek, Monte McNair ismét jót húzott, lassan hozzászokhatnak a jóhoz Sacramentóban.

A második körben is tűrhetően sikerült draftolniuk, a portugál Neemias Queta remek védekező center-alapanyag, az akarat is megvan benne a fejlődésre (különben az alacsonyan jegyzett portugál bajnokságból indulva nem küzdötte volna fel magát). A palánk környékén mozog otthonosan, különösen védekezésben, innen nem nagyon mozdul ki - egyelőre cserecenter lehet, mert a kezdőhátvédek szétszedik a pnr elleni védekezését, de prospectnek teljesen jó. 


San Antonio Spurs

Joshua Primo (1/12), Joe Wieskamp (2/41)

A San Antonio tulajdonképpen lemásolta a 2020-as draftot, legalábbis, ami a pickek helyét illeti. Akkor a 11. helyen vitték el a 3-D prospect Devin Vassellt, most a 12. pozícióban kissé váratlanul húzták Joshua Primót, aki az osztály egyik legjobb catch and shoot dobója, és kezdi már pedzegetni a kirongyoló védők elleni kontrákat is. Utóbbiakon még bőven van mit csiszolni, sem a leütése, sem a gyűrű közeli befejezése nem jó, ugyanakkor még csak a 19-et fogja tölteni, van idő vele foglalkozni - több szakértő szerint a 2022-es drafton simán Top10-es lehetett volna, ha vár addig. 

A Spurs tavaly is a 41. pickkel húzott, akkor Tre Jonest, most pedig Joe Wieskampot. Wieskamp Primóhoz hasonlóan istenáldotta csuklóval rendelkezik, és sokkal jobban is támadja a gyűrűt, mint Primo. Annyi a különbség, hogy neki már látszódnak a fizikai korlátai, a jó védekezést sokszor kemény munkával igyekszik pótolni, illetve nemsokára 22 éves lesz - tipikus második körös, késznek tűnő triplaspecialista. 


Toronto Raptors

Scottie Barnes (1/4), Dalano Banton (2/46), David Johnson (2/47)

A Raptors végül nem Jalen Suggsot, hanem az új Draymond Greennek tartott Scottie Barnest vitte el, ezzel pedig alaposan felkavarta az állóvizet Pascal Siakam körül. Már a draft előtt, amikor még csak lehetőség volt Barnes kihúzása, jöttek olyan pletykák, hogy Siakam és a vezetőség között kenyértörés várható, ezek után ez majdhogynem biztos. Barnes egyébként valóban elképesztően sokoldalú, remek védő, igazi vezéregyéniség, amit Siakamból a leginkább lehet hiányolni. 

A második körben már nagyon nem erőltették meg magukat Masai Ujiriék, a 46. helyen akadt egy feelgood pickjük a kanadai Dalano Banton személyében (21 éves, extra passzoló point forward, de nulla kinti dobással), a 47. helyen pedig a védőspecialista kombóhátvédet, David Johnsont szerezték meg, akinek szintén nem erőssége a hárompontos. 

 

Utah Jazz

Jared Butler (2/40)

A Jazz lecserélt a 30. helyről, amivel egyrészt megúszta, hogy a pick cap holdja nyomja az amúgy sem kicsi sapkát, másrészt a második körben nagyobb a mozgástér, hogy kinek milyen szerződést tudnak adni. A döntés bejött, mert Jared Butlert vitték el a 40. helyen - ő az a játékos, akinek a draft előtt egy sor egészségügyi felmérőn kellett átesnie, mielőtt a liga zöld utat adott számára. Az egészségügyi gond nélkül az idei NCAA-bajnokcsapat vezére simán elsőkörös pick lett volna, így pedig a Jazz fontos láncszemévé válhat. Abszolút kétposztos hátvéd, jó védekezéssel, jó dobással, jó játékszervezéssel, egy ilyen játékos nagyon kellett már, hogy ne csak Jordan Clarkson szerepeljen a Jazz taktikai könyvében a kisembereknél.

A Jazz a draft után elpasszolta Derrick Favorst a Thundernek, így könnyen tud hosszabbítani Conley-val. 


Washington Wizards

Montrezl Harrell, Kyle Kuzma, Kentavious Caldwell-Pope, Aaron Holiday, Corey Kispert (1/15), Isaiah Todd (2/31)

Végül, de nem utolsó sorban következzék a Wizards, akik a draft estéjének egyik főszereplőjévé váltak, miután értékké tették Russell Westbrookot. Azt nem lehet megmondani, hogy ez a húzás mennyire jött be a Lakersnek, de az biztos, hogy a Washington rosszul nem jöhet ki belőle. Montrezl Harrell ismét visszanyerheti Clippers-es formáját, játéklehetőséget biztosan kapni fog, KCP veterán tudása kell a mélységhez, de ha bajnokesélyeshez akar kerülni, még értékes trade chip is lehet belőle. Kyle Kuzma kinti dobásokat adhat hozzá a csapat játékához. A 22. picket tovább is adták Aaron Holiday-ért és a 31. választásért - Holiday-ből dobást annyira nem igénylő, ideális partner lehet Bradley Beal számára (vagy továbbcserélhető). 

A drafton Corey Kispert révén egy Joe Harris-hasonmás jött össze, aki remek mixet alkothat Hachimurával, Avdijával és Kuzmával, irtózatos spacinget kreálhat Bealnek. A 31. helyen húzott Isiah Todd is kiscsatár-erőcsatár, aki szintén a hárompontosokban a legjobb, de neki a védekezését még alaposan rendbe kell tenni - nem “testileg”, hanem “lelkileg”, a lustasága miatt csúszott ki az első körből. Összességében egy nagyon izgalmas keret formálódik a fővárosban, és egyes hírek szerint mindez kezdi meggyőzni Bealt, hogy aláírja a 235 milliós szupermaxot...

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus